Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА ПОБЕДА МУП-а СРБИЈЕ: Косово без чланства у Интерполу

0

Захваљући дипломатским напорима, које су начинили највиши српски званичници, а пре свега врху МУП-а на челу са Стефановићем, Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају је јасно стављено до знања да од чланства Косова у Интерполу нема ништа, те су повукли апликацију

У Пекингу се одржава Генерална скупштина Интерпола, којој присуствује и делегација Србије предвођена потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем. Овогодишње заседања је било од изузетне важности за нашу земљу, с обзиром на то да су привремене институције из Приштине поднеле захтев за чланство у овој међународној институцији. Захваљући дипломатским напорима, које су начинили највиши српски званичници, а пре свега врху МУП-а на челу са Стефановићем, Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају је јасно стављено до знања да од чланства нема ништа, те су повукли апликацију.

Почетом јуна министри унутрашњих и спољних послова Србије Небојша Стефановић и Ивица Дачић одржали су састанак како би договорили потезе, којима ће спречити чланство тзв. Косова у Интерполу, што је био један од два кључна циља Приштине у овој години, поред захтева за учлањењем у УНЕСКО.

Захваљући дипломатсим напорима нашег највишег руководства, чији је врхунац био на недавној Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку, премијер Косова Рамуш Харадинај је повукао кандидатуру Приштине за чланство у Интерполу.

Рекао је да то учињено у комуникацији са њиховим пријатељима, који су им очито ставили до знања да немају шансу да испуне свој циљ.

Томе су „кумовали“ више него пријатељски односи српске полиције са полицијама Кине и Русије. Наиме, Кина је домаћин овогодишњег заседања, а Русија председавајући.

Да је Србија имала велику помоћ својих пријатеља, потврдио је први човек МУП-а Небојша Стефановић, који предводи нашу делегацију у Пекингу.

– Велика дипломатска победа Србије. Уз помоћ пријатеља, спречили смо да самопроглашено Косово уђе у Интерпол – написао је Стефановић на Твитеру.

Говорећи о критеријумима и процесу учлањења у Интерпол, Стефановић је указао на чињеницу, да до сада ниједан географски ентитет који потпада под режим међународне администрације није постао члан Интерпола, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

– Интерпол треба на сваки начин да избегне политизацију свог рада, што је строго забрањено и Уставом ове органзације. Позивање на чланство у Уједињеним нацијама представља једини потпуно сигуран начин да се утврди статус државе и да се избегне замка политизације – истакао је Стефановић.