Прочитај ми чланак

„ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ У СРБИЈИ су лоша идеја и зато ће се и десити”

0

Нема потребе за ванредним парламентарним изборима, и то изгледа као много лоша идеја, а баш зато што је лоша идеја, мислим да ће се то и догодити, рекао је у Новом дану телевизије Н1 Миленко Васовић, шеф деска листа Данас и један од оснивача Фондације "Евро за знање".

mv

Фото: Н1

Нема потребе за ванредним парламентарним изборима, и то изгледа као много лоша идеја, а баш зато што је лоша идеја, мислим да ће се то и догодити, рекао је у Новом дану телевизије Н1 Миленко Васовић, шеф деска листа Данас и један од оснивача Фондације „Евро за знање“.

Васовић каже да би евентуални ванредни парламентарни избори наредне године, били “представа” и “замајавање народа”, јер би резултати вероватно били слични овогодишњим изборима.

“Нема неке потребе за ванредним парламентарним изборима, и то изгледа као много лоша идеја, а баш зато што је лоша идеја мислим да ће се то и догодити. Овде се увек догађају ствари за које мислимо да су немогуће”, навео је гост Новог дана, оценивши да се сталном изборном трком избегава полагање рачуна грађанима, јер политичаре више нико не пита шта су или шта нису урадили.

Новинар Данаса притом истиче да му бирачко тело у Србији делује “као под анестезијом”, односно као да се не сећа шта је било раније.

“У месари једном купите покварено месо, и можда још једном, али више нећете. А ми на изборима стално купујемо покварено месо и опет гласамо за исте”, приметио је он.

Осврћући се на погоршане односе Србије и Хрватске, Васовић је оценио да је оштра реторика и у Београду и у Загребу у функцији предизборних кампања, јер је “тензија начин функционисања власти и овде и тамо”.

Каже да се мора признати да се у Хрватској догађају неке ствари које се могу назвати неофашизмом,али да овдашњи политичари то користе за личну промоцију и доливање уља на ватру. “То користи само политичкој елити, док народ од тога нема користи, има само штете”, сматра он.

Васовић је прокоментарисао и писање таблоида о политичкој позадини убиства премијера Зорана Ђинђића, истичући да тиме треба да се бави тужилаштво које, како каже, спава док се случајеви “расветљавају” по таблоидима да би се после пет или десет дана заборавили.

Гост Новог дана је оценио и да је медијска сцена у Србији јако лоша, превасходно због односа власти према медијима који је, како каже, катастрофалан. “Тај однос се намеће са самог врха власти. Сваког дана видимо дељење лекција новинарима, поделу на подобне и неподобне, прозивање људи који критикују власт и то ствара јако лошу слику”, упозорава он.

Васовић каже да кривица делом лежи и на самим медијима који су дозволили да их центри моћи надјачају, и то не само извршна власт, већ и велике компаније, маркетиншке агенције…

Не постоји образована, а сиромашна нација

Васовић је заједно са још двојицом пријатеља из Косјерића – једним економистом и једним учитељом у пензији – основао фондацију “Евро за знање”.

Смисао фондације је, како каже, да много људи месечно да по један евро од којих се стипендира 10 до 15 најбољих ђака у Србији.

Конкурс за стипендије је отворен нешто више од месец дана, а затим фондација бира најбоље по два критеријума: прво по успеху на домаћим и међународним такмичењима, а затим по социјалној средини из које ученик долази. Добитници стипендија добијају неповратно 100.000 динара.

Васовић је позвао све грађане да се придруже фондацији о којој више информација могу пронаћи на сајту еврозазнање.рс. Истиче да је један евро мање од кутије цигарета, а некима много значи.

“Не постоји ниједна образована, а сиромашна нација. Постоји обрнуто, необразована, а сиромашна. Знање прави разлику”, поручује он.

Васовић додаје и да медији не придају пажњу науци, већ да се о науци и образовању пише тек када се нешто деси, било то позитивно или негативно.

Лист Данас се, како каже, труди да афирмише младе људе и ствараоце у које треба улагати, али истиче да то није довољно јер је општа друштвена клима у Србији да су наука и образовње терет и трошак.