Прочитај ми чланак

УЖИВО „Узео си паре Дритане“ ори се на улицама Црне Горе; Огласила се амбасада САД

0

У Црној Гори опет напето. Потпредседник Владе Дритан Абазовић поднео иницијативу за обарање владе, а премијер Здравко Кривокапић иницијативу за његову смену.

Та је ситуација заправо само кулминација вишемесечне кризе власти у Црној Гори, коју су након избора освојиле опозиционе партије, свргнувши с власти ДПС Мила Ђукановића. Ђукановић је још увек, подсетимо, на функцији председника Црне Горе.

За данас су најављени нови протести грађана који подржавају Кривокапића.

17:02 Одлука Владе

Влада Црне Горе је на електронској седници донела одлуку о скраћењу мандата Скупштини Црне Горе.

Влада предлаже да се седница одржи 4. фебруара у 10 сати.

„Након јасно исказане намере да УРА, ДПС и његови сателити, на неуставан начин изаберу нову мањинску владу, постаје јасно да су нови избори једини начин за разрешење најтеже политичке кризе у новијој историји Црне Горе, коју су нам приредили „авангардни“ хазардери“, поручили су из Владе.

Посланици колације ЦнБ и опозиционих партија тражили су за исти дан такође седницу на чијем би дневном реду било гласање о поверењу Влади Здравка Кривокапића.

По Уставу Црне Горе, Скупштини може престати мандат пре времена на које је изабрана распуштањем или скраћењем мандата парламента и то на предлог председника Црне Горе, Владе или најмање 25 посланика.

Одлука о скраћењу мандата доноси се већином гласова свих посланика.

19:06 У Подгорици почео протест

Како је и најављено, од 19х почело је окупљање грађана незадовољних иницијативом за смену актуелне Владе. Они су се, као и синоћ, окупили испред зграде Владе.

19:05 Одбори СНП у Никшићу и Андријевици траже да челници партије чувају изборну вољу грађана

Из никшићког одбора Социјалистичке народне партије (СНП) саопштили су да актуелна политичка криза треба да се решава у оквирима парламентарне већине.

У саопштењу, које потписује председник ОО СНП Никшић Ненад Марковић, пише да је на седици Извршног одбора партије разматрана тренутна политичка ситуација и да је заузет једногласан став.

„Ваља остати доследан изборној вољи чланства наше партије и грађана Црне Горе, те се на решењу актуелне политичке кризе мора приступити у оквирима актуелне парламентарне већине, а да нам је неприхватљиво свако решење у којима би одлучујућу улогу имао ДПС и његови сателити“, наводи се у саопштењу.

Реаговали су и из Општинског одбора СНП-а Андријевице и саопштили да се њихова партија нашла у проблему.

„Први пут у својој часној историји постојања делује да СНП није са народом, што је незамисливо узимајући у обзир постулате наше партије, као и чињеницу да је она сама настала из народа, што и носи у свом називу. Позивамо руководство партије и посланички клуб да, под хитно, јасним дистанцирањем од прекрајања изборне воље грађана, врати СНП тамо где јој је место – са народом Црне Горе. Захтевамо да се новонастала ситуација реши у оквиру актуелне парламентарне већине, а никако са онима које је народ победио на изборима 30. августа 2020. године“, пише у саопштењу Извршног одбора ОО СНП Андријевица.

18:56

18:55

18:38 „Узео си паре Дритане“ ори се у Никшићу

18:32 Огласила се амбасада САД

18:30 Заказане три ванредне седнице Скупштине

18:26 Црна Гора подржава скрац́ење мандата Скупштине

18:19 Протест у Беранама већ треће вече заредом

17:59 У Скупштину ЦГ стигла одлука Владе

17:51 Пада Влада, Скупштина се распушта, за то време Абазовић честита рукометашима:

17:47 ГП УРА: „Потез очајника“

„На брзински сазваној електронској седници, путем телефона, преко Wхатс Апп-а, премијер Црне Горе повукао је потез очајника и, противуставно, тражио од министара да се изјасне о скраћењу мандата Скупштини, само да би сачувао фотеље, које су му прече од Устава и закона“, одговорили су из Грађанског покрета УРА на саопштење из Кабинета премијера.

„УРА не врши никакав уставни пуч, како то тврди Кривокапић, већ је управо супротно, а све је једноставно доказиво – довољно је прочитати кровна правна документа. Истина је сурова – Кривокапић је, са пар министара, приватизовао Владу гледајући само сопствени интерес. За предвођење озбиљних политичких процеса нису способни“, наводе у саопштењу.

Како су истакли, да Кривокапић заиста има подршку међународних партнера, превасходно САД-а како се хвали, не би морао да иде у рушење сопствене Владе.

„Кривокапић је премијер коме ниједан други премијер за годину дана није дошао у званичну посету, а прича о међународној подршци. У историји остаће упамћен као једини премијер који је декласирао сопствену Владу. УРА није, и никада неће бити неми посматрач процеса који доводе до стагнације Црне Горе на њеном европском путу. Легитимно је да се љутите на нас што ви каскате у месту. Међутим, није ни легитимно, а ни легално да злоупотребљавате своју позицију, кршите све могуће правне поретке и нас вучете са собом на дно. Ми немамо времена за чекање. Одосмо у ЕУ“, закључују у саопштењу.

17:22 Одлука Владе пада по Уставу ЦГ?

17:10 Поново избори у ЦГ?

17:22 Одлука Владе пада по Уставу ЦГ?

17:10 Поново избори у ЦГ?

17:02 „Издаја се памти дуже чак и од херојства“

16:43 Председник СДП-а: Кривокапић се изгубио

16:36 Скупштина не може да се распусти

„Скупштина се не може распустити за време ратног или ванредног стања, ако је покренут поступак гласања о неповерењу Влади, као ни у прва три мјесеца од конституисања и три мјесеца прије истека мандата“, пише у Уставу Црне Горе.

16:30Кривокапић се огласио саопштењем

„Кула неистина која је била основ за конструкцију мањинске Владе, урушава се до темеља. Агресивна пропаганда, да међународна заједница наводно стоји иза овог неозбиљног пројекта, испоставља се као нетачна. Очигледно је да су иницијатори овог покушаја, упорно и дуже време, ширили нетачне информације амбасадама и другим релевантним међународним адресама, док су у пуном капацитету партиципирали у раду актуелне Владе и истицали га као функционално и најбоље решење транзиционог периода на европском путу. Такође, истовремено су се и јавно хвалили економски резултатима и реформом „Европа сад“, која доноси веће плате и бољи стандард грађана, што је резултат рада њихових колега. Сада су на истој страни са онима који боље услове живота грађана нису хтели, него су програм оспоравали, чиме угрожавају економске реформе.

Како функционише Меморандум и потписиници истог, видимо на неколико примера, од гласања за буџет до потписивања иницијативе посланика за изгласавање неповерења актуелној Влади. Каква је перспектива и како би овај експеримент функционисао кроз Извршну власт, уз контролу и подршку ДПС-а, не треба се даље освртати.

Тежити да у предворју имплементације програма „Европа сад“, политичке иницијативе, савезе и даљу судбину градите са онима који су тај пројекат јавно оспоравали и на крају гласали против истог, може само неко ко није ни мало одговоран према грађанима Црне Горе.

Истовремено, потенцирајући политичку, уставну и економску нестабилност, а јавно све те акције представљати авангардном еволуцијом, може само неко ко је дужан према пораженом режиму.

Уз све то, позивајући се на легитимитет, док у ДПС-овском маниру планирате уставни пуч, довољно говори колико је уцена велика и колико се налогодавцима жури. Сада је тек јаснија и Ђукановићева алузија на кога је мислио када је тврдио да се ће се, по договору, иницијатива за неповерење Владе опет формализовати.

Кад сте већ толико оптерећени бригом да је неко везан за фотељу, имате прилику да јавно демонстрирате како ви нисте тиме оптерећени, тако што ћемо вратити мандат, а затим и на изборима консултовати грађане Црне Горе. Но, ваша настојања да радије извршите уставни пуч, заправо говори да сте апсолутно свесни шта грађани мисле о вашој авангардној улози“, наводи се у саопштењу Кабинета премијера.

16:01 Ванредно заседа Влада

Влада Црне Горе на електронској седници, која је у току, одлучује о предлогу за скраћење мандата Скупштини Црне Горе, сазнају „Вијести“.

На дневном реду се наводи да је предлог одлуке о скраћењу мандата парламенту доставио премијер Здравко Кривокапић.

15:51 Сукоб саопштењима Демократа и ГП УРА

 

15:42 „Мањинска влада била би играчка ДПС-а и мафије“

„Нико данас нема дилему да би мањинска влада била само краткотрајна играчка ДПС-а и мафије, и да је њено стварање плод најјасније политичке корупције. Међутим, нека се издајници не надају; неће им поћи за руком.

Спречили смо покушај избора Тужилачког савета по мери црногорске мафије и обезбедили независан Тужилачки савет, због чега сад издајници руше Владу како би спасили носиоце организованог криминала и корупције“, наводи се у реаговању Демократа Црне Горе на изјаве посланице ГП УРА Јоване Маровић.

Демократе Црне Горе истичу да је и њој јасно да им је у целој причи издаје воље грађана Црне Горе и спасавања мафије, остало само да се служе лажима.

Како додају, „нико данас није луд да поверује у причу људи, који нити имају поверење, нити су навикли да рачуне полажу грађанима, да ће се на подршци криминогеног ДПС-а градити владавина права, реформе судства и тужилаштва, постизати праведни епилози бројних криминалних и корупционашких афера ДПС-а, донети и спроводити Закон о пореклу имовине“.

15:27 Испливале поруке, УРА тврди да су лажне

15:12 Огласила се Америка


Сједињене Америчке Државе подржавају актуелну Владу Црне Горе, све док она буде посвећена евроатлантском путу и бескомпромисној борби против криминала и корупције и економском бољитку грађана. .

15:11 Министар тражи дуел са Абазовићем


Дритан Абазовић недоступан је за медије, али је за сутра увече заказан интервју с њим на РТЦГ. Министар екномског развоја ЦГ Јаков Милатовић позвао га је на телевизијски дуел.

15:03 Како је Абазовић некада говорио:

Подсетимо како је Абазовић пре избора актуелне Владе говорио како ће претходна власт одговарати због кривичних дела, проневера и малверзација.

15:02 За рушење Владе потписало 16 посланика ДПС-а, Абазовић раније говорио о списку људи који ће одговарати

14:45 Потпредседник ГП УРА: „Нећемо са ДПС-ом“

14:39 О смени Владе 4. фебруара, смена Абазовића дан раније

Према досадашњим информацијама, Скупштина ЦГ расправљаће 3. фебруара од 11ч о смени Абазовића са места подпредседника Владе. О неповерењу Влади гласаће се 4. фебруара.

14:34 Нова оптужба на рачун Кривокапића

Социјалдемократска партија (СДП) позвала је тужилаштво да хитно испита и утврди по ком основу Јелена Шмигић, ћерка премијера Здравка Кривокапића преговара у име државе Црне Горе о будућности Болнице Мељине.

Власник Атлас групе, Душко Кнежевић, учесник приватизације болнице „Мељине“, тврди да о арбитражи није разговарао са премијером Здравком Кривокапићем већ са његовом ћерком.

13:17 Потврђено: Тражиће смену Бечића

Председник Либералне партије Андрија Поповић потврдио је данас да ће потписници иницијативе за изгласавање неповерења актуелној влади у наредних неколико дана тражити смену председника Скупштине Алексе Бечића и најавио буру на политичкој сцени у Црној Гори.

12:56 Огласио се Бечић

12:55 Стигао захтев у Скупштину

У Скупштину Црне Горе стигао је захтев за одржавање ванредне седнице 4. фебруара који су поднели из коалиције „Црно на бијело“ и дела опозиције. Скупштина ће се прво изјашњавати о предлогу премијера Црне Горе Здравка Кривокапића о разрешењу Абазовића. Кривокапић је поднео парламенту захтев за сазивање ванредне седнице за 3. фебруар.

12:08 „Влада је већ пала“

Влада Здравка Кривокапића у кризи је малтене од момента када је основана, а иницијатива за њену смену која је стигла од партнера у влади треба да води ка решавању те кризе, сматра директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић и оцењује да је Кривокапићева влада практично “већ пала”, а да су најбоље решење превремени избори у Црној Гори.

Павићевић за Танјуг каже да је Абазовић то урадио на основу запажања да је огроман број грађана Црне Горе незадовољан учинком владе, те је одлучио да уради оно што грађани, како каже, свих вера и нација, очекују – да се преиспита поверење владе. Примећује и да у једном моменту Кривокапићева влада у парламенту имала подршку свега једног посланика, што је у демократским друштвима неодрживо, због чега иницијативу види као оправдану. Кључан је, каже, епилог те иницијативе, наводећи да у скупштини постоји више од 41 посланика, што је већина у подгоричком парламенту, који, према његовим речима, само чекају моменат да се гласа против владе Здравка Кривокапића, и за изгласање нове владе или за одлуку о превременим парламентарним изборима.

10:45 Најављени већ протести у Беранама и Подгорици

Нови протести против концепта мањинске владе, који је предложио њен потпредседник и лидер ГП УРА Дритан Абазовић са странкама опозиције, најављен је и за вечерас у Беранама и Подгорици. У Подгорици је протест најављен за 19 часова, а у Беранама као и претходних дана у 18 часова испред зграде општине, пише портал подгоричког Дана.

09:33 „УРА од 30. августа планирала заокрет“

Посланик Демократског фронта и потпредсједник Демократске народне партије (ДНП) Драган Бојовић казао је да је ГП УРА „од 30. августа 2020. године, по свему судећи, планирала да учини овај „реформски“ заокрет, и да улети у топло наручје „прогресивног“ и „здравог“ ДПС-а“. Он је у саопштењу навео и да је „УРА одлучила да се бори против корупције уз подршку оних који су до грла у корупцији“.

„УРА ће тобоже да нас уведе у Европу уз подршку „европског“ и „перспективног“ Ђукановића, Гвозденовића, Ивановића, Марковића. И, да чудо буде веће, баш са њима заједно хоће да бира и „деблокира“ правосудне органе. УРА је, већ од 30. августа 2020. године, по свему судећи, планирала да учини овај „реформски“ заокрет, и да улети у топло наручје „прогресивног“ и „здравог“ ДПС-а. За ову, све извјеснију, издају грађана, којима су прије избора обећавали управо супротно, само су, изгледа, чекали погодан тренутак“, навео је Бојовић.

Тврди и да би узалуд било „чак да су све остале партије парламентарне већине и цјелокупан Демократски фронт данима хвалиле Владу“.

09:02 „Фалио нам је један. Влада пада“

09:01 „Трепни Дритане ако си уцењен“

09:00 Дританов захтев, тачка по тачка

-да су на Петој седници Другог редовног заседања Скупштине Црне Горе 29.12.2021. године изгласане Интерпелације министру спољних послова, министру пољопривреде, шумарства и водопривреде, министарки просвете, науке, културе и спорта чиме је постало јасно да поменута три министра немају подршку парламентарне већине;

-да је председник Владе Здравко Кривокапић најавио да ће одбити да поступи по Интерпелацијама за смену три министра чиме је показао да не поштује Устав и законе Црне Горе али ни основне демократске принципе поштовања Парламента као највећег законодавног дома који је бирао састав 42. Владе Црне Горе;

-да је на Четвртој седници Првог редовног (пролећног) заседања у 2021. години, 17.06.2021. године смењен министар правде и људских и мањинских права, а да до данас председник Владе није предложио Парламенту новог министра чиме је директно угрозио реформе у кључним погљављима 23 и 24 а која су најважнија за напредак на путу ка чланству у Европску унију у области владавине права.

-да је Председник Владе својим деловањем више пута у претходном периоду угрозио и отежао сарадњу између законодавне и извршне власти што је директно произвело институционалну и политичку кризу у земљи. Овакво стање довело је до блокаде Парламента, па чак и до бојкота од стране једног дијела посланика париаментарне већине, што је директно утицало да се велики број закона и подзаконских аката не разматра у скупштинској процедури. Све ово довело је у питање ефикасан рад Парламента чији је основни задатак да служи јавном интересу и интересима грађана, а не партикуларним интересима било које политичке групације или појединца.

-да су политичка криза, неадекватна сарадања законодавне и извршне власти, неусаглашавање законске регулативе са законском регулативом Европске уније, као и неактивност појединих министара довели до успоравања европских интеграција што се одразило на оцене у годишњем извештају Европске комисије везаном за процес напретка Црне Горе у европским интеграцијама.

-„Због горе наведених чињеница као и изјаве бројних политичких субјеката у којима се наводи да 42. Влада Црне Горе нема већинску подршку у Парламенту сматрамо једним од основних постулата савремене демократије да се истој провери подршка у парламенту“, закључује се у Иницијативи.

У Уставу Црне Горе се наводи да предлог да се гласа о неповерењу Влади може поднети најмање 27 посланика.

Иницијативу су потписали посланици ГП УРА, Савеза грађана ЦИВИС, Бошњачке странке, Социјалдемократа, Социјалдемократске партије, албанских партија, Либералне партије и Демократске партије социјалист. Укупно њих 31.