Прочитај ми чланак

Ванредна вест: Радикали траже понављање избора-Вучић вратио једнопартијски систем

0

Заменик председника Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ затражио је данас понављање избора одржаних 21. јуна за које је казао да су најнерагуларнији у последњих 30 година и да не одражавају право мишљење грађана Србије.

– Резултати ових су октроисани тако да је учешће највећег броја листа резултирало једнопартијским парламентом. Парламент настао из ових избора не одражава право мишљење градјана Србије. (…) Ми смо добили парламент у којем неће бити демократске расправе ни по једној суштинској теми по грађане Србије, казао је Шешељ на конференцији за новинаре.

Оценио је да су избори одржани у „амбијенту који не подсећа на демократски“, са 14 изборних листа које, како тврди, нису саме себи прикупиле потписе за кандидатуру на изборима а служиле су само да „праве гужву на бирачком листићу“ и „узурпирају простор“ за представљање странака које су се самостално кандидовале.

Говорећи о неправилностима током изборног процеса, Шешељ је казао да су Републичка изборна комисија (РИК) и Влада Србије крајем прошле године спровели обуку инструктора сталног састава бирачких одбора, али да је записнике бирачких одбора на одредјеним бирачким местима 21. јуна потписивало само једно лице, или су без потписа.

– По први пут су забележене неправилности на бирачким местима као што су потпис само једног лица на записник о раду бирачког одбора, гласање након осам часова када гласање треба да се заврши и понављање избора на појединачним бирачким местима као јуче на више од 230 места, нагласио је он.

Рекао је да ће се због нерегуларности СРС обратити Уставном суду након што заврши са прикупљањем материјала.

Тражимо нове изборе који би повратили, или покушали да поврате демократију, плурализам и парламентаризам у Србију. Мислимо да никоме не сме да буде циљ, и није у интересу грађана Србије, да се након 30 година враћамо у једнопартијски систем, нагласио је Шешељ.

Српска радикална странка на одржаним изборима није прешла изборни цензус од три одсто.