Прочитај ми чланак

ВЕБЕР: Мини Шенген начин да Рама добије политичке поене

0

Разумем мини-Шенген иницијативу Едија Раме којем су после блокирања отварања преговора о приступању ЕУ потребни политички поени, рекао је у интервјуу за Газету Еxпресс аналитичар Бодо Вебер и додао да, међутим, Рама у тој иницијативи не може представљати интересе Косова будући да је тај кредибилитет изгубио заговарајући идеју размене територија.

„У потпуности разумем потребу премијера Едија Раме за успехом, имајући у виду лош утицај Француске на блокаду зеленог светла ЕУ да се отворе преговори са Албанијом“, рекао је Вебер.

Foto: Tanjug/APSerbian Presidential Press Service

Додаје да је на косовским властима да одлуче о укључивању у формирање балканског Шенгена, али додаје да иницијаторе треба питати да ли је Косово позвано да се придружи.

„Али ћу барем ја поставити питање тројици актуелних „чланова“ мини Шенгена, почевши од Београда, да ли се Косово позива да се придружи са намером, нпр. да уклони трговинске ванцаринске баријере, или да би се применили неиспуњени делови споразума о слободном кретању људи у склопу техничког дијалога Косово-Србија“, наводи.

Упитан о томе да ли Косово треба да се супротстави иницијативи коју подржава САД, наводи да се Косово већ одупрело једној идеји Стејт Департмента – размени територија – што оцењује као позитивно за Косово.

„Било је више него добро, чак од велике важности за Косово што се одупрело притиску Трампове администрације о размени територија. У овом конкретном случају не верујем да ће мишљење Стејт Департмента имати важну улогу или утицај на одлуку Косова да се прикључи иницијативи“, рекао је он.

Вебер је скептичан и по питању тога колико више успеха може остварити Рамина, Заевова и Вучићева иницијатива у односу на већ постојеће формате сарадње на Западном Балкану, укључујући ЦЕФТА споразум.