Прочитај ми чланак

Велики митинг за одбрану РС у Бањалуци. Додик: Вратићемо изборни процес у РС!

0

У Бањалуци се у организацији СНСД-а и коалиционих партнера одржава народни митинг за одбрану Републике Српске под називом „Отаџбина зове“. Данас ослобађамо наш народ и републику од оних који врше притиске, поручено је са скупа. Према проценама МУП-а на митингу се окупило 30.000 људи.

Лидер СНСД Милорад Додик поручио је народу са великог митинга на Тргу Крајна да та партија заједно са коалиционим партнерима већ 12. пут побеђује у РС и да се није уморила.

„Не треба мене нико да брани, мене само треба да бира народ и док он каже да требам да будем овде, ја ћу бити. Нећу никада покушати да то урадим мимо народне воље“, навео је Додик, додајући да они не одлазе, већ да тек долазе.

„Данас је био важан гост у Бањалуци… рекао сам му: Слушај да ти нешто кажем, више ми је стало до овог човека који шета овим градом него до тебе којег не желим ни да чујем, ни да видим више“, рекао је лидер СНСД, што је изазвало овације у народу.

РС је према његовим речима је земља која воли и земља која се воли.

„Кажу нам да идемо Србију, кажем им „отићи ћемо и однети 49 одсто државе“. Не поштујем вође оних који су били овде пре 10 дана. Говорили су ми да сам амерички, па онда руски човек, а ја сам српски човек. Ја волим РС, јер тамо живи поштен народ. Милорад Додик је спреман за жртву, ми не одлазимо, ми тек долазимо. Иза нас остаје 1.000 цркава СПЦ-а, а неки то не би урадили. Милорад Додик неће нигде одавде, брзо ће прећи у председничку палату“ – казао је Додик.

Додик је поручио да Босна и Херцеговина није место које хоће српски народ.

„Босна и Херцеговина није место које ми хоћемо. Сва срећа да сам успео Жељку да наговорим да оде тамо“, додао је он изазвавши смех међу окупљеном масом.

Нагласио је да је српском народу потребна мирна и стабилна Република Српска и да у опозиционим структурама има оних који воле Српску, али да су сада у канџама „оних других“.

„Не дајмо нашу слободу да бирамо, вратимо изборни процес у Републику Српску! Неће више никада пребројавати наше гласове у Сарајеву! Живела Република Српска! Живела Србија!“, поручио је Додик.

Кустурица: Све мирише на државни удар

Први се окупљеним грађанима обратио прослављени редитељ Емир Кустурица који је рекао да се никада на овом месту није окупило толико света.

„А како и не би кад има разлог који није само у томе што покушавају да украду грађанске изборе, него све мирише на државни удар“.

Како је навео, народ се окупио како би спречио оно што је од 90-тих година тутњало Европом и помело традицију, породицу, домаћинство и све оно што би морали да бранимо да би опстали.

„Постоје ствари за које човек мора да се бори и због тога овде кажу има преко 50.000 људи“, рекао је Кустурица док је окупљени народ скандирао „Миле, Миле“.

Како је рекао, нисмо се скупили да одгонетамо тајне, него да потврдимо истину.

„Ону истину коју смо чули 10. октобра када је Додик водио преко 30.000 гласова, а убрзо после тога је доведено све у питање како би извели државни удар“, рекао је Кустурица.

Истакао је да су вечерас у Бањалуци како би поручили да неће дозволити да са чела народа оде Милорад Додик.

Жељка Цвијановић: Нећемо да живимо у држави која нас гуши и малтретира на сваки начин

Потпредседник СНСД-а Жељка Цвијановић поручила је да народ Републике Српске неће више да живи у држави која га гуши и малтретира на сваки могући и немогући начин и прекраја изборну вољу изражену 2. октобра.

„Хтели смо да формирамо власт, да наставимо да радимо на приоритетима, а онда је нелегални ЦИК одлучио да оне који су легално изабрани стави у страну. Радићемо онако како је народ бирао, а народ је бирао Милорада Додика и Жељку Цвијановић“, рекла је она.

Цвијановићева је, „нелегалном ЦИК-у“, поручила да, ако је вечерас на тргу 50 хиљада људи, да ће 100 хиљада бити пред „њиховим вратима.“

„Зато што је издајничка опозиција то тражила, а сваки пут ће изгубити јер нису дорасли задатку. Чувајмо Републику Српску и оно што је она нама дала – право да бирамо онако како ви хоћете. Ми не тражимо оно што нама не припада већ оно што смо на демократским изборима дали. Све после тога била је изрежирана манипулација, и наши грађани то знају… и да је ово један од преломних историјски момената“, изјавила је она.

Зато је, како је нагласила, важно ово окупљање.

„И окупљаћемо се онолико колико буде потребно. Ми смо бирали своје и стојимо иза оног што смо бирали. Ми нећемо да живимо у држави која нас гуши, која нас малтретира на сваки могући и немогући начин… И то им није мало, него нам краду нашу изборну вољу. Ми бранимо оно што је наш народ бирао 2. октобра. Овде је воља народа, друго је пројекат, и тај пројекат је побеђен 2. октобра“, закључила је Жељка Цвијановић.

Велики народни митинг почео је тачно у 18 сати у парку „Младен Стојановић“, а онда су грађани предвођени лидерима РС прошетали до Трга Крајна.

У парку је скуп је почео химном „Боже правде“.

„Нећемо антидејтонску БиХ и ону која је по вољи само бошњачког народа. Нећемо БиХ која нам забрањује многе пројекте, нећемо финансирати БиХ коју босански политичари користе да би оспоравали РС. Нема опстанака БиХ без равноправности три народа. Нећемо у НАТО пакт. РС је војно неутрална“, поручено је на скупу.

Поручено је и да не признају ЦИК БиХ, која како је наведено, ради противзаконито.

На митингу су присутни лидери и функционери владајуће коалиције – СНСД-а Милорад Додик, потпредседник СНСД-а Жељка Цвијановић, председници Социјалистичке партије Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић и НПС-а Дарко Бањац.