Прочитај ми чланак

Коначни резултати: Мило Ђукановић и Јаков Милатовић у другом кругу!

0

У Црној Гори су данас одржани избори за председника, на којима је право гласа имало више од 542 хиљаде грађана. У трци је седам кандидата. Биралишта су отворена у 7 часова, а затворена у 20 сати.

На изборима учествују кандидати Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић, Демократског фронта Андрија Мандић, Демократа Алекса Бечић и Уједињене Црне Горе Горан Даниловић. Кандидати за председника државе су и један од лидера Покрета Европа сад Јаков Милатовић, посланик Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић и инфлуенсер Јован Радуловић Јоџир.
 
Гласачко право на председничким изборима има 542.154 грађана. Највише бирача је у Подгорици — 143.608, а најмање у Шавнику — 1.777.
 
22.22

Коначни прелиминарни резултати
Центар за демократску транзицију (ЦДТ) објавио је коначне прелиминарне резултате првог круга председничких избора у Црној Гори, који показују да у други круг одлазе Мило Ђукановић и Јаков Милатовић.

Мило Ђукановић (ДПС) 35,3

Јаков Милатовић (Покрет Европа сад) 28,9

Андрија Мандић (ДФ) 19

Алекса Бечић (Демократе) 11,3

Драгиња Вуксановић Станковић (Социјалдемократска партија) 3,2

Горан Даниловић (Уједињена Црна Гора) 1,5

Јован Радуловић (независни кандидат) 0,8

22:14

Мандић: Дајем у име ДФ-а пуну подршку Милатовићу у другом кругу

Председнички кандидат Демократског фронта Андрија Мандић захвалио се сваком гласачу ДФ-а, коалиције ЗБЦГ и поручио да су „добили много гласова“.

21:45
Бечић: Сачували смо рејтинг, кампања била прљава

Кандидат Демократа Алекса Бечића обратио се грађанима након одржаног првог круга избора, у ком је освојио око 11 одсто гласова.

„Добили смо слободу изборних процеса. Ово је снажна демократска порука коју смо послали, а друга је да је већина од 30. августа вечерас освојила око 60 одсто гласова“, рекао је Бечић.

 
21:23 
ЦЕМИ: Ђукановић и Милатовић у другом кругу
 
ЦЕМИ изнео коначну процену изборних резултата на основу 84,5 одсто обрађеног узорка:
 
Мило Ђукановић 35,4%
Јаков Милатовић 29,2%
Андрија Мандић 19,1%
Алекса Бечић 11%
Драгиња Вуксановић Станковић 3,2%
Горан Даниловић 1,3%
Јован Радуловић 0,8%
 
Из ЦЕМИ-ја су навели да се ради о стабилном узорку који се неће значајније мењати.
 
21:20 
Посланик Демократског фронта Славен Радуновић изјавио је вечерас да тај савез остаје при ставу да ће подржати кандидата Покрета „Европа сад“ Јакова Милатовића ако уђе у други изборни круг за председника Црне Горе.
 
20:38 
На основу 42 одсто обрађених гласова, ЦЕМИ је објавио следеће прелиминарне резултате:
 
Мило Ђукановић 37%
Јаков Милатовић 26,50%
Андрија Мандић 19,70%
Алекса Бечић 11,90%
Драгиња Вуксановић Станковић 2,9%
Горан Даниловић 1,30%
Јован Радуловић 0,8%
 
20:33 
Прве пројекције ЦЕМИ-ја:
 
Мило Ђукановић 35,5
Јаков Милатовић 25,4
Андрија Мандић 22
Алекса Бечић 12,3
Драгиња Вуксановић Станковић 2,6
Горан Даниловић 1,3
Јован Радуловић 0,9
Резултати су на 36 одсто обрађених гласова
 
20:29
Ситуација у изборним штабовима, прва обраћања кандидата око 21 сат
У изборном штабу ДПС је велики број новинара из региона, а обраћање актуелног председника и кандидата за још један мандат Мила Ђукановића очекује се око 22 сата, саопштио је портпарол ДПС Милош Николић.
 
Он је рекао да ће се присталице и симпатизери ДПС-а у штабу у старој згради владе окупити око 21 сат.
 
У изборном штабу кандидата Демократског фронта Андрије Мандића такође је велики број новинара, а његово обраћање се очекује око 21 сат.
 
Изборни штаб Мандића је у Српској кући у Подгорици, где је такође присутан велики број медија.
 
У изборном штабу Покрета Европа сад присутан је председнички кандидат Јаков Милатовић, а ту је и лидер овог покрета Милојко Спајић.
 
Прво обраћање Милатовића се очекује око 21 сат.
 
У Хотелу Хилтон у Подгорици је штаб Демократа Црне Горе чији је председнички кандидат Алекса Бечић. И ту је присутан велики број новинарских екипа.
 
20:22 
Бројање гласова је почело, а општинске изборне комисије имају рок од 12 сати да доставе ДИК-у записнике са бирачких места.
 
20:20
Државној изборној комисији (ДИК) нису пријављене неправилности током изборног дана, саопштио је председник ДИК-а Никола Мугоша на конференцији за новинаре сат времена пре затварања бирачких места.
 
Мугоша је рекао да ће потенцијално понаваљање гласања на појединим изборним местима зависити од пријава неправилности Општинским изборним комисијама и ДИК-у, о чему ће се изјаснити на седници након избора.
 
20:12 
До 20 часова гласало је 63,6 одсто бирача, саопштио је ЦДТ.
 
20:11
Кривична пријава члану бирачког одбора у Шавнику
 
Службеници Станице полиције Шавник су данас државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Пљевљима поднели кривичну пријаву против Љ.Ћ. због сумње да је извршио кривично дело повреда права гласања и кривично дело спречавање одржавања гласања, саопштила је Управа полиције Црне Горе.
 
Љ.Ћ. је данас, како се сумња, као члан бирачког одбора на бирачком месту број 6 у месту Дубровско, онемогућио једном грађанину да оствари свој бирачко право.
 
У Шавнику је данас на једном бирачком месту прекинуто гласање јер члан бирачког одбора није дозволио једном бирачу да гласа.
 
20:02
Бирачка места у Црној Гори затворена су у 20 сати.
 
19:29 
ЦЕМИ је саопштио да је 19 сати излазност била 60,5% бирача.
 
По регијама гласало је: На сјеверу – 58.9%, у Централном дијелу Црне Горе – 66 и на Југу 51,2 одсто бирача.
 
На предсједничким изборима 2018 до 19 часова је била 59,3 одсто.
 
19:28
Демократе су објавиле да је излазност на предсједничким изборима у Црној Гори до 19 часова 60,9 одсто.
 
19:21
Представници британске Амбасаде у Подгорици обилазили су данас Црну Гору да би пратили процедуру спровођења председничких избора, саопштила је амбасадорка Велике Британије Карен Медокс.
 
19:19 
ЦеМИ је саопштио да се понављају пријаве грађана које се односе на вршење притиска (путем телефонских позива) на бираче да изађу на гласање и да гласају за одређене кандидате.