Прочитај ми чланак

Вашингтон пост: Највећа побуна против Вучићеве аутократске владавине

0

"Огроман број антивладиних демонстраната опколио је у суботу зграду српске државне телевизије у центру Београда и тражио да аутократски председник Александар Вучић ублажи свој чврст стисак у мејнстрим медијима и дозволи алтернативне гласове", пише Вашингтон пост о протестима "Србија против насиља".

– Десетине хиљада присталица опозиције, од којих су неки узвикивали слогане којима се позива на Вучићеву оставку, изашло је на кишом натопљене улице дан након што су председникови следбеници организовали исто тако велики митинг у престоници. Већина његових присталица аутобусима је довезена у престоницу из целе Србије и неких суседних држава – пише Вашингтон пост.

FOTO: Printscreen

Како се наводи у чланку, испред седишта РТС, демонстранти су гласно звиждали и истакли да је „по закону државна ТВ треба да буде непристрасна као јавни емитер, али да је отворено провладин“.

Након званичног завршетка скупа, групе људи окупиле су се испред зграде парламента и државне телевизије, тврдећи да желе да уђу у зграде насилно, али су им организатори протеста блокирали улазак, рекавши да их је „власт инфитрирала да покушају да прикажу демонстранте као насилне“.

– Одржани по четврти пут од пуцњаве почетком маја, чини се да се протести предвођени опозицијом претварају у највећу побуну против Вучићеве аутократске владавине, током више од 10 година колико је на власти – пише Вашингтон пост.

Држећи кишобране по јакој киши у суботу, демонстранти су лагано шетали око зграде РТС телевизије у центру Београда, потпуно прекривши улице у целој области. Многи су држали цвеће у знак сећања на убијену децу и носили беџеве с натписом „лешинар“ или „хијена“, ругајући се изразима којима су званичници описали демонстранте.

Вашингтон пост о скупу

– Вучић је рекао да ће нови, национални покрет бити формиран у јуну и да ћеће укључити друге странке, стручњаке и истакнуте појединце и промовисати јединство. Аналитичари кажу да је то покушај да се прегрупише усред све већег притиска јавности. Критичари кажу да би покрет могао да доведе до једностраначке владавине, мање-више као што је случај у Русији Владимира Путина, коју Вучић подржава. Током митинга у петак, Вучић је понудио дијалог док тражи начине да ублажи растући притисак јавности – пише лист.

Вашингтон пост подсећа и да су се опозиционе странке обавезале да ће наставити са протестима док се њихови захтеви не испуне.

Они укључују смену министра унутрашњих послова и шефа обавештајне службе, одузимање дозвола за емитовање широм земље за две провладине ТВ станице и отпуштање тела за праћење медија.