Прочитај ми чланак

УЗБУЊИВАЧ ИЗ ГРАДСКЕ ЧИСТОЋЕ Измишљали да су нас напали „шетачи“, претили отказима

0

Радник ЈКП "Градска чистоћа" Богосав Нешовић, који је отпуштен јер је градоначелнику Београда Зорану Радојичићу указао на то да радници овог предузећа трпе разне притиске, шиканирања и императив да морају да довлаче гласаче на изборе који би гласали за Српску напредну странку, открио је за портал Директно да су он и његове колеге били принуђени да лажу о нападима у Теразијском тунелу на протесту "Један од пет милиона", који се није десио.

Према тврдњама Нешовића, директор ЈКП „Градска чистоћа“ Марко Попадић, као и председница Заједнице синдиката Србије за комуналну делатност Мира Баста терали су раднике који се баве чишћењем улица да говоре како су их шетачи на једног прошлогодишњем протесту малтретирали док су поштено радили свој посао, а они који би одбили то да говоре, трпели су свакакве притиске и претње отказима.

– Лаж је да су нас демонстранти напали. Због тога сам се више пута „клао“ са надређенима тврдећи да нас нико није напао. Кад год сам одбијао да кажемо оно што су они желели или било шта друго на шта су нас приморавали, они су ми „вадили отказ“, који су ми на крају коначно и дали. Једноставно, нећу да причам оно што није истина. Мира Баста и Марко Попадић су нас натерали да причамо неистине. Нико нас од шетача није дирао, нити напао. Јесте ту била руља, протестовало се, викало, али нико није викао на нас, а камоли нас напао – рекао је Нешовић за „Директно.рс“.

Bogosav Nešović, Printscreen/YoutubeУЗБУЊИВАЧ Богосав Нешовић, Youtube

Отпуштени радник ЈКП „Градска чистоћа“ каже да му није јасно зашто су надређени послали људе да усред протеста скидају налепнице које су лепљене у Теразијском тунелу. Једино објашњење, каже он, јесте то да су желели да намерно изазову инциденте, да би могли да „оцрне“ оне који су протестовали, макар и по цену безбедности чистача улица.

– Извршни директор Зоран Живковић послао је људе усред митинга да одлепљују налепнице које су тек залепљене. Плански су их послали да би изазвали инцидент, да би их напали они који су протестовали како би могли да причају после све најгоре о шетачима, о онима који су демонстрирали, не марећи за безбедност колега и радника „Градске чистоће“ који су били те вечери на терену. Верујте ми, то још нисам видео. Није им проблем да жртвују целу „Градску чистоћу“ само да би урадили оно што су наумили – истакао је наш саговорник.

Нешовић је додао да су се радници „Градске чистоће“ те вечери уплашили и ушли у кабину, али да их нико од демонстраната није дирао, нити им се ико обраћао, већ да су приче о нападима чиста лаж смишљена у сарадњи челника овог предузећа са државним врхом.

Такође, према тврдњама отпуштеног радника, у руководство овог комуналног предузећа запошљавају се они „најзаслужнији“, који или немају или пак имају дипломе упитног порекла.

– Дипломе се проверавају само возачима и радницима. Они преко СНС-а што су добили, то нико не проверава. Она што је падала у несвест испред Скупштине, она је сада саветница генералног директора у „Градској чистоћи“. Морала је да падне у несвест, добро да глуми да би била саветница – закључио је Нешовић.