Прочитај ми чланак

Велики скандал потреса Црну Гору, све се врти око Динкића (саветник Вучића и Мила)

0

Како су објавиле Вијести, Специјално државно тужилаштво Црне Горе истражује неколико спорних докумената из пословања “Montenegro airlinesa” из периода 2014. до 2016. године, а један део се односи на консултантске уговоре вредне 300 хиљада еура са фирмом “MD Solution” Млађана Динкића.

Да је Динкић ангажован као консултант, потврдила је и тадашња предсједница одбора директора државне авиокомпаније Далиборка Пејовић за Вијести.

Казала је да је сигурно све било законито, да је ангажован за успостављање сарадње са “Air Serbia”, као и да се не сећа колика је сума била у питању, али да је нижа од 300.000 евра.

Према информацијама “Вијести”, уговор се односи на посредовање за склапање “Code share” са авиокомпанијама “Air Serbia” и “Etihad.

„Code share” уговор означава сарадњу између авиокомпанија када једна може да продаје карте на лету друге компаније, и уобичајан је у комерцијалном ваздухопловству.

Тужилаштво тренутно утврђује колико је тачно новца исплаћено Динкићевој фирми од уговореног износа од 300.000 евра и по ком основу, а ангажовани су и вештаци.

”Вијести” су питања о овом случају послала и на мејл фирме “MD Solution”, као и друге Динкићеве фирме “MD2”, али нису добиле одговор. Он није одговарао ни на поруке послате на његов телефонски број.

Саветник Мила и Вучића није ни био потребан као консултант

Како се наводи, у овом случају је спорно што је то једини такав уговор за који је компанија ангажовала и платила консултанта. Осталих десетак сличних уговора припремали су запослени у “Montenegro airlinesu” у оквиру редовних радних обавеза.

Тада је ова авиокомпанија пословала са годишњим губицима од око десет милиона евра, а за функционисање је узимала новац из државног буџета.

”Вијести” одговоре нису добили ни из Специјалног државног тужилаштва.

Одлуку да се ангажује Динкићева фирма донео је тадашњи одбор директора којим је председавала Пејовић, без расписивања јавног тендера.

Накнадно потписани уговор о консултантским услугама са фирмом “MD Solution” предвиђао је да ће Динкићева фирма омогућити “Montenegro airlinesu” да у року од четири месеца са “Etihadom” потпише споразум о стратешкој комерцијалној сарадњи, који би обухватао “code share”, али и уговор о управљању. Уговор о “code share” потписан је годину и по након тога, а преостали део комерцијалне сарадње и управљања није остварен.

Специјално државно тужилаштво, према информацијама “Вијести”, извиђај о уговорима између државне авиокомпаније и Динкића извиђало је и 2016. године, али истрагу није настављало.

Тужилаштво сумња да су услуге Динкићеве фирме биле непотребне и да је спорно да ли су оне уопште и обављене, као и да је тиме нанета финансијска штета националној авиокомпанији.

Сумњива је друга веза између Далиборке Пејовић и Динкића, односно да је новцем државне авиокомпаније плаћена приватна услуга коју је Динкић као саветник учинио ДПС-у (Милу Ђукановићу) током изборне кампање на Цетињу 2013. године.

Веза са Милом, изборима на Цетињу и Марином Абрамовић

Пејовић је за председницу одбора директора изабрана у јуну 2013. године, и на тој функцији је остала до краја 2016. године након чега је постала посланица ДПС-а. За координатора ДПС-а за Цетиње изабрана је у октобру 2013. године а локални избори у том граду су били 16. новембра 2013. године.

Динкић је седам дана пред изборе, 8. новембра, боравио на Цетињу где је представио бизнис план који је предвиђао поновно покретање производње у цетињском “Ободу” и отварање стотине радних места, наводно под окриљем словеначког “Горења”, што је ДПС користио у својој кампањи.

Како су медији тада преносили, Динкић је са тадашњим градоначелником Александром Богдановићем и Бранком Апатом (чланом управе “Горења”) на Цетињу разговарао о покретању бивше фабрике фрижидера а обишли су горњи комплекс “Обода” где су “сагледали тренутно стање и могућности за отварање капацитета”, а и “упознали су се и са пројектом „Marina Abramović Community Center Obod Cetinje”.

Ништа од ових пројеката није заживело, као ни друге предизборне инвестиције са “Ободом” попут фабрике чоколаде и погона за производњу уља од канабиса.

Чим је дошао на власт у Србији, Александар Вучић је као премијер предложио тада омраженог у народу Динкића за свог заменика у домену сарадње са Емиратима (Етихад, Београд на води и други пројекти). Док није дошао на власт, Вучић је лагао народ да ће ухапсити Динкића јер је највећи лопов, како је тврдио у Скупштини док је за говорницом показивао робијашко одело са етикетом Динкић.

По директиви СНС-СПС режима Тужилаштво за организовани криминал је 2016. године донело одлуку о обустави истраге против Млађана Динкића, оптуженог за злоупотребе службеног положаја у доба док је био гувернер Народне Банке Србије.