Прочитај ми чланак

Васић и Кузовић: Захтевамо повлачење Закона о експропријацији!

0

Заједничко саопштење члана Председништва Двери Радмиле Васић и проф. др Душка Кузовића.

Српски покрет Двери тражи да се Предлог измена и допуна Закона о експропријацији скине са дневног реда седнице Народне скупштине РС и да се повуче из скупштинске процедуре усвајања.

Предложени закон поништава правну сигурност и представља директан  удар на приватну својину и у супротности је са Уставом Републике Србије. Измене и допуне овог Закона угрожавају Уставом загарантовано право  на мирно уживање у својој имовини што је недопустиво.

Уколико Влада и Народна скупштина Републике Србије ипак усвоје овај закон, приликом сваког пројекта за који Влада процени да је он од националног или јавног интереса, земљиште које прати такав пројекат може постати предмет експропријације.

Ми нећемо образлагати све спорне чланове овог закона, већ захтевамо од Владе РС, председника Народне скупштине РС и од посланика Народне скупштине да не доводе у опасност сопствене грађане и њихову имовину усвајајући овакав Закон који је у супротности не само са Уставом РС него и са интересима самих грађана. Грађани траже сигурност за своју имовину и све друго није и не сме бити предмет одлучивања, посебно не у њиховој Народној скупштини.

Позивамо све на озбиљност и одговорност, поштовање Устава Републике Србије и свих важећих закона.

Позивамо  председника Народне скупштине Ивицу Дачића да повуче са дневног реда данашње седнице Закон о експропријацији и исти повуче из скупштинске процедуре усвајања и стави ван снаге као неуставан и незаконит.

Радмила Васић
Члан Председништва Двери

проф. др Душко Кузовић
Председавајући Иницијативног одбора Удружења грађана „Сви против РИО ТИНТА и рудника литијума“