Прочитај ми чланак

Васић поручила Вархељију: Не пристајемо на уцене из ЕУ, КиМ саставни део Србије!

0

Оливер Вархељи, Европски комесар за регионалну политику и преговоре о проширењу, разговарао је у Дому Народне скупштине и са представницима српске опозиције.

Вархељи је истакао да је његов главни задатак да приволи Србију да уведе санкције Русији како би Србија стала уз ЕУ. Састанку је присуствовала и Радмила Васић, народни посланик Српског покрета Двери, која је Вархељија упитала да ли је услов за улазак Србије у ЕУ признање лажне државе Косово, као и то да ако је могућа друга албанска држава на Балкану, може ли и Република Српска да буде независна и да се уједини са Србијом, али и зашто ЕУ ћути на стварање велике Албаније?

На ова питања, европски комесар није имао одговор.

Васић је подсетила Вархељија да су „Двери“ тражиле хитну седницу Народне скупштине поводом Резолуцији ЕП, којом се Србија јасно условљава да призна лажну државу Косово, али и да уведе санкције Русији, као и посебну седницу о стању на Косову и Метохији.

„За Двери је неприхватљиво увођење санкција Русији и ЕУ треба да зна да се око 85% грађана Србије противи увођењу санкција Русији, али и да се исто толико противи и уласку у ЕУ, уколико је услов признање лажне државе Косово“, нагласила је Васић.

Подсетила је и да су „Двери“, заједно са другим патриотским организацијама, поднеле Резолуцију о неувођењу санкција ниједној држави, па ни Русији, јер најбоље знамо како то изгледа на сопственом примеру.

„Срби на КиМ су најугроженији народ у свету, без икаквих слобода – слободе говора, кретања, избора… Ви, као ЕУ, нисте успели у 21. веку да организујете изборе на КиМ, тако да свака критика власти, без обзира што су колеге за многе ствари у праву, пада у други план. Ви не можете да примените основне демократске принципе ЕУ на КиМ. Прећутали сте и трговину органима на КиМ, јер се ради о Србима који су страдали. Манипулише се и бројем Албанаца на КиМ, јер њих нема више од 600.000, а Ви инсистирате да једној мањини која већ има своју државу дате другу државу. Зашто то радите?“, упитала је Васић Вархељија, препоручивши му да прочита књигу „Косово – црна рупа Европе“, италијанских новинара Умберта Томазија и Маријеле Каталдо.

Приликом овог разговора, Васић је рекла и да се ЕУ много огрешила о Србију па зато све мање грађана верује у ту идеју, док притисци на Србију јасно показују да није пожељна у ЕУ, да је третирање Србије на понижавајућем нивоу и да је једини могући однос онај који је на равноправним основама.

На крају, народна посланица је истакла и да су Двери против уласка у НАТО пакт, да све више осећамо последице бомбардовања осиромашеним уранијумом, као и да због тога имамо велики број оболелих од канцера. Поводом енергетске кризе, додала је да ЕУ има огроман проблем који не може да реши ни сопственим грађанима, па се поставља питање како уопште веровати да ће помоћи нама?