Прочитај ми чланак

Верификована изборна крађа: Одбијена већина приговора Лекићевог штаба

0

dik-ce-se-14-sati-izjasng-staba-slika-236164(in4s.net, Бета)
Државна изборна комисија (ДИК) Црне Горе одбила је данас све приговоре изборног штаба председничког кандидата Миодрага Лекића на регуларност гласања на председничким изборима 7. априла.

Одлуком ДИК гласање ће бити поновљено само на три бирачка места у Подгорици иако је Лекићев изборни штаб уложио приговоре на гласање на већини гласачких места.

Против одбијања приговора били су чланови ДИК из редова опозиције.

Лекићев изборни штаб жалио се у недељу ДИК на одлуке општинских изборних комисија које су раније одбиле све приговоре кандидата иза кога је стала целокупна парламентарна опозиција.

Лекићев изборни штаб је у приговорима оценио да су резултати гласања „нетачно утврђени“ и изнео примедбе на рад бирачких одбора, као и повреде правила гласања путем писама.

Лекићев изборни штаб је тражио да се пониште избори на свим бирачким местима на којима се гласало путем писама. На председничким изборима путем писма гласало је скоро 11,8 хиљада бирача.

Лекићу остаје још једна могућност, а то је жалба Уставном суду Црне Горе.

Миодраг Лекић не признаје победу кандидата владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Филипа Вујановића на председничким изборима и пред надлежним институцијама покушава да докаже „изборну крађу“.

Изборну победу је прогласио Вујановић, а тесни резултат у његову корист потврдила је и ДИК, проглашавањем привремених резултата.

Опозиција у знак протеста због „покушаја отимања изборне воље грађана“ бојкотује седнице скупштине и њених радних тела, па је парламент одлучио да настави рад када резултати избора буду коначни.

Опозиционе партије не искључују ни могућност протеста.