Прочитај ми чланак

ВЕХАБИЈА ОСУМЊИЧЕН ЗА ТЕРОРИЗАМ тражио снајперисту за атентат на Додика

0

З. Х. из Лукавца осумњичен је да је преко друштвених мрежа подстрекивао на убиство Милорада Додика и председнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Према информацијама портала Српска Инфо, које преноси РТРС, З. Х. је тражио снајперисту који би убио функционере Републике Српске.

Портпаролка МУП-а Српске Мирна Миљановић рекла је, наводећи иницијале осумњиченог, да је Управа за борбу против тероризма и екстремизма МУП-а Српске поднела Републичком тужилаштву извештај против З.Х. због сумње да је починио кривично дело „јавно подстицање на терористичке активности“.

„Он је осумњичен да је 23. јануара ове године на свом профилу на Фејсбуку изнео личне идеје, којима је подстицао на терористичке радње, позивајући на отворену ликвидацију највиших званичника Републике Српске“, појаснила је Миљановићева.

Како незванично сазнаје портал „Српска инфо“, З.Х. је на свом профилу покренуо иницијативу да се ангажује снајпериста како би убио Додика и Цвијановићеву.

„Осим на нападе против званичника, З.Х. је позивао и на нападе на народ у Републици Српској. Он је тражио да се ангажује искусни снајпериста који би испунио његове захтеве. Те претње су схваћене озбиљно и Управа за борбу против тероризма и екстремизма је одмах реаговала“, рекао је извор за „Српску инфо“.

Он је појаснио је да је та управа прво утврдила да није реч о лажном профилу и да је корисник управо З.Х.

Током истраге остварена је и сарадња с МУП-ом Тузланског кантона, јер он живи на подручју Лукавца.

„Полиција је претресла куц́у и објекте које он користи. Том приликом пронађени су пиштољ и ручна бомба, мобилни телефони и пропагандни материјал. Реч је о радикалном пропагандном материјалу“, истакао је извор портала „Српска инфо“.

Проналазак оружја и бомби потврђује да се ради о опасној особи и да је полиција оправдано реаговала.

Извор је додао и да је за сада утврђено да З.Х. није припадник вехабијских или селафијских покрета.

У међувремену, З.Х. је свој спорни статус обрисао с Фејсбука.