Прочитај ми чланак

ВАНРЕДНА ВЕСТ: Пантић поднео оставку, не жели да се закуне у заставу Косова

0

krstimir-pantic

БЕОГРАД – Крстимит Пантић поднео је оставку на место заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију. Пантић је оставку поднео после састанка са специјалним представником ЕУ за Косово Самуелом Жбогаром.

Како Правда сазнаје Пантић је одбио захтев да на конститутивним седницама општина на северу КиМ буду истакнуте заставе Косова и да одборници полажу заклетву Републици Косово.

Саговорник Правде каже да је Пантић поднео оставку пошто је на њега вршен притисак из Београда да пристане на Жбогарове захтеве.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин стигао је на Косово и Метохију хеликоптером како би решио настали проблем. Вулин је од Београда до Рашке стигао хеликоптером, а одатле колима.

По његовом доласку у Митровицу, Пантић је демонстративно напустио зграду Канцеларије.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић поднео је данас оставку на ту функцију.

„Не желећи да својим деловањем наносим штету Влади Србије и грађанима Србије овим путем подносим неопозиву оставку на место заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију“, навео је Пантић у писаној изјави медијима.

Пантић је додао да ће о оставци у понедељак обавестити писаним путем и премијера и првог потпредседника владе Ивицу Дачића и Александра Вучића.

Пантић у саопштењу за јавност, наводи да се, након најновијих дешавања око конституисања скупштина општина на северу Косова и Метохије и, како каже, опструкција које долазе, не само из Приштине, него и из Брисела, обраћа јавности желећи да укаже на чињенице које су битне, а које „ни на који начин не смеју бити сакривене“.

Пантић истиче да су избори одржани на КиМ, „а који су наводно били статусно неутрални и у организацији ОЕБС-а, били једна велика превара од стране међународне заједнице“ и додаје да је на изборном материјалу након што је предат, налепљен грб Косова и натпис република Косово, па да је на тај начин прекршен један од основних принципа деловања те мисије.

„Тим чином су директно признали Косово као независну државу, иако Косово није, нити може постати чланица те исте Мисије“, рекао је он.

Према његовим речима, од представника ЕУ стижу „непристојне понуде“ које се односе на формирање скупштина општина на северу Косова и Метохије, а данас је чак и „понуђен предлог по принципу узми или остави, а који вређа здрав разум и наше достојанство“.

Како тврди Пантић, према том предлогу, „градоначелници би у присуству новинара положили усмено свечану изјаву, а онда у затвореном делу седнице, без присуства новинара, потписали изјаву, на којој ће бити грб Косова, прекривен стикером“.

Према његовим речима, лидер Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливер Ивановић , кога је назвао лобистом и заступником албанских интереса на северу Косова и Метохије, након што је изгубио изборе за градоначелника у северној Митровици, постигао је договор са Албанцима да не учествује у раду скупштине и верификовању одборничких мандата.

Пантић тврди да Ивановић на тај начин покушава да се „избори за место председника привремене управе у Косовској Митровици – место које му је обећао Слободан Петровић, министар локалне самоуправе такозване владе републике Косова и његов венчани кум, а зарад личне користи и на штету грађана Косовске Митровице“.

„Ако међународна заједница настави да врши притисак на легитимно изабране представнике грађана, створиће се нови безбедносни вакуум и питање је да ли ће више икада бити могуће одржати изборе, не само у Косовској Митровици, већ и у остале три општине на северу Косова и Метохије“, навео је Пантић.

На крају саопштења Пантић је рекао да, не желећи да својим деловањем наноси штету влади и грађанима Србије, подноси оставку на место заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију.

 

(Правда, Танјуг)