Прочитај ми чланак

Велика Вучићева акција рушења Додика: Сандокан, Мандић и једна телевизија

0

Председник Србије Александар Вучић још увек није честитао свом “пријатељу” и колеги Милораду Додику победу на недавно одржаним изборима. Иако коначних резултата Централне изборне комисије још увек нема, прелиминарни показују да ће Додиков Савез независних социјалдемократа (СНСД) добити место у Председништву БиХ и позицију председника Републике Српске. Ако је судити по понашању прорежимских медија у Србији, Додиков тријумф није добра вест за Вучића и СНС, чији су чланови активно учествовали на овим изборима.

Мимоилажење Вучића и Додика, како наводе упућени, почело је још пре избора који су недавно окончани. Први знаци мимоилажења настали су оног момента кад су из Србије стизале поруке како је Вучић „председник свих Срба“. Та идеја, како наводе наши саговорници, протумачена је као намера званичног Београда да у потпуности преузме контролу над дешавањима у РС и да све политичке чиниоце претвори у сателите СНС.

Односи додатно погоршани кад је почео рат у Украјини

Од почетка рата у Украјини председник Србије избегава да се определи, за разлику од Додика који отворено подржава председника Русије Владимира Путина. Управо је Додикова подршка Путину била повод за Вучићеву одлуку да најпре направи отклон од свог сарадника, а да потом и активно подржи његове конкуренте на изборима.

Саговорник Нова.рс из Српске напредне странке наводи да је Вучић у више наврата, током разговора са представницима ЕУ, критиковао Додиково понашање и присност са Путином.

“Он је сматрао да се на тај начин угрожава и позиција Србије”, објашњава наш саговорник.

Како би се ослободио Додика, Вучић је, према речима људи из СНС, уступио страначку логистику опозиционим странкама у Републици Српској, па су се тако на, између осталих, нашли и бивши рукометаш Владимир Мандић и Адам Шукало, чланови Главног одбора владајуће партије.

Њих двојицу је полиција РС крајем септембра ухапсила у насељу Борик, а потом их, наводно без објашњења, привела. Они су саслушани у полицији, а потом пуштени, али није јасно да ли су саслушани у својству грађанина или их органи Републике Српске сумњиче за неко кривично дело.

Оно о што о чему се пак спекулише јесте да су Мандић и Шукало осумњичени за куповину гласова у РС и да су због тога били приведени. Сличан “проблем” Мандић је имао и током одржавања локалних избора у Никшићу кад је, заједно са још 9 особа, саслушан због сумње да је подмићивао гласаче.

Након привођења Мандића, уследиле су рекације председника Партије демократског прогреса Бранислава Бореновића, али и Додкова супарница Јелена Тривић, тврдећи да су Мандић и Шукало пријатељи Републике Српске.

“Новац и логистика да се подржи опозиција у Републици Српској ишли су преко једне телевизије из које су стигла финансијска средства из компаније Телеком Србија. Не терену је била ангажована оператива СНС која је од раније интегрисана политичке организације у РС, тако да Шукало и Мандић нису једини”, каже наш саговорник и додаје да је Шукало учествовао и у довођењу гласача из Републике Српске у Београд за потребе престоничких избора.

“Током избора у БиХ, предвиђено је да не терену буде и Милан Остојић познатији као Сандокан. Он је, са екипом људи која су учествовала у инциденту на мосту у Шапцу, требао да буде у Зворнику”, наводи наш извор.

Саговорник Нова.рс наводи да одбијање Вучића да честита Додику на изборној победи треба тумачити као поруку да није задовољан исходом гласања.

“Чак је и премијер Мађарске, Виктор Орбан, у друштву Вучића, током његовог боравка у Будимпешти, упутио честитку Додику, али председник то није учинио. Вучић дефинитивно није задовољан чињеницом да ће Додик остати на власти”, закључује наш саговорник.