Прочитај ми чланак

УЖИВО: Вучићева полиција противзаконито отела и одвела Златановића у зграду СИВ-а!

0

Након величанственог протеста на Сретење 2023. године против издаје Косова и Метохије, током обраћања Вучића у Председништву, ухапшена су два новинара Србин.инфо. Брутално, прво су физички нападнути па отети док су уживо преносили и радили свој посао. #slobodazadekija #slobodazanovinare

Како сазнајемо, Дејана Златановића је полиција одвела и држи га у бившој згради СИВ-а на Новом Београду. Адвокат Марко Пушица је на лицу места.

Ускоро опширније…

Oко 21.50 часова полиција је код Председништва напала с леђа и ухапсила младог сниматеља Србин инфо Косту (19 година) док је стајао на јавној површини, и нису му дозволили да снима из даљине излазак Александра Вучића из Председништва. Коста је пуштен из станице полиције у Мајке Јевросиме тек око 23.30 часа.

Дејан Златановић је ухапшен (практично отет) одмах пошто је чуо да је полиција напала и отела Косту, кренуо је одмах у станицу полиције да пита због чега. Све је то преносио уживо, након неколико минута док је корачао тротоаром, брутално га је напала и отела Вучићева полиција. Ово невиђено насиље диктаторског режима над новинарима је Дејан и снимио  јер је у току био пренос уживо.

Дејан је викао: Народе, отимају ме, хапсе ме брутално! Поред је неко упитао: Људи, што га хапсите на улици, ништа не ради?! Потом се прекинуо снимак уживо, отели су му телефон.

Према првим информацијама, уместо у полицијску станицу, Златановић је од стране полиције одведен у зграду бившег СИВ-а.

Миодраг Зарковић је обавестио јавност на Твитеру, професор Мило Ломпар који је подржао данашњи протест је поставио питање: Зашто је Златановић ухапшен?

Претходно је Вучић изјавио да су се у граду окупили проруски екстремисти, које Вагнер тапше по раменима.

Данашњи протест су подржали или ће у њему учествовати све родољубиве парламентарне и ванпарламентарне странке, покрети и појединци, а посебно је значајно што са својим захтевима Вучићу под прозор долазе Срби са Космета, предвођени Небојшом Јовићем и др Марком Јакшићем.

И поред потпуног медијског мрака и поред титоистичке хајке и хапшења чланова Народних патрола, у центру Београда се на Сретење окупља велики број правдољубивих и часних људи.

18:09

Испред Председништва се већ налазе хиљаде и хиљаде људи, који непрестано пристижу. Саобраћај у центру града је блокиран.

Дејан Петар Златановић је окупљенима открио да је полиција блокирала прилазе Београду, али да се народ из унутрашњости ипак пробија до престонице, због чега ће почетак протеста каснити око пола сата.

Међу окупљенима су и многи опозициони политичари – Бошко Обрадовић, Мирослав Паровић, Лекари и родитељи за науку и етику, функционери Двери, ДСС, Заветника…

18:20

Окупљенима се обраћа Дамњан Кнежевић, који је открио да су му управо у овом тренутку полицајци упали у стан где му се налази супруга и деветомесрчна ћерка.

– Вучићу, очекуј ме, ово ти неће проћи – поручио је Дамњан док је народ узвикивао „Вучићу Шиптари“

Он је за кривце који су ухапсили припаднике Народних патрола означио Вучића и Вулина и Паразановића из БИА.

18:30

Новинар Љубомир Стефановић је прочитао „патриотски“ говор Вучића о КиМ из 1998. године, који се већ годину дана касније уселио у стан од два ара док су страдали хероји с Кошара.

– Вучић је проклео себе и своју породицу. Сад хоће јединство. Нема јединства с издајницима – поручио је Стефановић и подсетио на речи патријарха Амфилохија о издајнику Вучићу.

18:45

Небојша Јовић, представник Срба са КиМ поручио је:

– Вучићу, издао си нас, издао си Србију, ти ниси наш председник! Повуци се! Подршка за браћу Русе, идемо заједно до победе.

Хапсиш родољубе у Београду, а делиш ордење онима који служе лажној шиптарској држави.

Не плашимо те се Вучићу! Следећи пут кад дођемо, биће или он или ми!

Позивам патријарха и целу СПЦ да се огласе, да не дозволе издају, да дођу да буду са својим народом у Пећку патријаршију.

18:55

Дејан Петар Златановић је у обраћању проклео све оне који хоће да издају Косово и Метохију и подсетио на поруку, коју је народ упутио режиму још 2015. године.

– Ко потпише, њега убише – подсетио је Златановић.

19:20

Говор проф. др Дејана Мировића је усталасао окупљен народ:

– Издајник са зечијим срцем је данас покушао да представи да је покушан 261. агента на њега.

Вучићу, ако мислиш да је неко хтео да те убије, онда ухапси мене јер сам ја пријавио протест.

Foto: Srbin.info

Полиција и БИА мора да зна да она штити Устав, а не издајника Вучића.

Ово је само почетак, 24. фебруара, на годишњицу руске специјалне операције поново долазимо овде, не само да подржимо браћу Русе, већ и да Вучића проведемо правди за злочин велеиздаје.

Живела Србија, живела Русија – поручио је Мировић.

19:30

Народ је развалио заштитну ограду код Председништва и хоће да преда захтеве Вучићу. Ори се издаја, издаја

19:35

Стижу јаке полицијске снаге под пуном опремом, дошло је до коштања, народ наставља да руши заштитну ограду.

Испред Скупштине града налази се огроман број полиције под пуном опремом, која чека знак да крене ка Председништву.

Foto: Srbin.info

20:05

Након што су предали захтеве испред кордона полиције у Председништву, народ се окупио испред полицијске станице у Мајке Јевросиме и траже ослобађање члана Народних патрола Илије Вуксановића.

20:20

Посланик Александар Јерковић покушао је да легитимацијом народног посланика да уђе у полицијску станицу, али му кордон уз кошкање и ударац то није дозволио.

Режимски командир станице тврди да се у станици не налази ни ухапшена трудница, ни члан Народних патрола Илија Вуксановић.

20:53

Више хиљада људи је протестовало испред Председништва и поред медијског мрака и полицијске блокада широм Србије. Још већи скуп очекује се 24. фебруара.

Још неколико стотина грађана и даље протестује испред Народне скупштине, јер се не зна шта је са великим бројем ухапшених чланова Народних патрола.

21:50

Полиција је код Председништва напала, ударила и ухапсила извештача Србин инфо и нису му дозволили да снима излазак Александра Вучића из Председништва.

Претходно је Вучић изјавио да су се у граду окупили проруски екстремисти, које Вагнер тапше по раменима.

22:08

Полиција је брутално напала и ухапсила Дејана Петра Златановића. Невиђено насиље диктаторског режима над новинарима.

Foto: Srbin.info

Foto: Srbin.info