Прочитај ми чланак

Ванредна конференција опозиције: Вучић после Скупштине укинуо и Уставни суд!?

0

Образложење Уставног суда којим се одбацује иницијатива Савеза за Србију (СЗС) за оцену уставности проглашења ванредног стања представља политички дириговану одлуку, од стране Александра Вучића, којом се тај суд ставио на страну рушитеља уставног поретка и показао да није ништа друго него месни одбор СНС, изјавио је данас председавајући СЗС Јанко Веселиновић.

Он је новинарима испред Уставног суда рекао да је та институција јутрос доставила писани документ поводом иницијативе коју су представници СЗС поднели још 30. априла.

„Тада није радио ниједан улаз у Уставни суд, а судије су биле у својим становима или викендицама. Њих уводјење ванредног стања и начин на који је то урадјено апсолутно није занимало“, казао је Веселиновић.

Навео је да се у допису Уставног суда не помињу имена подносилаца иницијативе, што се по његовим речима, први пут дешава.

„У допису не пише да је то одговор на нашу иницијативу како не бисмо могли да реагујемо. Ми немамо доказ да је Уставни суд разматрао нашу иницијативу“, рекао је председавајући Савезу за Србију.

Председник Државотворног покрета Србије Слободан Самарџић оценио је после образложења Уставног суда да Устав Србије „више нема заштитника“ у тој институцији.

„Уставни суд је морао да утврди да је дошло до узурпације надлежности скупштине. Сада је остало само на српској опозицији да брани Устав“, казао је Самарџић.

Председавајући СЗС је додао да се опозицији која бојкотује изборе 21. јуна придружио и Покрет Слободна Србија, а да су подршку пружили и Локални фронт из Краљева и самостални посланик Ђордје Вукадиновић.