Прочитај ми чланак

Ванредна вест – одговараће Кризни штаб: Мариника и др Панић испред Тужилаштва

0

- Свима вама је јасно и имамо доказе, које смо приложили, да су се нарочито стручни чланови такозваног Кризног штаба ставили у улогу политичких комесара и да су саопштавање јавности и грађанима свега што се тиче коронавируса у Србији искључиво ставили у интерес рејтинга Вучића и владајуће партије и братије. Штета коју су направили је немерљива. Ово јесте директан притисак јавности да дође до истине и да сви они који су се огрешили о њихово здравље морају да одговарају", рекла је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

Потредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, адвокат Владимир Тодорић и председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић предали су Тужилаштву потписе подршке више од 10.000 грађана на кривичну пријаву која је поднета 30. јуна против чланова Кризног штаба. Мариника Тепић је истакла да неће одустати од кривичне пријаве, све док правда не буде достигнута.

– Данас смо адвокат Владимир Тодорић и ја, уз присуство доктора и анестезиолога Радета Панића, који је и један од побуњених лекара, дошли испред Тужилаштва да покажемо да не одустајемо од кривичне пријаве коју смо 30. јуна поднели против више чланова такозваног Кризног штаба. Тада смо за осумњичене именовали Ану Брнабић, Златибора Лончара и Зорана Гојковића као политичког дела Кризног штаба, а као осумњичене смо у пријави навели др Дарију Кисић Тепавчевић, др Предрага Кона и др Бранимира Несторовића да су својим чињењем, односно нечињењем – прикривањем информација и обмањивањем јавности, а искључиво у сврху уверавања да постоје услови за лажне изборе – довели у питање здравље и живот људи, после чега је код појединих особа уследила и смрт – рекла је Мариника Тепић и додала:

– Стога их сумњичимо да су начинили дело против опште опасности. Прошле су три недеље, а ми нисмо добили никакав одговор, ни реакцију, а у међувремену смо добили велику подршку грађана са хиљадама потписа за подношење кривичне пријаве. Ми смо те потписе предали, наравно уз доказ, да се по хитном поступку поступа по овој кривичној пријави.

Тодорић: Не дозвољавамо да се све гурне под тепих, одговараће

Адвокат Владимир Тодорић је подсетио на то да је власт огранизовала многе догађаје од укидања ванредног стања, а онда је сву одговорност свалила на грађане. А због нереаговања на све то – Кризни штаб, по његовим речима, мора да одговара.

– Ми смо народ који брзо заборавља страхоте које су му се дешавале и које му се дешавају, јер се смењују лоше вести сваког дана. Позивам све људе да не забораве да је овде за време проглашене епидемије организован тениски турнир, да је угрожено здравље грађана, Новака Ђоковића и учесника, да су даване изјаве без икакве основе да је вирус ослабио, да је жртвовано здравље 25.000 људи на вечитом дербију, да су биле изјаве и Кона и Кисић Тепавчевић да до 2. јуна нећемо имати случај епидемије. И наравно , имамо индиције да је било сакривања – рекао је Тодорић.

Указао је да народ нема поверења у Кризни штаб.

– Знате како, када се сирће проспе, онда нешто смрди и ту никада неће моћи да мирише. Тако ни неповерење у Кризни штаб неће да спласне зато што они не представљу струку, већ су политички комесари у здравству постављени да брину о добробити режима. Људи који нису обишли ниједног пацијента и болницу доводе у питање кредибилитет скоро 2.000 лекара. Ви када нађете човека са кичмом у Србији, онда је то вест, али ако нађете њих 2.000 – онда је то историјски инцидент. Сви смо навикли да ћутимо за добробит наше породице, нашег посла, да се споји крај са крајем, али дошло се до краја. Не желимо да политизујемо ситуацију, да довдемо лекаре у неку незавидну ситуацију, само желимо да их подржимо.