Прочитај ми чланак

Већ 30 година Мегатренд и ТВ Пинк разарају Србију, ми ћемо то окончати!

0

Данас је тачно 21 дан од када сам у јавности обелоданио сазнања Антикорупцијског тима Српског покрета Двери да Небојша Стефановић, друга најважнија политичка личност у држави, има фалсификовану факултетску диплому, да никада није завршио основне факултетске студије, а представља се као доктор наука.

Ова директна оптужба за ово време ничим није демантована нити је доказано супротно да Небојша Стефановић има валидну диплому.

Ако је председник Савета за националну безбедност, потпредседник Владе Србије, министар унутрашњих послова, председник градске организације СНС у Београду и практично други човек највеће владајуће партије ухваћен у криминалу – зашто још увек није поднео оставку?

За ове три недеље владајући режим је најпре ћутао две недеље и покушавао да игнорише ову аферу, а затим је у последњих седам дана избегавао да одговори на нове доказе Савеза за Србију и мењањем теза и разним контракампањама све чинио да скрене пажњу јавности са овог крупног скандала и коруптивне афере у врху актуелне власти. Случај криминално стечене факултетске дипломе Небојше Стефановића далеко превазилази по значају само још једну у низу коруптивних личних афера министара у актуелној Влади Србије. Овај случај је мрачно срце корумпираног политичког система у коме живимо последњих 30 година.

Историја приватног универзитета „Мегатренд“ је историја пропасти српске просвете, политике, друштва и државе у последње три деценије. Поред приватне телевизије ПИНК – „Мегатренд“ је други кључни симбол урушавања свих моралних и културних вредности нације, и то у најзначајнијој сфери друштва – образовању и стручном оспособљавању будућих кандидата за вршење најважнијих државних функција, од чега зависи будућност једног народа.

Зашто је афера не само лажног доктора наука Небојше Стефановића, већ и његове лажне основне факултетске дипломе – највећа и најважнија афера у мору криминалних и коруптивних радњи актуелне власти у последњих седам година?

Много је разлога који потврђују да феномен „Мегатренд“ представља кључ за разоткривање коруптивног политичког и образовног система који функционише 30 година без обзира на смену власти у Србији. Власти се мењају, али „Мегатренд систем“ наставља нормално да ради.

Ево више важних контроверзних питања која говоре у прилог томе:

Да ли је власник и ректор Универзитета „Мегатренд“ први носилац лажне титуле доктора наука и практично претеча прве купљене дипломе на овом приватном универзитету?

Ако је то случај са оснивачем и ректором – шта очекивати од даљег начина функционисања ове високошколске установе?

Да ли је „Megatrend International Expert Consortium Limited“ – који је завршио др Небојша Стефановић и још 1053 студената од 1990-2004. године – регистрован као образовна институција у Великој Британији?

Ако је ова фирма регистрована као привредно друштво које се не бави образовном делатношћу – како је онда могло да изда лиценцу било коме у Србији да се бави образовном делатношћу и како је било ко могао да заврши факултет који није факултет?

Да ли постоји и да ли ће бити јавно објављен споразум о сарадњи или некој другој врсти издавања лиценце од стране овог страног лажног факултета „Megatrend International Expert Consortium Limited“ ради образовне делатности у Србији, и коме?

Ко је у домаћем државном просветном систему, када и којом одлуком одобрио рад овој иностраној фирми у Србији, и како је то учињено у сфери образовања за коју ова фирма није регистрована у земљи порекла?

Ако овај инострани факултет не постоји, односно ако ово британско привредно друштво није регистровано за образовну делатност – да ли то значи да су све његове издате дипломе у Србији противзаконите и неважеће?

Да ли је тачно да је на овакав исти начин као и лажни доктор наука Небојша Стефановић овај фантомски факултет завршило укупно 1054 студената, и да ли ће јавно бити објављен списак свих њих како бисмо утврдили на којим се државним функцијама они данас налазе?

Да ли се међу 1054 ова студента налазе и бројни други истакнути чланови политичких странака власти и опозиције у последњих 30 година и ко су они?

Где су одржавана предавања и испити на овом лажном иностраном факултету током његовог фантомског рада у Србији?

Ко су били професори на овом лажном факултету?

На ком језику су одржавана предавања и испити – српском или енглеском?

Како је финансијски функционисао овај лажни факултет када на његовим рачунима у Великој Британији није забележен никакав платни промет?

Да ли је приватни универзитет „Мегатренд“ могао по тадашњем закону да сам себи нострификује стране дипломе, тј. да диплому свог фантомског иностраног факултета „Megatrend International Expert Consortium Limited“ изједначава са дипломом свог другог, овдашњег факултета – Факултета за пословне студије, без одобрења надлежних државних просветних органа?

Ако су дипломе „Megatrend International Expert Consortium Limited“ нострификоване уз сагласност надлежних државних просветних органа, који органи су у питању и ко је у њима био одговорно лице у том тренутку?

Ко су све министри просвете и други надлежни државни органи који су одобрили акредитацију једне овакве пародије од универзитета у континуитету последњих 30 година?

Да ли су и шта они лично и политичке странке на власти којима су припадали добили заузврат од власника ове високошколске установе да би 30 година гледали кроз прсте отвореном криминалу у српском приватном образовању?

Да ли је син некадашњег декана „Мегатренда“ Мирка Крлића Марко Крлић данас градски секретар за опште послове града Београда и да ли је то награда за решење о нострификацији дипломе Небојше Стефановића које је 17. фебруара 2005. потписао његов отац и тадашњи декан Факултета за пословне студије Мирко Крлић?

Да ли је члан Комисије за оцену подобности теме магистарске тезе и кандидата Небојше Стефановића Ана Ланговић Милићевић, која је практично признала фантомску диплому и омогућила постдипломске студије Небојши Стефановићу, данас државни секретар Министарства просвете и да ли је то награда за њену оцену подобности?

Да ли је други члан ове Комисије за оцену подобности теме магистарске тезе и кандидата Небојше Стефановића и Милићевићкина кума Татјана Цветковски данас помоћник министра за средње образовање и члан Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању, и да ли је то награда за њену оцену подобности или иронија неслућених размера?

Да ли је приватно образовање у Србији на овај начин преузело власт над комплетним образовањем у Србији и да ли су сви носиоци највиших државних функција у Министарству просвете, науке и технолошког развоја (министар, помоћник министра, државни секретар…) из приватног образовања, са оваквим криминалним аферама иза себе?
Да ли све ово значи да је „Мегатренд“ практично преузео власт над комплетном српском просветом?

Зашто се и Министарство просвете, и Национални савет за високо образовање, и Национално акредитационо тело, и Комисија за акредитацију, и Конференција Универзитета, и Тужилаштво, и МУП, и Агенција за борбу против корупције проглашавају ненадлежним и не испитују овај отворени случај криминала и корупције у врху актуелне власти?

Ако је председник Савета за националну безбедност, потпредседник Владе Србије, министар унутрашњих послова, председник градске организације СНС у Београду и практично други човек највеће владајуће партије огрезао у криминал и корупцију – да ли је то разлог за његову оставку или смену, као и кривичну одговорност?

Да ли смо откривањем ове афере ударили у осиње гнездо корупције у Србији јер су на овај исти начин дипломе стекли и многи други који би требало да реагују у овом случају, а налазе се данас у српској просвети, правосуђу, полицији, Народној скупштини, Влади и на другим најзначајнијим политичким и државним функцијама?

Да ли је случајно да су бивши министар просвете Жарко Обрадовић, други човек СПС, и садашњи потпредседник Владе Зорана Михајловић из СНС, такође професори на овом Универзитету и да ли запошљавањем високих партијских и државних функционера на свом факултету „Мегатренд“ на тај начин обезбеђује политичку заштиту за криминал и корупцију којом се бави 30 година?

Да ли у овом тренутку траје сређивање папира да би се ретроактивно издао одговарајући индекс и диплома Небојши Стефановићу које иначе не поседује јер никада није ни студирао нити могао да студира на непостојећем факултету?

Да ли ће ако се појаве какви папири о завршеним основним студијама Небојша Стефановић „Мегатренд“ и он пристати на вештачење тих папира и друге методе утврђивања валидности положених испита и дипломе коју ће евентуално показати?

Зашто ако је све чисто и законито Небојша Стефановић једноставно јавно не покаже свој индекс и диплому?

Зашто на ову тему – најкрупније политичке афере због које свуда у свету падају владе – није организована нити једна јавна дебата на медијима нити министар сме да одговори на мој позив на директан ТВ дуел у коме бисмо обојица донели своје факултетске дипломе на увид медија и јавности, и на тај начин разрешили све дилеме?

Закључак или политичко завештање будуће власти

Испитивање разорне улоге ТВ ПИНК и Универзитета „Мегатренд“ у српском друштву и држави у последњих 30 година представља лакмус тест озбиљности будуће власти. Очекивања од политичких промена у Србији не смеју донети само промену власти, већ пре свега промену комплетног коруптивног система чији су ТВ ПИНК и „Мегатренд“ симболи. Биће много оних који ће покушати да зауставе ове промене, јер су дубоко огрезли у криминал и корупцију, али без ове промене система сама промена власти неће ништа донети.

Без обзира ко ће се наћи на путу лустрације и моралне и судске одговорности за кршење закона у претходних 30 година – овај најважнији државни посао подвлачења црте и коначног „завршног обрачуна“ са коруптивним системом мора да се уради. Једна од првих мера поред одузимања националне фреквенције ТВ ПИНК мора бити и преиспитивање диплома свих запослених у јавном сектору, као функционисања комплетног високошколског система образовања у Србији.

У име Српског покрета Двери, Савеза за Србију и будуће власти након пада Александра Вучића спреман сам да се писмено обавежем да ће овај посао бити урађен и да унапред оверим своју оставку код јавног бележника у случају да ово обећање не буде испуњено у унапред задатом року.

Аутор је народни посланик и председник Српског покрета Двери