Прочитај ми чланак

ВЕСИЋ КАРТЕЛ Саслушан СНС буџеташ Немања Стајић, Тужилаштво покренуло истрагу

0

У Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, бивши секретар Секретаријата за послове легализације објеката у Градској управи града Београда, Немања Стајић (39), негирао је данас на саслушању да је починио злоупотребе у вези легализације земљишта у јавној својини.

Стајић је више од три и по сата износио одбрану у присуству свог адвоката. Наредбом о спровођењу истраге поред Стајића, још двојица су осумњичена за злоупотребе у вези са легализацијом земљишта у јавној својини, саопштило је то тужилаштво.

Истом наредбом Стајић и још троје су осумњичени и за очигледно несавесно поступање у вршењу службе.

Због кривичног дела злоупотреба службеног положаја, наредбом о спровођењу истраге обухваћени су Стајић и запослени у геодетској организацији “Југопројект” д.о.о. Влада К. (65) док се директору привредног друштва „Борпромет“ доо Војину О. (56), на терет ставља подстрекавање на извршење овог кривичног дела.

Сумња се да су од 2015. године до 19. децембра 2020. године у Београду, Стајић и Влада К. искоришћавањем службеног положаја и прекорачењем граница службеног овлашћења прибавили ПД „Борпромет“ доо имовинску корист у износу од преко 1.5 милиона динара.

Поред Стајића у тужилаштву је саслушан Влада К. Он је на саслушању негирао извршење кривичног дела и такође дао детаљан исказ.

Осумњичени Војин О. изостанак са данашњег саслушања, оправдао је здравственим разлозима и биће испитан у другој половини октобра.

Према наредби о спровођењу истраге, сумња се да је Војин О. са умишљајем подстрекао Владу К. да злоупотреби јавна овлашћења у обављању геодетских радова, тако што је лажно приказао у Катастарско-топографском плану од октобра 2015. године, постојање и позицију шест објеката који су предмет захтева за легализацију „Борпромет“ пред Секретаријатом за послове легализације, а које је означио као дрвене шупе.

Поменути објекти нису видљиви на сателитском снимку територије Републике Србије из 2015. године, нити су за њих прибављени, нити од Секретаријата тражени докази да су испуњени услови за озакоњење сходно Закону о озакоњењу објеката.

На основу поменутог плана, Стајић је 25. априла 2017. године дао мишљење да ови објекти испуњавају услове за озакоњење.

Такође је упутио подносиоца захтева за легализацију – „Борпромет“, да у циљу решавања имовинско-правних односа, као претходног питања у поступку легализације, поднесе захтев за утврђивање земљишта за редовну употребу објеката и формирање грађевинске парцеле, а након правоснажности решења да поднесе захтев за отуђење грађевинског земљишта у јавној својини непосредном погодбом Републичкој дирекцији за имовину Републике Србије, то је Војин О. и учинио.

Војин О. је тако 9. децембра 2020. године стекао право својине на земљишту испод објеката за које је захтевао легализацију, иако они нису били у његовом власништву, нити је исте држао, нити су постојали како је то наведено у погледу површина и позиција, па тиме нису били испуњени услови за куповину земљишта испод тих објеката од Републике Србије по овој процедури.
На овај начин је ПД „Борпромет“ доо прибављена корист у виду стицања права својине над земљиштем које је у овој процедури проглашено за грађевинско земљиште испод лажно приказаних објеката у поменутом захтеву за легализацију.

ПД „Борпромет“ је вец даље прометовао поменуто поменуто земљиште. Саслушање осталих осумњичених због кривичног дела несавестан рад у служби заказано је за другу половину октобра.

Браћа Немања и Новак Стајић су једне од најјачих карика екипе Горана Весића из Гркљана, а на овај двојац је упозоравала и опозиција у више наврата.

– Ако нисте чули за ову браћу, запамтите им имена: Немања и Новак Стајић. Један је СНС-ов секретар за послове легализације, други је, од пре пар година, лиценцирани стечајни управник. Њихово суђење ће се изучавати на студијима права и курсевима за борбу против корупције – најавио је на Твитеру председник Народне странке Вук Јеремић још у фебруару 2018. године.

И Странка слободе и правде је више пута саопштавала о криминалним активностима браће Стајић, а Немањи је долазио на протесте опозиције и блокаде како би провоцирао и вређао окупљене.