Прочитај ми чланак

Ванредна конференција – Вучић се обраћа нацији након Кризног штаба: Останите кући!

0

Очекује нас тешко време, много теже него што је данас, рекао је данас након састанка Кризног штаба о спречавању последица корона вируса, председник Србије Александар Вучић.

Како је казао, после 10 до 12 дана кренуће експоненцијални раст оболелих од корона вируса.

– Ми смо сада девети дан и очекујемо велики раст, да многи од нас остану без својих вољених, а наш је циљ да то смањимо колико год можемо и да обезбедимо да живот победи у Сбији – рекао је Вучић.

Као је казао, људи не треба да брину за снабдевање намирницама, као и да очекује да са свим овом ће бити готово за око два месеца.

– Чак и да у наредних годину дана да не буде ништа, ми имамо довољно намирница – истакао је он.

Као једну од мера државе за борбу против корона вируса он је навео спречавање извоза за наредних месец дана.

– Сви који извозе дезинфекциона средства и тоалет папир, неће моћи да их извозе – истакао је он.

Како је казао, ми данас имамо 41 зараженог, нема никакве сумње да их је више.

– Оно што је добра вест је да је 21 човек на болничком лечењу, и само један човек на аспиратору – истакао је.

Он је навео да је смртност у Италији до 29 година је 0 одсто, не постоји.

– Од 30 до 50 година она је 0,6 одсто, после тога драматично расте од 70 година навише је 19 одсто – истакао је он.

Председник Србије је замолио старије особе да не излазе на улице, да остану у кућама, „нека им донесу млађи, молим пензионере, они су дисциплиновани, али најугроженији“.

– Останите у својим кућама. Нико неће умрети од глади, имамо свега што је потребно, а наћи ћемо начине да вам доставимо све што је потребно – казао је он.

Нагласио је да је огроман број мртвих у Западној Европи, као последица вируса, подсетивши да је у Италији јуче умрло 250 људи, чак 54 више него претходног дана, а у Шпанији 36 особа.

– Наша срца су уз пријатељски и братски италијански народ, и желим им да изађу из те тешке кризе у којој се данас налазе – поручио је председник.

Не искључујем могућност ванредног стања

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да не искључује могућност увођења ванредног стања, али да за то сада нема потребе.

– Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном командату, председнику државе, писмо да је угрожена безбедност државе, затим га шаљемо у скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник скупштине и владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање. Онда знате шта то значи. Ако се уведе ванредно стање нема више кафића, барова, бисокопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници и тако даље – објаснио је он на конференцији за штампу упитан да ли ће бити увођења ванредног стања, и да ли се о томе тренутно размишља.

Ванредно стање, према његовим речима, подразумева најтеже могуће мере.

– Ванредно стање захтева потпуну изолацију. Када сте питали људе зашто нису уводили мораторијум за одлазак у школу, то је зато што су били паметни и одговорни људи који о томе одлучују. Наглупље је када деца и стари посебно, почињу да излазе у пику кризе, јер им буде доста свега. Па после 21 дана изолације крену да излазе, зато треба да ту меру држите до последњег, односно до првог неопходног тренутка. Најлакше је то урадити и скинули сте бригу са себе. Не мислите да је неко глуп и луд да се родитељи љуте. Нису деца угрожена, угрожени су наши родитељи – подвукао је Вучић.

Рекао је да то показују недвосмислено подаци из Шпаније, Француске, Немачке, и Италије пре свеге.

– Рекао је да на нашу срећу они људи који су оболели до сада су били снажне конституције, млађи, а проблем је био само са 66 година старим човеком, који је бубрежни болесник, дијабетичар и који је једини на респиратору – нагласио је он.

„Пензионери, не излазите напоље“

Вучић је подсетио да су „у страху велике очи и образ се у страху често каља“, као и да је на њему и држави највећа одговорност шта ће да се ради.

Најавио је да ће данас позвати пензионисане лекаре да помогну и подсетио на отворени конкурс за пријем лекара и медицинских сестара.

Поновио је позив старијим суграђанима, пензионерима да не излазе напоље.

– Ко Бога вас молим, ви сте пензионери најодговорнији и најпаметнији део друштва, останите по кућама. Не излазите нигде, када дође време рећићемо вам да изађете. Све што треба ја ћу лично донети троје пензионера” – рекао је он.

Најавио је да ће сутра провести акцију доношења потрепштина пензионерима да покаже како то изгледа и шта треба да раде они који су млађи од њега.

– Нема руковања, љубљења. Само станите и седите у својим кућама, не примајте никога. Имате телевизоре, да једете, пијете, не излазите док не победимо ову пошаст – подвукао је он.