Прочитај ми чланак

Пуцњава на КиМ! Курти: Вучић и Петковић криви за блокаду и пуцњаву

0

У северном делу Косовске Митровице око 17.30 је одјекнула заглушујућа сирена и узнемирујући звук је трајао дуже од три сата. У међувремену је дошло до блокаде административних прелаза, пуцњаве...

22.15 
Путеви на Северу Косова блокирани су у општинама Зубин Поток и Звечан. То су магистрални путеви Приштина-Митровица-Н.Пазар и Приштина-Митровица-Рашка. Косовска Полиција блокирала је саме прелазе Јариње и Брњак. Потврдила је да се пуцало, укључујући и на саму полицију.
 
22.10 Поново одјекује сирена у Косовској Митровици!
 
Око 22 часа је опет кренуло заглушујуће завијање сирене, након краткотрајне „тишине“, пошто је пре тога узнемиравала народ од 17.30 до 21. 30 часова, чак три сата.
 
22.05 
Полиција тзв. Косова је саопштила да се на неколико локација на северу Косова чула пуцњава и да су неки од пуцњева били усмерени на полицијске јединице, али да нико од полиције и цивила није повређен.
 
21.40 Курти: Вучић и Петковић главни одговорни за блокаду и пуцњаву
 
Тзв. премијер Аљбин Курти, чију владу подржавају Вучићеви људи са севера Косова, окривио је вечерас српског председника Александра Вучића и директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића као главне одговорне за „немире“ на Северу. Као немире прецизирао је блокаду путева и пуцање, а за акције које је описао као „агресивне“ навео је да су унапред планиране у Београду и Рашки, те да су им претходили „састанци и скупови страха и претњи“.
 
21.23
 
Куртијева полиција је саопштила да су прелази Јариње и Брњак затворени за путнички саобраћај и возила због блокаде саобраћајница у правцу ових прелаза. КФОР надгледа ситуацију.
 
21.05
 
Куртијева полиција саопштила је да нема званичних информација о томе да је неки полицајац или цивил повређен током данашњих блокада путева на Северу.
Апеловали су на медије и грађане „да не наседају на информативно-лажне вести, које имају тенденцију да дестабилизују ситуацију и стварају панику“.

 

20.40 Сирена се орила три сата

„Звуци сирене за узбуну непрекидно се чују у северном делу Митровице већ трећи сат. Грађани су веома узнемирени. Више њих испред својих зграда у мањим групицама стоје и прате шта се дешава. У самом граду нема других видљивих дешавања“, известио је портал КоССев из овог града, који је оборен јаким Ддос нападима, да не би извештавао са терена.

18.37 Блокирани административни прелази

Блокаде путева се одвијају на више локација на северу КиМ, у правцу Јариња и Брњака.

17.40 Сирене и блокаде

Сирене су биле веома гласне, што је успаничило многе грађане, а посебно људе с малом децом које су се затекле на улици, јавља КосСев. Грађани са севера Косова јављају да се на више локација на северу Косова постављају барикаде. Заменик командира тзв. Косовске полиције за регион Север Бесим Хоти потврдио је за Коссев да је дошло до блокаде пута у Зубином Потоку код Варага и у Рудару.

„Дошло је до блокаде пута у Зубином Потоку код Варага и у Рудару. Наводно је протурена лажна вест да ће општина да се блокира од стране специјалних јединица, што апсолутно није тачно, нити постоји таква намера“, казао је за Коссев Бесим Хоти.

Читаоци са севера Косова рекли су да се грађани окупљају код крста у селу Рударе у општини Звечан.

Звук сирене је веома интензиван, многи грађани су успаничени, а посебно људи с малом децом који су се затекли на улици.

У међувремену, сирени у северном делу Косовске Митровице придружиле су се и друге, укључујући и сирену на крову аутомобила који је великом брзином пројурио из правца Звечана ка центру града.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је најавио данас да ће власти у Приштини (на основу споразума из 2016. године који је он потписао, али тврди да су бивши жути) од вечерас у поноћ на административним прелазима зауставити све који имају српске личне карте. Вучић је замолио Албанце, међународну заједницу и Србе са Косова да сачувају мир, што је до сада увек у пракси значило „радите шта хоћете, а ја ћу да глумим да ми је тешко и нећу интервенисати ни на који начин да вас не ометам у плановима“.

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!