Прочитај ми чланак

Избори у РС и БиХ – И власт и опозиција тврде да су победили?!

0

У недељу су одржани избори у Републици Српској и БиХ.

01.50 ЦИК још  не зна ко је победник, а мала излазност
 
Централна изборна комисија у недељу увече није имала прецизне информације о томе ко ће победити на изборима (као ранијих година кад је била већа излазност), већ је речено да ће то учинити у понедељак кад преброје све гласове.
 
01.30 Додик се обратио после Тривићке видно нервозан, негирао је победу опозиције и најавио да ће он бити председник Републике Српске „кад се преброје сви гласови и виде коначни резултати“.
 
Признао је пораз у Бања Луци, његовом најјачем упоришту са највећим бројем гласача.
 
00.12 Тривић се обратила и званично прогласила победу, па отишла да слави у Бања Луци.
 
23.40 Штаб Јелене Тривић најавио сигурну победу над Додиком
 
„На основу пребројаних више од 80 одсто гласова, предност Јелене Тривић је 11.000 гласова! Не видим како је могуће да је Милорад Додик стигне тако да већ сада можемо да прогласимо победу, али сачекаћемо 100 одсто пребројаних гласова“, рекао је видно усхићен потпредседник ПДП-а Игор Црнадак.
 
23.21 Бећировић прогласио победу за члана Председништва
Кандидат опозиције за члана Председништва БиХ Денис Бећировић прогласио је вечерас у изборном штабу СДП победу у трци за бошњачког члана Председништва БиХ.
 

Бећиревићу су противкандидати били Бакир Изетбеговић, председник Странке демократске акције (СДА) и председник Платформе за прогрес и кандидат Коалиције Држава Мирсад Хаџикадић.

Након затварања бирачких мјеста у 19 сати приступило се бројању гласова. У почетку је повео Изетбеговић, након чега се обратио предсједник Главног одбора Странке деморкатске акције Халид Гењац рекавши да је ово очекиван резултат.

 
22:41 
Жељко Комшић (ДФ) прогласио је своју победу на изборима за хрватског члана Председништва БиХ
 
22:06 Бакир Изетбеговић „пукао“ на изборима, признао пораз
Сафет Софтић, функционер СДА, рекао је да је предност Дениса Бећировића у односу на Бакира Изетбеговића велика и да је упитно да ли је могуће стићи.
 
21:46  ПДП: Јелена Тривић освојила 53,1 одсто, Милорад Додик 45,3 одсто
 
ПДП је објавио да је пребројано 29,5 одсто гласова у Републици Српској, те да је Јелена Тривић добила 53,1 одсто, а Милорад Додик 45,3 одсто на изборима за председника Српске.
 
21:33  Бећировић повећава разлику у односу на Изетбеговића
 
Према подацима из изборног штаба СДА, пребројано је 57,26 одсто гласова односно 495.894 гласова у Федерацији БиХ.
 
Према тим подацима, Денис Бећировић (СДП) сада има 176.676 гласова или процентуално 54,55, док Бакир Изетбеговић (СДА) има 40,96 посто односно 132.648 гласова. Мирсад Хаџикадић (ПзП) је до сада освојио 4,5 посто гласова односно 14.559 гласова.
 
У другој трци, за хрватског члана Председништва БиХ, Жељко Комшић (ДФ) тренутно има 66,6 посто (114.638 гласова), а Борјана Кришто (ХДЗ) 33,4 посто (57.373 гласова).
21:32 02.10.2022
Радован Ковачевић је изнео и податке за избор председника Српске. Он је рекао да је обрађено 18 одсто гласова, те да је Милорад Додик добио 57 одсто, а Јелена Тривић мало преко 40 одсто
 
21:31 СНСД: Близу смо да прогласимо победу Жељке Цвијановић
 
Радован Ковачевић, портпарол СНСД, рекао је да су тренутно близу да прогласе победника на изборима за члана Председништва БиХ.
 
„Обрађено је 65 одсто бирачких места у Српској, а Цвијановићева освојила је више од 200.000 гласова, док је Мирко Шаровић освојио око 130.000 гласова. То је 58 према 38 одсто“, рекао је он.
 
20:40 
ПДП: Јелена Тривић убедљиво побеђује, не верујте режиму
 
Потпредседник ПДП-а Игор Црнадак рекао је да су у овој странци уверени у победу Јелене Тривић за председника Републике Српске.
 
„Први резултати задају правац који је непромењив и неповратан кад је реч о избору за председника РС. Убедљиво води Јелена Тривић иако очекујемо да  власт изађе и каже да по њиховим резултатима убедљиво воде Милорад Додик и Жељка Цвијановић, али не верујте у то“, рекао је Црнадак.
 
20:37 СНСД: Додик убедљиво води 
Како је саопштено из СНСД, њихов кандидат за председника Српске Милорад Додик води са 60 одсто гласова, док кандидаткиња ПДП Јелена Тривић има 39 одсто.
20:29 02.10.2022
 
20:29
Према подацима СДА, кандидат те партије за бошњачког члана Председништва БиХ Бакир Изетбеговић води са 48,5 одсто, док је Денис Бећировић освојио 47,95 одсто. Кандидат за хрватског члана Председништва БиХ Жељко Комшић има 59,8 одсто гласова, а Борјана Кришто 40,2 одсто.
 
20:21 
СНСД: Воде Додик и Цвијановићева
 
Према подацима СНСД-а, а на основу обрађених 300 од укупно 2.237 бирачких места, кандидат СНСД-а за српског члана Председништва БиХ Жељка Цвијановић освојила је 26.592 гласова, а кандидат СДС-а Мирко Шаровић 15.612 гласа на општим изборима.
 
Кандидат СНСД-а за председника Републике Српске Милорад Додик рекао је да од 5.000 пребројаних гласачких листића има предност од 2.200 гласова.
Додали су да није исти број пребројаних бирачких бирачких места, јер се гласови за српског члана Председништва БиХ и кандидата за председника Републике Српске не броје у исто време.

 
19.37
 
Током дана у Републици Српској забележене су бројне неправилности, било је и хапшења лица који су кршили изборни закон, Највише неправилности забележено је у Добоју и Зворнику.
 
Ипак, упркос инцидентима члан Централне изборне комисије БиХ Владо Рогић је изјавио да је „Изборни дан у БиХ протекао је успешно“. 
 
19:14 
Већина бирачких места у Босни и Херцеговини затворена су у 19 сати, а рад појединих ће бити продужен за онолико колико је током дана из било ког разлога гласање било привремено прекинуто.
 
18:53 Мања излазност него на претходним изборима
 
До 15 часова на Општим изборима у БиХ је гласао 1.164.261 гласач или 35 одсто од укупно уписаних бирача, што је за 2,2 одсто мање него у истом периоду на изборима пре четири године, када је до 15 часова гласало 37,21 одсто укупних бирача.
 
Како је објавио ЦИК БиХ, у Републици Српској је до 15 часова гласало 466.134 бирача или 39 одсто, што је такође мање за скоро три одсто у односу на поређени период.
 
Наиме, на Општим изборима 2018. године у Републици Српској је гласало 41,81 одсто од укупног броја бирача на бирачким списковима.
 
У Федерацији БиХ је до 15 часова гласало 676.138 бирача или 33 одсто, што је мање за скоро два одсто у односу на исти временски период прије четири године.
 
Тада је на Општим изборима у ФБиХ до 15 часова гласало укупно 34,65 одсто од укупног броја бирача.
 
И у Брчком је број гласача до 15 часова ове године мањи него у истом временском периоду 2018. године на изборима.
 
У Брчком је до 15 часова на Општим изборима гласало 21.989 гласача или 30 одсто, а 2018. 32,26 одсто.
 
18:51 Полицајац спасио живот младићу коме је позлило на бирачком месту
 
Полицајац Предраг Петровић спасио је живот младићу из места Осмаци чији су иницијали Д.Р. /25/, којем је позлило на бирачком месту Ракино Брдо, рекао је командир Полицијске станице Осмаци Миљан Бобар.
 
Бобар је рекао да је младићу позлило на бирачком месту, гдје је дошао да гласа, а да су сви који су се ту налазили почели да се удаљавају, вероватно из страха, али је Петровић, који је био на дужности, исказао присебност и младићу извадио из усне дупље језик којим се гушио.
 
„Брзом и храбром реакцијом полицајца Петровића младићу је спасен живот јер се радило о секундама“,рекао је Бобар и додао да је породица младића одвела кући, а потом у зворничку Болницу.
 
Очевидац овог догађаја и мештанин Драган Ребић рекао је да је младићу нагло позлило, да је почео да се дави и да би вероватно подлегао да у том моменту није било присебности и правовремене реакције полицајца.
 
17:56 
Мушкарац који је ударио председника бирачког одбора у мостарском насељу Хуми је ухапшен, рекао је председник Градске изборне комисије Марио Чутурић.
 
17:54  Десет пријава због изборних неправилности полицији Брчко
 
Полиција Брчко дистрикта је до 17 часова примила 10 пријава које се односе на ометање или кршење изборног процеса, те поступила по њима, рекла је портпарол Полиције Џевида Хукичевић.
 
Хукичевићева је саопштила да је полиција о свим пријавама информисала Изборну комисију Брчко дистрикта, као и Оперативни штаб „Општи избори 2022“ са седиштем у Дирекцији за координацију полицијских тела БиХ.
Она је поновила да су полицијски службеници распоређени у близини бирачких места и да по позиву председника ових тела пружају тражену помоћ.
17:35  У Бањалуци до 15 сати гласало 42,75 одсто бирача
 
На подручју Бањалуке до 15 часова гласало је 42,75 одсто бирача од 194.193 регистрованих, изјавио је председник Градске изборне комисије (ГИК) Дубравко Малинић.
 
На биралишта је изашло 80.839 грађана.
 
Малинић је истакао да гласање протиче уобичајено, без значајнијих проблема.
 
17:34 Мања излазност него на претходним изборима
 
Излазност од 35 одсто до 15 сати на изборима у БиХ мања је него на претходним изборима 2018. године. Тада је до 15 сати на биралишта изашло 2,2 одсто грађана више, односно 37,2 одсто.
 
17:30 
МУП РС: Забележено шест инцидената до 15 сати на биралиштима у Српској
Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске од 11 до 15 часова забележено је шест инцидената односно кршења правила и процедура у вези са изборним процесом у Републици Српској.
 
МУП РС наводи да је у Источној Илиџи уочена особа која је носила наочаре за снимање, док је друга користила оловку са камером. У Шековићима је особа која је довезла непокретног гласача сугерисала тој особи за кога да гласа. У Бијељини се једна особа лажно представљала као полицајац, тражећи личну карту једној жени. У Добоју су активисти једне партије пријавили да је нападнут посматрач ОЕБС-а, али је он полицајцима негирао да је било напада. МУП РС наводи и да је у Зворнику на сат времена прекинуто гласање на једном бирачком месту, јер члан комисије није дозволио грађанину да гласа, јер га је препознао као особу која је већ излазила на гласање. Неспоразум је решен када су стигли чланови Градске изборне комисије, наводе из МУП РС.
 
17:09 
У граду Добоју је до 15 часова гласало 42 одсто грађана са правом гласа, а у општинама Теслић 32,21 одсто, Петрово 37,8 одсто и Станари 35,6 одсто, речено је из Градске и општинских изборних комисија ових локалних заједница.
 
17:06 Мала излазност у БиХ
Излазност на изборима у БиХ до 15 сати је 1.164.261 бирач, или 35 одсто, рекао је председник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић.
 
16:40 
Излазност бирача у Бијељини до 15 часова је 37,38 одсто, изјавила је председник Градске изборне комисије Дијана Савић Божић.
 
16:24 
 
У Требињу је до 15 часова гласало 13.887 бирача или 46 одсто од укупног броја са правом гласа, речено је у Градској изборној комисији.
 
Излазност на изборима у Билећи до 15 часова била је 46,07 одсто и гласао је 4.571 бирач, а избори се одвијају регуларно и без проблема, речено је у Општинској изборној комисији, након што су обишли сва бирачка места.
У Гацку је до 15 часова гласало 55,62 одсто или 4.462 гласача, изјавио је председник Општинске изборне комисије Љубомир Бештић.
 
Он је рекао да је на изборном месту у Брљеву евидентирана рекордна излазност од 73 одсто, те напоменуо да се гласање у Гацку одвија без проблема.
Излазност у Љубињу до 15 часове износила је 47 одсто и гласало је 1.486 грађана, док је у Берковићима била 50 одсто, а гласало је 813 бирача, речено је у изборним комисијама у тим општинама.
 
16:19 Нападнут председник бирачког одбора у мостарском насељу
 
На бирачком месту у мостарском приградском насељу Хуми нападнут је председник бирачког одбора, а интервенисала је и полиција, рекао је председник Градске изборне комисије Марио Чутурић.
 
Он је рекао да су се појавила тројица мушкараца која не гласају на том бирачком месту, те да је један од њих ударио председника бирачког одбора.
Чутурић је навео да је интервенисала полиција и да је након краћег прекида гласања, изборни процес настављен.
 
Председник бирачког одбора вратио се на своју дужност и није желио замену.
До 15 часова у Мостару је гласало 35 одсто бирача.
 
15:55  Жена преминула на бирачком месту
Бирачко место у сарајевском насељу Грбавица привремено је затворено јер је осамдесетогодишња жена преминула, након што је имала епилептични напад на улазу у то биралиште. На лицу места су били и Хитна помоћ и полиција, лекари су покушали да спасу жену, али након сат времена реанимације она је преминула.
 
15:19  Прекиди гласања на више бирачких места у Зворнику због наоружаних цивила
 
Изборни процес у Зворнику био је прекинут на неколико бирачких места због негодовања чланова бирачких одбора и страних посматрача јер су на улазу били наоружани цивили. Они су у једном тренутку напустили бирачка места, а с обзиром да је реч о неколико истовремених „бојкота“, по речима житеља овог града, постоје сумње како је реч о синхронизованој акцији. После већања чланова бирачких одбора, изборни процес је настављен.
 
Гласање каснило јер се председник одбора успавао, пробудила га полиција?!
 
Гласање на једном бирачком месту у Сарајеву каснило је око сат времена јер је председник бирачког одбора преспавао.
 
Реч је о бирачком месту 018, месна заједница Циглане у Сарајеву.
Информацију је потврдила Мерима Брдарић, председница Општинске изборне комисије Центар.
 
„То место сада уредно ради и оно ће се касније затворити, сходно кашњењу при отварању“, казала је Брдарић, додајући да кашњење није било намерно.
Како је рекла, председник овог бирачког одбора се успавао. Реч је, иначе, о човеку који ради ноћну смену, па јутрос није на време устао. Пробудила га је полиција која је стигла на његову адресу.
 
15:09 Уређаји за снимање на биралиштима у Источном Сарајеву
 
Изузев неколико инцидената и покушаја уношења наочара, привезака за кључеве и оловака са инсталираним камерама, изборни процес у Источном Сарајеву тече мирно, каже у разговору за Спутник Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева и кандидат СНСД за Народну скупштину РС.
По његовим речима у 11 часова пресек излазности је био на нивоу од око 20 посто регистрованих бирача да би већ у 14 часова излазност порасла на 30 одсто. Очекивања су, каже, да ће излазност бити од 55 до 60 одсто.
 
„Ситуацију отежава изборно правило којим је наметнута обавеза да старији суграђани који нису у могућности да сами гласају, за помоћ другог лица морају имати адекватну медицинску документацију. Отуда је један број очекиваних бирача изостао јер су овај пут чланови њихових породица онемогућени да им сами пруже помоћ“, каже он.
 
Када је у питању безбедност она је, каже наш саговорник, захваљујући припадницима полицији РС на завидном нивоу.
 
14:28  Брчко: Полиција примила шест пријава због кршења изборног процеса
 
10:43 Смењен бирачки одбор
Општинска изборна комисија Нови Град сменила је бирачки одбор на бирачком месту Хозићи, где су утврђене неправилности и није почело гласање.