Прочитај ми чланак

Већи буџет за секретара Владе Новака Недића, који се повезује са Вељком Беливуком

0

Иако се током скупштинске расправе о ребалансу буџета више говорило о криминалним групама и увредама посланица, ипак смо по нешто сазнали и о томе куда иде наш новац. Тако смо сазнали да ће ШЕСТ МИЛИЈАРДИ ДИНАРА из буџета отићи Генералном секретаријату Владе који води Новак Недић, који се повезује са групом Вељка Беливука и Партизаном. Шта год да је разлог за такву расподелу новца, тај процес би морао бити транспарентнији, упозоравају из организације Транспарентност Србија.

Када је набрајао разлоге за ребаланс буџета Србије похвалио се министар финансија већим приходима, увећањем пензија и помоћи младима. Прећутао је, међутим, додељивање много више новца за трошкове његове Владе.

Иако је он прећутао, опозиција је ове увећане трошкове приметила.

– Потпуно скандалозан податак је да повећавате буџет кабинета премијерке за више него дупло, са 25 милиона на 62 милиона динара! Још скандалознији податак је да Новаку Недићу за Генерални секретаријат повећавате буџет са 900 милиона на шест милијарди – рекла је у скупштини посланица Уједињених Мариника Тепић.

Све те милијарде, тврди Синиши Мали, не остају на рачуну Генералног секретаријата већ се „распоређују даље“.

О побројаним трошковима је, мисли економски новинар листа Данас, морала би да се изјасни Скупштина.

– Скупштина нема уопште прилике да се о томе изјашњава, она се само изјашњава о томе да је шест милијарди дато институцији коју води Новак Недић, Генералном секретаријату Владе, а онда ће он одлучити за шта ће то бити употребљено – каже за Н1 Александар Милошевић, економски новинар листа Данас.

Тај новац је, заправо, већ потрошен, каже Немања Ненадић из Транспарентности Србија. Прилично је сигуран да се ради о укључењу у буџет трошкова исплаћених из текуће буџетске резерве, што је иначе и пракса.

– Оно што је овде спорно јесте то да се трошкови приписују Генералном секретаријату Владе, а не оним државним органима који би по логици ствари требало тим новцем да располажу. То несумњиво смањује транспарентност буџета и упоредивост трошкова – указује Ненадић.

Шта се иза такве одлуке крије, тешко је објаснити, кажу из Транспарентности, јер се образложења о трошењу буџетских резерви не објављују на сајту Владе.

Народна посланица ССП Мариника Тепић сумња да ће овај новац да оде: „За неке нове Веље Невоље, за неке нове хулигане и батинаше“.

Са хулиганима и батинашима је генералног секретара Владе Новака Недића повезао је лист НИН износећи бројне чињенице. У тексту из септембра тврде да су дошли до службене белешке МУП-а у којој пише да је управо Новак Недић био тај који је заштитио навијаче Партизана из екипе Вељка Беливука када су у октобру 2018. године растурили београдски клуб „Комитет“.

Још конкретнија су саопштења Војног синдиката, који је званично објавио да је Новак Недић заједно са високопозиционираним официром жандармерије Ненадом Вучковићем, криминалцима Александром Станковићем познатијим као Сале Мутави и истакнутим чланом Српске напредне странке Вељком Беливуком, од фебруара до јуна 2016. године користио стрелиште, наоружање и муницију Војске Србије како би увежбавали гађање из ватреног оружја!

То је наведено и у кривичној пријави коју је овај синдикат доставио тужилаштву, а коју је режимско тужилаштво одбило уз образложење карактеристично за државе којима влада мафија, а у којем се наводи да су „нестали докази о инкримисаним догађајима“.

Недић је члан Главног и Извршног одбора Српске напредне странке. Председник је Савета за правна питања СНС Београд.

У јулу 2014. именован је за председника надзорног одбора у ЈП „Службени гласник“.

Био је члан Управног одбора ФК Партизан до априла 2014. године, када је поднео оставку.

“Породица Недић дуго година важи за сиву еминенцију фудбалског клуба Партизан. Потпредседник ФК Партизан до 2016. био је познати адвокат Војислав Недић, отац Новака Недића. Војислав Недић је био и председник Адвокатске коморе Београд а 2010. године, лично Александар Вучић је одушевљено обелоданио његово приступање Српској напредној странци. Управо та позиција Новаковог оца је млађем Недићу отворила врата у управи Партизана у којој постаје члан Управног одбора, а затим је инсталиран и у Влади Србије. Његов долазак у Партизан поклапа се са периодом када је навијачка група Јањичари, коју је предводио осуђени криминалац Александар Станковић, насилно преузела трибине. Станковић познат под надимком Сале Мутави, у међувремену је убијен. Бивши потпредседник ФК Партизан Владимир Вулетић изјавио је да је иза те навијачке групе био Новак Недић.” (Нова.рс, 15. 2. 2021. године)

Oсуђени криминалац Станковић (Сале мутави) је убијен 2016. године. Његовој сахрани присуствовао је Новак Недић, који је иначе кум са Милошем Вазуром.

Оно што је додатно запрепастило јавност је скандалозна одлука Партизана да се играчи клуба на утакмици појаве у са ликом Александра Станковића у знак жалости за њим. Од те одлуке се након тога оградила управа клуба.

Бивши потпредседник ФК Партизан Владимир Вулетић у Утиску недеље је рекао да је управо та навијачка група покушала да преузме управу клуба и да је иза тога стајао Новак Недић.

Вељка Беливука бранила адвокатска канцеларија Недић

Један од адвоката који га је бранио на суду је из канцеларије оца Новака Недића.

Тада је Беливука који је тврдио да има приходе од 30.000 динара месечно, бранио тим истакнутих адвоката и то: Владан Вукчевић (познат по клијентима из гарнитуре ДБ), Дејан Лазаревић (бранилац Дарка Шарића), Добривоје Главонић (бивши истражни и прекршајни судија), Никола Ристовић, као и – Владимир Лучић из адвокатске канцеларије коју води Војислав Недић, наводи портал Нова.