Прочитај ми чланак

УЖИВО: Дупла бодљикава жица испред Срба на северу КиМ; Песков: Пратимо ситуацију

0

Мирни протести Срба почели су и данас у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, а према речима репортера РТ Балкан ситуација је мирна, али изузетно напета

После мирне ноћи на Косову и Метохији, јутрос је већ формирана колона возила Срба који су кренули на нови мирни протест због насилног упада албанских градоначелника општина на северу Косова у зграде општина, уз помоћ тзв. косовске полиције.

У овом тренутку пољски контигент Кфора развлачи још један обруч бодљикаве жице испред зграде општине Звечан.

Тиме је препречен пролаз до зграде општине, и само десетак метара даље стоји контигент Кфора наоружани дугим цевима који будно мотре.

Према речима нашег репортера, иза кордона су четири возила косовских специјалаца, од којих два за разбијање демонстрација и још два борбена оклопна возила.

Куртијеви специјалци се тренутно не виде на улицама, јер се налазе у згради општине.

На улици је окупљен велики број грађана из Звечана и Северне Митровице који мирно стоје и зачуђено посматрају развој догађаја, међу њима су и представници Српске листе Горан Ракић и Игор Симић.

Мирни протести Срба одржани су и претходних дана у Зубином Потоку и Лепосавићу. 

Према извештају репортера РТ Балкан, многи су кренули пешке из правца Северне Митровице, пут ка Звечану је готово блокиран.

14:34

Коњуфца о санкцијама САД: Ово није добро за нас

Председник Скупштине такозваног Косова Гљаук Коњуфца, коментаришући опомене САД на рачун приштинских власти, рекао је да се тако нешто не дешава први пут, али и да то није добро, преноси „Газета експрес“.

„Ово није добро за нас. Прихватамо да је то лоша ствар за ‘Косово’. Сећам се када је пре две године била тема питање реципроцитета са Србијом, наишли смо на груб језик и оштар прекор“, рекао је Коњуфца после седнице Председништва Скупштине, додајући да САД вероватно не разумеју ставове Приштине како би требало.

Како је навео, све што Приштина треба да уради је да има отворен и појачан дијалог са свим партнерима и да боље аргументује своје ставове.

14:26

Срби спречили покушај провокације: Отерали припаднике КПС-а у џипу

Пре неколико минута на раскрсници код цркве у центру Звечана, у непосредној близини Срба који протестују, изненада се појавио један џип КПС-а.

После бурне реакције окупљених, џип у коме је било неколико полицајца на брзину се окренуо на раскрници и вратио у улицу из које је изашао, јавља наш репортер са терена.

14:18

Песков: Пратимо ситуацију и апсолутно безусловно подржавамо Србију

Русија подржава Србију поводом заоштравања ситуације на КиМ и сматра да се права и интереси српског становништа морају поштовати, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси РТВ.

„Пратимо ситуацију и апсолутно безусловно подржавамо Србију, подржавамо Србе. Сматрамо да се морају обезбедити и поштовати сва легитимна права и интереси косовских Срба и да не сме бити места било каквим провокативним акцијама које ограничавају њихова права. Веома пажљиво пратимо како се ситуација развија и забринути смо поводом тога“, рекао је Песков.

Он је додао и да састанак председника Русије и Србије, Владимира Путина и Александра Вучића, још није у плану, али да се води стални дијалог дипломатским каналима, пренела је агенција РИА Новости.

14:12

Борељ: Ситуација је опасна и неодржива

Високи представник ЕУ Ђузеп Борељ навео је да је на КиМ потребна хитна деескалација.

„Сусрео сам се са премијером Куртијем у Братислави како бисмо разговарали о тензијама на северу Косова. Тренутна ситуација је опасна и неодржива. Потребна нам је хитна деескалација и решење кроз дијалог. Да се вратимо раду на имплементацији постигнутог споразума“, написао је Борељ на Твитеру.

13:59

Станари зграда у близини СО Звечан као у ратним филмовима: Претресају их пред улазак и излазак

Грађани стамбеног блока који се налази одмах поред општине Звечан, ових дана живе у ванредно тешким условима јер су већ три дана под опсадом бројних припадника Кфора и специјалне косовске полиције, са бодљикавом жицом и оклопним возилима.

Једна од станарки рекла је за „Косово онлајн“ да им живот ових дана изгледа као у ратним филмовима.

„Када желимо да напустимо станове морамо да им најавимо да би они дошли и претресли нас, а потом и испратили куда идемо. Тако је и у повратку, претресу нас поново да нешто нисмо унели у зграду. Неиздрживо је“, казала је она.

Станаре ових зграда, према писању портала „Косово онлајн“ војници Кфора претресају при изласку из зграда, као и по повратку.

Кордон Кфора, непосредна близина специјалне косовске полиције, бодљикава жица и металне ограде постали су свакодневни призор са којим се сусрећу становници овог дела Звечана.

Посебно је непријатно деци која живе у овом крају и која не могу нормално да изађу на улицу.

„Бринемо много за децу, не пуштамо их да излазе сами. Очекујемо да ће ово ускоро да се заврши да можемо макар нормално на улицу да изађемо“, рекла је једна од жена из зграде у близини општине Звечан.

13:44

Спин доктор: Курти оптужује Србе за немире које је узроковао на северу КиМ

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти оптужио је Србе за немире на северу КиМ приликом састанка са високим представником ЕУ Ђузепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и приштине Мирославом Лајчаком.

Курти је у објави на Твитеру истакао да је пут напред у примени основног споразума.

„Напади српске милиције на полицију, Кфор и новинаре су неприхватљиви. Пут напред је укорењен у демократији, владавини закона и потпуној и брзој примени Основног споразума“, поручио је Курти током састанка.

13:42

Хил о последицама за Приштину: Блинкен је јасно рекао да се противи Куртијевим поступцима

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је данас да ће Приштина сносити последице јер није послушала савете Сједињених Америчких Држава, да ће се то одразити на односе са Вашингтоном, али да ни он није упознат са свим детаљима.

Он је то рекао новинарима у Београду и додао да мора да се постигне напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, формирању ЗСО и наставку дијалога.

„Наш државни секретар Ентони Блинкен је јасно рекао да се супротставља свим потезима које је Курти учинио што је у супртотности са свим саветима које смо давали и Блинкен је рекао да ће то имати последице. Морамно да настојимо да не изгубимо компас и правац кретања, а то је формирање ЗСО, нормалитација односа. Потребно је да се регион Блакана мири и да се настави у правцу ЕУ и евроатланстских интеграција“, рекао је Хил.

Он је додао да су претходни дани били веома тешки на много начина, као и да Америка са жаљењем гледа на све нападе на Кфор и насто војнике и то не би смело да се понови.

13:38

Макрон: Одговорност за немире сноси Приштина

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас у Братислави да Приштина сноси одговорност за немире на северу КиМ и изразио наду да ће се касније ове недеље састати са немачким канцеларом Олафом Шолцом и лидерима Београда и Приштине, преноси РТВ.

Макрон је на конференцији за новинаре у Братислави, где се одржава безбедносни форум „Глобсек 2023“, рекао да власти у Приштини сносе одговорност за немире који су, како је приметио, нагло порасли откако су албански градоначелници преузели дужност у општинама на северу КиМ, у којима већину чине Србе.

Он је додао да се нада да ће се касније ове недеље састати са немачким канцеларом Олафом Шолцом и лидерима Београда и Приштине, преноси Ројтерс.

13:35

Сељими: Три чланице ЕУ разматрају укидање визне либерализације Приштини

Бивши министар спољних послова привремених приштинских институција Петрит Сељими саопштио је да према најновијим информацијама, након немира на северу, три земље чланице ЕУ разматрају да затраже суспендовање ИПА фондова и визну либерализацију за тзв. Косово.

„Најновије информације са разматрања унутар ЕУ: најмање три земље чланице ЕУ (нећу их овде именовати) разматрају да затраже суспендовање ИПА фондова и визну либерализацију за ‘Косово'“, написао је Сељими, додајући да сада Приштина мора да нађе решење.

13:31

АБК тражи да се Куртију изгласа непоеврење: Не можемо подржати премијера којег Америка санкционише

Председник Посланичке групе Алијансе за будућност Косова Бесник Тахири рекао је да је важно да се покрене иницијатива за изгласавање неповерења приштинској тзв. влади, преноси „Економија онлајн“.

„Не можемо да се понашамо као да се ништа не дешава, ситуација је ванредна и не можемо да се понашамо нормално. За АБК је важно да се покрене иницијатива за изгласавање неповерења“, рекао је Тахири.

Он је додао да су америчке санкције суштински погодиле тзв. Приштину.

„Санкције су суштински погодиле државу. За АБК су институције светиња. Не можемо подржати премијера којег Америка санкционише. Одговор на то је предлог за изгласавање неповерења влади. Да би се интегрисао север, мора се прво интегрисати политика ‘Косова'“, навео је Тахири.

13:20

Курти о санкцијама САД: Забринут сам али нисам уплашен

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да је забринут, али не и уплашен, поводом санкција САД Приштини након дешавања на северу, пише „Репортери“.

„Питали сте да ли сам уплашен или забринут? Забринут сам али нисам уплашен. Јер ипак је мој посао да се не плашим већ да бринем. САД су послале снажну поруку, трудимо се да нађемо излаз. Прво морамо да изађемо из кризе на северу, што значи владавина права. Други колосек је брза, безусловна примена споразума који смо договорили“, рекао је Курти.

13:04

Елек: Повређени Србин Драгиша Гаљак нешто боље

Директор КБЦ Косовска Митровица доктор Златан Елек рекао је данас да је стање пацијента Драгише Гаљка, кога је у понедељак у Звечану из ватреног оружја ранио у пределу карлице и леве шаке припадник косовске полиције, нешто стабилније, али да ће његово лечење потрајати, преноси Радио Митровца Север.

Елек је рекао да иако је стање повређеног мало боље, још увек није време да буде пребачен на одељење хирургије.

„Ноћас је примио још две јединице крви. Надамо се да ће се то крварење постепено зауставити и да ћемо у наредним данима имати благи опоравак. Сигурно ће лечење потрајати много, много дуже него што смо очекивали“, наводи Елек.

12:49

Први командант Кфора: Приштини следе нове казне

Уследиће и друге казне за ‘Косово’, жао ми је што су односи са САД и ЕУ били угрожени због питања која не вреде, рекао је у интервјуу Ерхард Булер, бивши командант Кфора на КиМ.

„Мислим да је таква реакција веома оштра. И нажалост, вероватно неће бити једини“, рекао је немачки генерал у интервјуу за „Албанијан пост“.

За немачког генерала Ерхарда Булера, првог команданта Кфора на КиМ, одлазак Косовских безбедносних снага из „Браниоца Европе 2023“ неће бити „једина казна“ за Приштину након одбијања премијера Аљбина Куртија да координира деескалацију на северу међународним савезницима.

12:45

Курти: Специјалци остају докле год се бесна руља налази на улицама

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти допутовао је данас у Братиславу, иако је дан раније рекао да је отказао учешће на форуму у Словачкој, и поручио је да се упркос захтевима из Вашингтона припадници специјалне полиције неће повући из општинских зграда на северу КиМ.

Курти је нагласио да „докле год се бесна руља налази на улицама, која прети да ће напасти, специјалци морају да буду у општинским зградама“.

„Наша полиција ради веома професионалан посао, обучени су од САД и ЕУ, западно су оријентисани и добро знају људска права и нема повреде од стране наше полицајце“, рекао је Курти.

12:22

Еди Рама: Српска војска не може ништа

Са трибине у Братислави, премијер Албаније Еди Рама је упитан шта српска војска може да уради на „граници“ са тзв. Косовом.

Он је то назвао невероватним приказом српске унутрашње политике.

„Српска војска на граници са ‘Косовом’ нема моћ. Шта може да уради? Ништа“.

11:11

Линта: Инсистирати на повлачењу специјалне полиције са севера КиМ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да Србија мора инсистирати у западном дијелу међународне заједнице на хитном повлачењу специјалних јединица косовске полиције са севера КиМ као главном узроку нестабилности и сукоба Кфора и Срба у Звечану.

Ситуација је толико запаљива и напета да прети опасност од далеко већих сукоба са несагледивим посљедицама, наводи се у саопштењу.

„Аљбин Курти, уз помоћ специјалних јединица РОСУ у континуитету спроводи осмишљен терор над Србима на северу ‘Косова'“, навоси Линта додајући да „последица тога јесте огроман психолошки притисак, гажење основних људских права и живот у атмосфери страха и неизвесности“.

Поред тога, Србија треба да инсистира на хитном повлачењу лажних албанских градоначелника из општинских зграда у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку и на поништавању нелегалних и нелегитимних избора на северу КиМ, сматра Линта.

11:10

Симболима страдања Јевреја Срби протестују у Лепосавићу

Срби који у Лепосавићу протестују због уласка новог албанског градоначелника у зграду општине поставили су на бодљикаву жицу  шестокраку звезду на жутој подлози, као знак који симболизује страдање Јевреја под нацистима и живот у гету, јавља РТС.

11:07

Министри спољних послова НАТО о ситуацији на КиМ, приступању Шведске и помоћи Украјини
Министри спољних послова земаља чланица НАТО састаће се у Ослу.

Тема скупа је приступање Шведске Северноатлантској алијанси и помоћ Украјини, а на састанку ће бити речи и ситуацији на Косову и Метохији, пише „Еурактив“.

Иако та тема званично није на дневном реду, наводи „Еурактив“, министри ће се вероватно дотакнути и актуелне ситуације на КиМ.

11:01

Миловић: Само хоћемо мир, ово је наше и не идемо нигде

Србима који протестују испред зграде СО Звечан обратио се бивши градоначелник Звечана др Драгиша Миловић, који је теже повређен пре два дана, када је Кфор напао Србе који су мирно протестовали.

Миловић је, у тренутку напада, седео на асфалту и позивао људе око њега да седну и да мирно пруже отпор.

Он је данас рекао да су међу Србима који протестују његове колеге лекари, медицинске сестре, возачи санитета, помоћно особље, људи који су херојски изнели борбу против ковида.

„Људи који протестују забринути су за своју будућност. Сви ми овде хоћемо само мир, мир за своје породице, за своју децу. Ово је наше, ми хоћемо само да они који нису добродошли оду одавде. Остаћемо овде до испуњења наших захтева, а наш захтев је и да из приштиских казамата пусте наше људе, и оне које су ухапсили пре два дана“, рекао је Миловић, додајући да су он и његове кколега у болницама на Сеевру лечили и припаднике Кфора, УНМИК-а, ЕУЛЕКС-а.

Миловић је говорио са имобилисаном руком, а задобио је тешке повреде грудног коша. 

10:52

Срби не одустају: „Изађи, мала“ и данас се ори Звечаном

10:49

Злогласне поруке у Ораховцу: На више кућа исписани графити „УЧК“

На више српских кућа, капија, као и на један приватни аутомобил у Ораховцу, јутрос су осванули графити „УЧК“, који сиблолишу злогласну терористичку паравојску која је вршила етничко чишћење Срба на КиМ.

10:39

Грађани Звечана у знак захвалности спремили поклон за Новака Ђоковића

Доктор Драгиша Миловић, бивши градоначелник Звечана, пренео је у име свих својих суграђана који протестују велику захвалност Новаку Ђоковићу за све што чини за српски народ на КиМ.

Грађани Звечана Ђоковићу су, у знак захвалности, поклонили заставу Србије и та застава биће му уручена првом приликом.

10:36

Кина наставља да подржава Србију у одбрани територијалног интегритета

Министарство спољних послова Кине потврдило је данас да Пекинг наставља да подржава Београд у вези са ситуацијом на Косову и Метохији и одбраном територијалног интегритета Србије.

„Кина је увек подржавала напоре Србије да заштити свој суверенитет и територијални интегритет. У тренутној ситуацији потребно је избећи ескалацију тензија и одржати мир и спокој на Западном Балкану“, рекла је данас портпаролка кинеског министарства Мао Нинг, преносе руски медији.

10:29

Српски пркос: Бодљикаву жицу окитили српским заставама, љубе их и плачу

Срби у Звечану окитили су бодљикавиу жицу српским заставама. Окупљени грађани прилазе и љубе заставе, јавља репортер РТ Балкан.

„Људи прилазе и љубе заставе, жене плачу пред сликом потресног призора, док војници Кфора у кордону стоје и све то равнодушно посматрају“, наводи наш извештач.

10:23

Боцан Харченко: Ескалација на Косову и Метохији достигла је критичну тачку

Русија помаже Србији у Савету безбедности УН и противи се покушајима Запада да самопроглашено „Косово“ увуче у међународне организације, што Београд веома цени, казао је руски амбасадор у Београду Александар Боцан Харченко за телевизију „Русија 24“.

„Актуелна ескалација на Косову и Метохији достигла је критичну тачку, док је председник Србије Александар Вучић веома забринут и једини начин да се то реши јесте дијалог“, изјавио је дипломата.

10:18

Мехај: „Косовска војска“ створена уз подршку САД, наше партнерство је вечно

Министар одбране привремених приштинских институција Арменд Мехај поручио је да је партнерство тзв. Косова са Сједињеним Америчким Државама вечно, да је тако било и да ће тако и остати.

„Партнерство са Сједињеним Америчким Државама је вечно, тако је било и увек ће остати. Наша војска је основана пре свега уз снажну подршку САД, уверен сам да ће се наш даљи развој наставити и даље. Делимо исте вредности и принципе, мир и безбедност за све без разлике. Чланство у НАТО-у остаје за нас приоритет, јер тек када се то постигне можемо да имамо трајни мир“, поручио је Мехај.

10:04

Русија уз Србију: ЕУ игнорише интересе Срба на КиМ

ЕУ, која је себе прогласила главним посредником у преговорима између Београда и Приштине, није могла да гарантује поштовање интереса српског становништва у складу са Бриселским споразумима из 2013. године, саопштила је стална мисија Русије при ЕУ, коментаришући нове тензије на Балкану.

09:54

Медицински радници у првим редовима на протесту у Звечану

У првим редовима људи који протестују испред зграде СО Звечан сада су лекари и медицинске сестре.

09:51

Зграда СО Звечан сада потпуно окружена бодљикавом жицом

09:03

Лајчак: Ескалација на КиМ је апсолутно непотребна и нелогична

На питање да ли ће распоређивање додатних НАТО снага у региону помоћи у деескалацији сукоба, Лајчак је рекао да ситуација може да се реши само политички, односно кроз постојећи дијалог.

08:50

Посланичка група немачке станке АфД: Косову није место у Савету Европе

Најновија ескалација насиља показала је да тзв. Косову није место у Савету Европе и ЕУ, саопштио је портпарол за спољнополитичка питања Алтернативе за Немачку (АфД) у Бундестагу Петр Бистрон, који је и посланик Парламентарне скупштине Савета Европе.

„Недавна ескалација насиља на Косову показује: Косову није место у Савету Европе! Регион остаје буре барута, а када бисмо га примили у Савет Европе и ЕУ, проблеме региона бисмо пренели у наше институције и тиме их дестабилизовали. Посланичка група АфД позива савезну владу да одмах прекине активности на пријему Косова у Савет Европе“, саопштила је посланичка група АфД у немачком Бундестагу.

Немачко министарство спољних послова раније је осудило нападе на северу КиМ у којима су повређени војници Кфора и цивили и позвало на хитну деескалацију.

08:45

Испред Кфора и бодљикаве жице српска застава дуга 250 метара

У овом тренутку Срби из Митровице и Звечана развукли су испред кордона Кфора и бодљикаве жице заставу Србије дугу 250 метара, јавља извештач РТ Балкан.

Срђан Милосављевић, бивши председник СО Звечан, рекао је да је то једина застава Срба са КиМ. Он је поновио захтеве окупљених, а они су повлачење специјалаца из зграде општине, пуштање ухапшених Срба на слободу, као и гаранције да албански градоначелници неће више долазити у зграде општина на северу.

Наставља се миран протест, на улици је више хиљада људи.

08:32

Приштински професор Ховенијеревој изјави: На страним дипломатама је да саветују, не да захтевају

Професор уставног права Мазлум Бараљиу, поводом изјаве америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера да за „косовску владу“ има два захтева, истакао је да стране дипломате могу да дају савете, али не и да постављају захтеве, додајући да не очекује да се Кфор након његове изјаве повуче са севера.

„Они могу да посаветују, али не и да се мешају у унутрашње послове. Свака влада има обавезу да уради оно што је потребно. Добро би било да се постигне политички договор. Дипломатија не може ништа да захтева у једној сувереној земљи. Они се понашају тако, не само према Косову, већ према свим балканским земљама, а требало би водити рачуна о владама које су добиле више од 50 одсто поверења грађана“, рекао је Бараљиу за „Косово онлајн“.

Он сматра и да представник једне земље не може да говори о протекторату на северу тзв. Косова.

„То не приличи никоме. Нити ко има право, без обзира из које земље долазио, да се изражава на тај начин. Постоји Устав који је прихваћен. Вокабулар појединих представника међународне заједнице понајмање доприноси смиривању тензија. Понашање иностраних представника и косовске владе мора бити разумно, мора се радити на проналажењу решења са међународном заједницом, да би се кренуло даље са спровођењем договорених споразума“, додао је Бараљиу.

Како је истакао, међународна заједница треба да испита понашање према балканским земљама.

08:09

Срби иза бодљикаве жице мирно посматрају развој догађаја

08:05

Блинкен: Одлука приштинске владе да присили приступ општинама ескалира тензије

Државни секретар САД Ентони Блинкен поручио је да је неопходно да се „Косово“ и Србија поново посвете укључивању у дијалог који води ЕУ, ради нормализације односа.

Како се наводи у саопштењу Стејт департмента, Блинкен је позвао обе стране да предузму хитне мере за деескалацију тензија.

„Сједињене Државе осуђују неприхватљиво насиље над трупама Кфора предвођеним НАТО, органима за спровођење закона и новинарима“, навео је Блинкен.

Додао је да је одлука приштинске владе да присили приступ општинским зградама оштра и да непотребно ескалирала тензије.

„Премијер Курти и његова влада треба да обезбеде да изабрани градоначелници обављају своје прелазне дужности са алтернативних локација изван општинских зграда и да повуку полицијске снаге. Истовремено, председник Вучић и Влада Србије морају да смање безбедносни статус Војске Србије и да апелују на косовске Србе да зауставе провокације Кфора и уздрже се од даљег насиља“, поручио је Блинкен.

07:47

Зећири: Послушао сам препоруке САД, у уторак сам обављао дужност у селу Чабра

Председник општине Зубин Поток Измир Зећири изјавио је да је у уторак обављао дужност у општинској канцеларији у селу Чабра.

Зећири је за РТВ Дукађини рекао да је послушао препоруке амбасадора САД у Приштини Џефрија Ховенијера, додајући да жели да буде у складу са владом у Приштини.

Зећири тврди да грађани, који протестују у општинама на северу због уласка албанских градоначелника у општинске зграде, нису у праву и да сви објекти припадају грађанима и тзв. држави Косово.

07:42

Кфор препречио улицу испод општине

Улица испод зграде општине препречена је металном оградом иза које се налази велики број војника Кфора, а види се и једно њихово оклопно возило.

07:38

Срби пристижу у Звечан

Велики број Срба дошао је и данас на протест у Звечан, који мирно стоје и посматрају контигент Кфора који развија нову количину бодљикаве жице.

На улице се слива велики број грађана.

07:36

Борељ поздравља одлуку НАТО-а

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поздравио је вечерас одлуку генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да распореди још 700 војника на Косову и Метохији.

„Наставићемо блиску координацију и сарадњу са мисијом НАТО Кфор, укључујући кроз нашу мисију Еулекс“, написао је Борељ на Твитеру и поручио да мир мора да се поново успостави.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је раније јуче у Ослу да ће Алијанса послати додатних 700 војника на Косово и Метохију, а да ће још један батаљон бити стављен у стање високе приправности.

Столтенберг је на заједничкој конференцији за новинаре са норвешким премијером Јонасом Гаром Стореом објаснио да ће Кфор „предузети неопходне кораке да нормализује и обезбеди безбедност“.

Он је позвао Београд и Приштину да предузму мере како би спречили даљу ескалацију ситуације.