Прочитај ми чланак

ВЕЧЕРАС СЕ ПРОТЕСТОВАЛО у Крагујевцу, Јагодини, Деспотовцу, Власотинцу, Ћуприји…

0

Неколико хиљада грађана Крагујевца окупило се по десети пут на Тргу слободе на протесту "Један од пет милиона", а потом кренули у протестну шетњу центром града.

Социолог Јово Бакић Крагујевчанима је поручио да грађане Србије нико не сме да сматра поданицима, али ни да грађани Србије не смеју да прихвате да буду поданици.

Више хиљада Крагујевчана је скандирало различите пароле, које су биле усмерене против актуелног владајућег режима, како на републичком, тако и на локалном нивоу.

Испред Прве крагујевачке гимназије, на Ђачком тргу, говорили су новинари Мирослав Јовановић и Гордана Јоцић, правник Саво Манојловић и социолог Јово Бакић.

Дигнимо се грађани и грађанке за слободу нашу, наши преци су знали да се боре против страних дахија и кабадахија, али, никада нису знали да се супротставе домаћим, поручио је социолог Јово Бакић.

„Ако је код предака било куражи да се Османлијама супротставе, па ваљда има грађанске куражи да се данас супротставимо и Радомиру Николићу овде у Крагујевцу и ономе у Брусу“, рекао је Бакић. Он је додао да грађане Србије нико не сме да сматра поданицима, наглашавајући да ни грађани Србије не смеју да прихвате да буду поданици.

„Морамо да знамо да слобода може и да кошта и морамо да будемо спремни и на то. Морамо се држати заједно и бити солидарни“, рекао је Бакић и упозорио да грађани треба да се окану „страначких будалаштина“.

Председник Удружења за заштиту уставности Саво Манојловић рекао је да власт цео народ тера у аутобусе, али да упркос томе и свим њиховим уценама 60 градова корача и својим протестима саопштава да жели слободну Србију.

„Да ли они мисле да ће у земљи у којој се слобода плаћала у пропорцији 100:1 да нас уплаше аутобусима, сендвичима и минималцима? Историја Шумадије је историја слободе, ваш град је био прва престоница модерне Србије, овде је донет први устав, Сретењски устав, најслободоумнији у тадашњој Европи, а они данас сваким даном и у сваком месту газе и крше важећи устав Републике Србије“, рекао је Манојловић.

Нагласио је да грађани не протестују само за себе, већ и за Марију у Брусу и за оних 100 најхрабријих који протестују у Косовској Митровици. „Онај ко мисли да ће новац који су покрали, аутобуси, сендвичи, тетовирани криминалци победити жар слободе у вашим очима, дух правде и храброст у вашим срцима, тај не зна не ништа о Србији, Шумадији и слободи“, рекао је Манојловић.

Он је подсетио на мишљење да Шумадинци дуго трпе, додајући да је данас прекипело и њима и целој Србији.
Новинарка Гордана Јоцић рекла је да је изашла на улицу због тога што је незадовољна и због тога што су и њени суграђани незадовољни. „Наравно да улица није место за решавање проблема у држави, али ми излазимо на улице због тога што не функционишу институције у којима би требало да се решавају ти проблеми. Виче се онда када вас онај други не чује или када вас не слуша“, рекла је Јоцић. Она се осврнула на судску пресуду по којој познати крагујевачки новинар Мирослав Јовановић треба да исплати 1,5 милиона динара одштете својој бившој фирми која више не постоји, рекавши да он трпи структурно насиље и да је жртва пропале приватизације, корумпираног судства и упропашћене медијске делатности.

Говорећи на Ђачком тргу код Прве крагујевачке гимназије, осуђени новинар Мирослав Јовановић да је казна коју треба да плати резултат његовог професионалног рада и истраживачких текстова новинара са којима је радио.

„Та енормна казна је дело једне удружене осветничке групе. Познато је да у овом граду има доста оних које су новинари са којима сам радио протеклих деценија аргументима разобличили и сликали у бојама какве су заслужили. Они нас и данас чекају на различитим ћошковима“, рекао је Јовановић.

У Власотинцу подршка Марији Лукић и свим женама

Шесте суботе заредом грађани Власотинца окупили су се испред зграде општине на протесту „1 од 5 милиона“. На скупу је говорио слободни новинар Петар Илић.

Власотинчани су исказали висок степен солидарности и подршку борби за истину коју води Марија Лукић из Бруса , жртва Милутина Јеличића, председника Општине Брус и високог функционера СНС, али и борби десетине других жена које су се нашле или се још увек налазе у сличној ситуацији.

Организатори су подсетили на инцидент који се десио крајем прошле године када је заменик председника општине Власотинце упутио низ увреди и претњи службеници ОУ Власотинце, после чега је несретној жени позлило, а интервенисала је и служба Хитне медицинске помоћи Дома здравља у Власотинцу.

Они су и недавна саопштења Форума жена СНС Власотинце оценили као „врло безобразна, лицемерна и селективна“.

Са протеста је упућена молба суграђанкама, чланицама овог Форума, да „не буду марионете у служби одбране режима који свакодневно и на најбруталнији начин унижава наше мајке, сестре, ћерке, супруге…“.

Следећи протест „1 од 5 милиона“ заказан је за 16. март.

Шести протест у Јагодини

У центру града грађанима се обратила потпредседница Нове странке др Мира Петровић, а испред Скупштине града организатори су најавили да ће радикализовати протест уколико не добију одговоре на питања која постављају.

„Неприхватање дијалога, аргумената и супротстављених мишљења је потврда кризе парламентаризма и одуства свести о јавном интересу. Стање у држави је пораз многих од нас, доста тога није како би требало да буде. Етика уступа место неморалу, друштво је апатично, подељено и изједено корупцијом. Неистомишљеници се третирају као непријатељи, институције су слабе, медијски мрак отежава пут до истине. Они би хтели да ћутимо, да се помиримо судбином, да слушамо лаж која постаје истина, а онда поново постаје лаж. Док је мрака биће и сванућа, оно што је било далеко приближило се, време је истекло. Није храбар онај ко се никад није уплашио, већ онај ко је страх победио. Циљ је држава у којој ће свако да ради свој посао и пристојно да живи од свог рада, не размишљајући ко је у којој партији и ко је чији рођак“, казала је др Петровић.

Грађани су се затим упутили у протестну шетњу и застали испред дописништва РТС и Скупштине града. Вечерас су одржани протести грађана у Деспотовцу и Ћуприји.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!