Прочитај ми чланак

УЗ ПОМОЋ АМЕРИКАНАЦА: Македонци „слушали“ званичнике из Србије!

0

Из Скопља изненада повучено наше дипломатско особље због новог скандала који је, уз помоћ САД, приредила тамошња влада. Пратили и запослене у српској амбасади.

Главни разлог повлачења српских дипломата из Скопља је тај што су македонске службе, уз помоћ САД, прислушкивале и поједине државне функционере Србије – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, македонски агенти су истовремено пратили и запослене у нашој амбасади, која је тамо имала третман као представништва појединих држава оптужених за везе са терористима.

Ово је, преносе наши извори, само врх леденог брега у захладнелим односима Скопља и Београда, у које су после смене власти код јужних суседа прсте умешале и америчке обавештајне службе.

Конкретно, последњи потез наше стране изнуђен је агресивним деловањем македонских и агената САД ка нашем дипломатском особљу које је само део ширег плана за дестабилизацију наше државе и нарочито председника Александра Вучића као најјаче политичке фигуре у земљи.

У том смислу, како сазнајемо, посебну улогу играју бизнисмени српског порекла, који су последњих месеци добили посао у Влади Зорана Заева, а посебно Зоран Башановић, специјални саветник македонског премијера.

На одлуку Београда да повуче дипломате утицао је и обрт у политици Заева, који је најавио да ће приликом гласања о пријему лажне државе Косово у Унеско пратити ставове већине чланица ЕУ. Подсетимо, он је пре само неколико месеци српском државном врху поручио да ће Македонија бити уздржана када се буде гласало о пријему такозваног Косова. Како тврде неки извори, македонска влада чак се спрема да буде подносилац захтева у име Приштине и да се о овој теми на Генералној скупштини Унеска расправља већ на јесен.

Председник Вучић у понедељак је открио да је од надлежних обавештајних служби „добијено довољно доказа о веома офанзивном деловању против органа и институција Србије“:

– Службе безбедности су нас обавестиле о јаким обавештајним активностима у Македонији, зато је Србија повукла особље. То су ствари које некада морате да урадите. Односи са Македонијом морају да буду засновани на међусобном поштовању, а Србија само штити своје интересе.

Шеф државе најавио је да ће бити неких промена што се тиче нашег особља у амбасади у Скопљу, нагласио да је много спекулација и да ће „у наредних десет дана све бити много јасније“.

Поводом новонастале ситуације у понедељак рано ујутру премијерка Ана Брнабић обавила је консултације са председником Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, јер се, како је поручила „не ради о малој ствари“.

На најаве Заева да ће Македонија при гласању о чланству Косова у Унеско узети у обзир ставове већине земаља ЕУ, реаговао је министар Дачић:

– Уколико заиста гласају за пријем Косова, иако су свесни колико то погађа Србију и српски народ, предложићу председнику Вучићу да Србија у односу на име под којим смо признали Македонију, такође има у виду позицију ЕУ.

За Ивана Стоилковића, посланика у Собрању и председника Демократске партије Срба, дилеме нема – у Скопљу се креира центар за субверзивне акције против председика Вучића и Србије:

– Зграда наше амбасаде и особље у њој већ дуже имају третман као да су представништво Ирана, којег цела међународна заједница сматра спонзорима Исламске државе. То је крајње непријатељски и непримерен однос. Да не говорим да је у Влади Заева ухлебљење добило десетак бизнисмена из Србије, познатих по свом критичком односу према властима у Београду и Вучићу. Неки од њих су у међувремену добили и македонско држављанство. Ту, пре свега, мислим на Зорана Башановића, али и Дарка Трифуновића, стручњака за безбедност, и Александра Обрадовића, некадашњег директора ЕПС.

Бивши шеф БИА Андреја Савић наводи да је одлуком да повуче дипломате на консултације, српски државни врх показао чврстину и решеност да штити интересе Србије:

– Од промене власти у Скопљу десила се серија инцидената која је погоршала односе са Србијом, укључујући и оптужбе да је наш официр за везу Горан Живаљевић наводно учествовао у организацији упада демонстраната у Собрање. Посматрајући новонастале околности свакако треба имати у виду глобални геополитички контекст, најаве убрзаног уласка Македоније у НАТО, али и „ломљење“ интереса САД и Русије на овим просторима.

Иначе, ДС је критиковао повлачење наших дипломата, као радикалан потез и од председника Вучића затражио да саопшти прави разлог за овакву одлуку.

УСПЕЛИ ДА НАЉУТЕ И ГРКЕ

Званично Скопље није затегло односе само са Београдом, већ и са Атином. Грчко министарство спољних послова разматра да ли шеф дипломатије Никос Коцијас треба да посети Македонију после, како се наводи, најновије „провокације македонских званичника у вези са мапом велике Македоније“.

На једном скупу одржаном недавно у Торонту, а којем су присуствовали званичници владе из Скопља, били су истакнути „иредентистички симболи и мапа ФЈРМ која укључује грчку територију“, наведено је у саопштењу грчког МСП.

ДИЈАЛОГ У ВИШЕ КРУГОВА

Председник Вучић изјавио је у понедељак и да ће се дијалог о КиМ водити у више концентричних кругова, у одборима и на пленарним седницама парламента, у цивилном друштву и невладином сектору, Цркви, САНУ, културним институцијама…

Он је такође рекао да о томе, као и о неким другим питањима, разговара и са бившим председником Србије Томиславом Николићем.