Прочитај ми чланак

Велика Британија увела санкције Милораду Додику и Жељки Цвијановић

0

Министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас саопштила је данас да та земља уводи санкције Милораду Додику и Жељки Цвијановић.

Санкције члану Председнишва БиХ Милораду Додику и председници Републике Српске Жељки Цвијановић укључују забрану путовања и замрзавање имовине.

„Ово двоје политичара намерно поткопавају тешко стечени мир у Босни и Херцеговини. Охрабрени од руског председника Владимира Путина, њихово непромишљено понашање прети стабилности и сигурности широм Западног Балкана“, навела је Трас.

Власти Велике Британије окарактерисале су Додик као сепаратистичких лидера босанских Срба који је покренуо акције за повлачење Републике Српске из кључних државних институција, користећи поделу, националистичку реторику, подривајући домаћи и регионални мир и подстичући етничку мржњу и порицање геноцида.

Цвијановић се нашла на листи санкционисаних јер је негирала геноцид у Сребреници.

Британска влада напомиње да ове санкције нису против Републике Српске, нити њених грађана већ се односе само на политичаре.

Додик под санкцијама САД

Министарство финансија Сједињених Америчких Држава (САД) у јануару ове године увело је нове санкције Милораду Додику због коруптивне активности и континуиране претње стабилности и територијалном интегритету БиХ.

„Додик је поткопао институције БиХ позивајући на одузимање државних надлежности и покрећући стварање паралелних институција у ентитету Република Српска. Штавише, Додик је искористио своју званичну позицију у БиХ да акумулира лично богатство кроз корупцију, мито и друге облике корупције. Његова етнонационалистичка реторика која изазива поделе одражава његове напоре да унапреди ове политичке циљеве и одврати пажњу од његових корумпираних активности. Кумулативно, ове акције угрожавају стабилност, суверенитет и територијални интегритет БиХ и поткопавају Дејтонски мировни споразум, ризикујући тиме ширу регионалну нестабилност“, наводи се у образложењу.

Нове санкције превасходно су уведене због Додикове дестабилизирајуће коруптивне активности и покушаја демонтаже Дејтонског мировног споразума, што је мотивисано личним интересом, али угрожава стабилност Босне и Херцеговине и целог региона”, рекао је секретар Трезора за тероризам и финансијску обавештајну службу Брајан Нелсон.

Ескобар: БиХ је најкорумпиранија земља Западног Балкана

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар оценио је јуче да је главни проблем у Босни и Херцеговини корупција која се, како сматра, прикрива појмом националних интереса.

„Погледате ли проблеме које БиХ има, проблем није у томе што људи не желе суживот с Хрватима, Бошњацима или Србима. Угледне анализе, попут оне Транспаренси интернешенела, показују да је Босна и Херцеговина најкорумпиранија земља западног Балкана и готово најкорумпиранија земља Европе. Дакле, то је најхитнији проблем“, рекао је он.