Прочитај ми чланак

Важне теме уз вечеру: Почео састанак лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу

0

Председник Европског савета Шарл Мишел окупио је за столом лидере земаља Западног Балкана, а као европски представници ту су још и Урсула фон дер Лајне, Жозеп Борел и Андреј Пленковић

На неформалном састанку са лидерима Западног Балкана учествују председник Европског савета Шарл Мишел, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел и Андреј Пленковић, премијер Хрватске, земље која председава ЕУ.


На састанку су и председници Србије, Црне Горе и Косова, Александар Вучић, Мило Ђукановић и Хашим Тачи, премијер Албаније Еди Рама, председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и министар спољних послова Северне Македоније Никола Димитров.


Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је вечерас писмо Шарлу Мишелу у којем је навео да Комшић не може да представља цело Председништво БиХ и да нема предност у односу на друге чланове Председништва БиХ.

Очекује се да на састанку буду размотрени спроводивост нове методологије пријема у чланство ЕУ, изгледи за обнову дијалога Београда и Приштине и могућност почетка преговора о чланству са Северном Македонијом и Албанијом.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је уочи неформалне вечере да је питање проширења и подршке ЕУ земљама у региону поново стављено на дневни ред.

Упитан да ли ће на састанку бити разматране теме, као што су ситуација у Црној Гори, Косову и БиХ, Пленковић је рекао да ће то бити пријатељска вечера и да је наважније да се дође до договора у вези са почетком преговора за Северну Македонију и Албанију, али и да су и све друге теме добродошле.

Пленковић је захвалио Мишелу на том скупу на коме ће бити представници земаља Југоисточне Европе и високи представници ЕУ.

Подсетио је да Хрватска у првој половини године председава ЕУ и навео да циљ вечерашњег састанка у Бриселу заједничка припрема за самит у Загребу, који ће бити одржан 6. и 7. маја.