Прочитај ми чланак

ВАШИНГТОН ПОСТ: Бивши ултра националиста контролише скоро све медије

0

"Председник Србије Александар Вучић расписао је за 26. април парламентарне изборе, које многе опозиционе партије планирају да бојкотују због апсолутне контроле медија, као и због самих услова у изборном процесу", започиње текст светски реномирани медиј "Вашингтон пост".

У тексту се наводи да се очекује да Српска напредна странка победи на гласању и настави осмогодишњу доминацију на српској политичкој сцени. Вучић је окарактерисан као „бивши ултра-националиста“, а додаје се да је пожелео срећу свима који ће учествовати у изборима, те да се нада да ће борба за 250 посланичких места „проћи у демократском маниру“.


Ипак, овај медиј даље наводи да су званичници Европске уније неуспело покушали да наговоре велике опозиционе снаге да учествују у изборима и поред „обећања Вучићевих сарадника да ће избори бити слободни и фер“.

– Вучић контролише скоро све главне медије у Србији. Таблоиди блиски власти редовно блате критичаре Александра Вучића и карактеришу их као стране плаћенике, тајкуне или криминалце, без да им дозвољавају да на ове оптужбе одговоре – пише „Вашингтон пост“.


Такође, наводи се и да је „Фреедом Хоусе“ у последњем извештају Србију сврстао међу десет земаља са највећим десетогодишњим падом демократских слобода и људских права.

– У извештају се наводи да су у Србији, као и у Црној Гори, независни новинари, опозициони лидери, као и остали критичари, окарактерисани као непријатељи, те да се суочавају са мучењима, застрашивањем, а понекад и насиљем – стоји у тексту.


Овај медиј потом цитира и сам извештај, у којем се наводи да су „јавне фрустрације у обе земље прерасле у масовне протесте, који нису успели да допринесу неким значајним променама“.