Прочитај ми чланак

Ванредна конференција опозиције – Милови специјелци привели мајку Милана Кнежевића

0

Правни заступник Кнежевићеве, адвокат Далибор Медојевић, казао је да мајка посланика ДФ није омаловажавала полицајце који су јој јутрос претресли кућу, иако је због тог наводног прекршаја ухапшена

Полиција у кући посланика и једног од лидера Демократског фронта (ДФ) Милана Кнежевића није пронашла ниједан недозвољени предмет, али су његову мајку Ратку одвели са лисицама на рукама под оптужбом да је током претреса направила прекршај – омаловажавање полицајаца.

Ратка Кнежевић ухапшена је јутрос након што је полиција претресла породичну кућу. Како је саопштено из Управе полиције, извршени су претреси на 17 локација, ухапшено је 16 људи, међу којима је и Кнежевићева.

Након саслушања у Суду за прекршаје Кнежевићева је пуштена на слободу, а суткиња није донијела одлуку о казни.

„Претрес је извршен у раним јутарњим часовима, а предмет претреса је био наводно брат Милана Кнежевића, Мирко.

Ратка Кнежевић је била сама у кући, чула је лупњаву на вратима и кренула да их отвори, али су она већ била поломљена и у кућу су ушли специјалци са оружјем упереним у њеном правцу. Она је била под изузетно јаким стресом, а иначе је изузетно лошег здравственог стања. Њој су неке особе из тог тима давале таблете да се смири. Она је изговарала одређене реченице у тим тренуцима, којих се није могла сјетити, то су, како су их интерпретирали сами службеници увреде и клетве. То није омаловажавање“, казао је Медојевић.

Објаснио је да је тражио да се у прекршајном поступку изврши вјештачење како би утврдили да ли особа под таквим стресом може да уради нешто са умишљајем.

„Судија је то одбила. Навео сам у завршним ријечима да ово што је наведено у захтјеву није омаловажавање службеника, већ да се може третирати као клетва или евентуално увреда и да људи који су писали овај захтјев не разликују основне појмове увреде од самог омаловажавања. Омаловажавање је потцјењивање, а она никога није ни омаловажавала ни потцјењивала. Судија није донијела одлуку. Било је мало тензија, јер је и сама суткиња видјела у каквом је стању Ратка Кнежевић“, казао је он.

„Да ли је било обично застрашивање, нека оперативна сазнања или назови оперативна сазнања, ја то не знам“, казао је он.

Булатовић: Ђукановић жели да увуче ДФ, да би угушио литије, јер их се боји

„Фашизам у који клизи Мило Ђукановић и у који је практично закорачио има за циљ изазивање сукоба и на овај начин и ми смо то препознали,“, рекао је Булатовић.

Функционери (ДФ) су након хапшења Ратке Кнежевић, мајке једног од лидера и посланика ДФ Милана Кнежевића, и више њихових активиста поручили предсједнику Црне Горе и лудеру Демократске партије социјалиста (ДПС) Милу Ђукановићу да су препознали његове провокације, али да на њих неће насјести и да их неће увући у игру којом жели да угуши литије.

Функционер Демократске народне партије (ДНП) Предраг Булатовић казао је да је након последњих изјава Ђукановића, који је литије назвао лудачким покретом „јасно да Црна Гора клизи не само у диктатуру, него и у терор, у једну врсту фашизма.“

„То ми доживљавамо на тај начин. Ратка Кнежевић има само једну кривицу на коју може да буде поносна, а то је да је мајка једног часног и честитог лидера правог народа у Црној Гори, Милана Кнежевића. Њена грешка је и то што је учесник молебана и литија за одбрану имовине Српске православне цркве“, рекао је Булатовић.

„Вјерујући народ и наше присталице, и читав народ православни и онај који није православни, који је против насиља, да будемо масовнији да мирно и снажним притиском обезбједимо стављање Закона ван снаге и заштитимо наш идентитет, јер је у ствари суштина Милове борбе да поништи идантитет и учврсти своју апсолутну власт. Фашизам у који клизи Ђукановић и у који је практично закорачио има за циљ изазивање сукоба и на овај начин и ми смо то препознали“, рекао је Булатовић и додао:

„Као једног од кључних лидера ДФ-а најјаче опозиционе групације. То је једна шира акција, али циљ је прије свега Милан Кнежевић, ДФ, и активисти ДФ-а. Нису само активисти ДФ-а ухапшени, има и других људи, али доминантно јесте акција била сконцентрисана на ДФ“, рекао је Булатовић.

Небојша Медојевић је казао да је полиција јутрос извела акцију која се у полцијским уџбеницима зове „акција за ширење страха“.

„Језик мржње којим предсједник ДПС-а засипа Црну Гору неминовно води ка полицијском терору и насиљу. Видјели сте да је то један политичар који више не може да контролише своје понашање, који је врло опасан за изазивање хаоса у Црној Гори и да је данас практично извршен десант на Зету“.

„Ухапшен је одборник ДФ-а г. Асановић, ухапшен је наш активиста Момо Кукуличић, јутрос у пет сати. Ово је акција која се у полицијским уџбеницима зове акција за ширење страха, застрашивање људи и јасно је да овдје циљ био оно што Ђукановић сада покушава да уради у Црној Гори – да изазове хаос“, казао је Медојевић.