Прочитај ми чланак

Милове присталице и комите блокирале пут за Подгорицу (ВИДЕО)

0

Испред зграде црногорске владе у Подгорици у 11 сати требао је да почне скуп поводом измене Одлуке о критеријумима за стицање црногорског држављанства пријемом и измене Закона о регистру пребивалишта и боравишта са чиме би било поједностављено добијање црногорског држављанства.

Присталице ДПС и Патриотско-комитског савеза (ПКС) кренуле су из Никишића ка Подгорици, али их је полиција на путу зауставила због неодстатка потребних папира

Foto: Printscreen Twitter

11.35 – Са седнице Владе привремено је повучена Одлуку о измјени одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом, како би се пре тога изјаснио скупштински Одбор за изборно законодавство, сазнају „Вијести“. Премијер је раније најавио Одлуку о измјени, наводећи да велики број грађана који дуго живе у Црној Гори није имао право на држављанство.

11.27 – Окупљени у Подгорици су покушали да сруше заштитну ограду постављену испред зграде Владе. Вређали су полицајце, викали им „банда издајничка“ и „издаја“ и гађали их јајима

11.21 – Полиција грађанима који су се упутли ка Подгорици, не дозвољава пролаз, без ваљаних папира.

11.15. На путу Подгорица – Никшић дошло је до инцидента када је група грађана покушала да спречи пролазак возила Владе Црне Горе. На снимку види се група грађана која се попела на возило „мерцедес“ (ПФ ЦГ 301), које припада сектору за послове протокала, Генералног секретаријата Владе. Окупљени су се у покушају да спрече пролазак возила, попели на службено возило. Две особе које су се попеле на хаубу возила, пошто је оно кренуло су пале на пут.

11.10 – Црногорске комите кренуле су ка Подгорици на протест испред зграде владе против одлуке о критеријумима за стицање црногорског држављанства пријемом и измена Закона о регистру пребивалишта и боравишта.

07.51 – Председништво Демократске партије социјалиста (ДПС) поручило је да ће свим средствима бранити државу од „евидентног агресивног покушаја посрбљавања“

Подсетимо, Влада Црне Горе би данас требало да усвоји измену Одлуке о критеријумима за стицање црногорског држављанства којом ће се као један од услова рачунати осим трајног боравка и привремени, што до сада није био случај.

Тиме ће се омогућити да се брже дође до црногорског држављанства јер се до сада на основу Одлуке, привремени боравак који је трајао пет година и био услов за добијање сталног боравка, није рачунао у време потребно за стицање држављанства. Законом је прописано да лице може стећи црногорско држављанство пријемом ако, измедју осталог, у Црној Гори законито и непрекидно борави десет година пре подношења захтева за пријем, док је Одлуком о критеријумима за утврдјивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом прописано да се под законитим боравком подразумева стални боравак.

На данашњој седници Владе би требало да буде усвојене и Измене и допуне закона о регистрима пребивалишта и боравишта. Према најавама, сви који не живе у Црној Гори већ у иностранству биће избрисани из регистара пребивалишта и боравишта, те из бирачког списка. ; Та два прописа су наишла на оштре протесте опозиције која оптужује Владу да жели да омогући стицање држављанства за неколико десетина хиљада градјана пореклом из Србије, Босне и Херцеговине и Русије, који живе у Црној Гори, као и да се жели променити бирачки списак.