Прочитај ми чланак

Вапај: Смањују се права Срба на Космету!

0

Kosovska Mitrovica

Градоначелници косовских општина са већинским српским становништвом упозоравају да се увођењем нових правила Централне изборне комисије самопроглашеног Косова о броју освојених мандата на основу резултата оствареног на изборима индиректно смањују права српског народа и осталих неалбанских заједница.

Градоначелници у саопштењу истичу да је то чист пример кршења Закона о општим изборима на Косову и Метохији. Аргумент у којем се мањи број мандата за Србе везује за укидање права на резервисана места, иако је то, како истичу, прописано Уставом самопроглашеног Косова, ускраћена због политичке уцене, је чиста замена теза којом Приштина покушава да прикрије кршење сопствених закона.

„Овакво лицемерје институција, које тако ‘искрено’ желе интеграцију српског народа у систем који сами не поштују, можемо тумачити само на један начин, а то је да и не постоји искрена намера и жеља за тим“, наводе градоначелници.

У саопштењу се додаје да се истицањем симбола тзв. Република Косово на сваком документу, па и гласачком листићу, не успостављају институције и систем вредности, већ се то ради поштовањем Закона и основних права која су установљена у систему европских вредности.

С обзиром на овакав приступ кршења основних приципа демократије и европских вриједности, градоначелници сматрају да и даље не постоје услови за учешће српског народа на предстојећим изборима, до којих је остало само седам дана.

Градоначелници Зубиног Потока, Лепосавића, Северне Косовске Митровице, Звечана, Грачанице, Новог Брда, Партеша, Ранилуга и Клокота позивају међународну заједницу да се активније укључи у решавање проблема, да би се створили предуслови за учешћа српског народа и неалбанских заједница у политичком животу на Косову и Метохији.

„Последице неучешћа српског народа на предстојећим изборима биле би несагледиве у смислу неуспеха демократије, а довеле би у питање и провођење споразума из Брисела“, упозоравају градоначелници и апелују на све релевантне факторе да се избегне ситуација која од никога неће направити побједника.

Ово саопштење није потписао градоначелник Штрпца Братислав Николић, члан Самосталне либералне странке, иако је председник те странке Слободан Петровић, актуелни вицепремијер у самопроглашеном Косову, други на Српској листи кандидата за посланике у косовском парламенту.

(Вести)