Прочитај ми чланак

„Увођење санкција Русији услов свих услова за наставак евроинтеграција Србије“

0

Премијерка Србије рекла је да нема отварања нових поглавља у преговорима јер постоји услов - увођење санкција Русији. А уз то Србија, сходно француско-немачком плану, треба и да прихвати улазак тзв. Косова у УН

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да нема убрзања европског пута Србије и отварања нових поглавља и кластера у приступним преговорима зато што је, како каже, услов свих услова за наставак европских интеграција увођење санкција Руској Федерацији.

 

„Ми смо већ направили велике кораке и велике помаке и то говоре и два извештаја о напректу Европске комисије. Оба та извештаја свим земљама чланицама ЕУ дају препоруку да се отворе Кластер 3 у преговорима са Србијом и то се још увек није десило. Тај део смо ми завршили, чека се ЕУ“, рекла је премијерка одговарајући на питање новинара након седнице Владе Србије у Лебану.

Истакла је да је Србија направила додатно велики помак усвајањем сета правосудних закона, односно читавим низом закона којим их усклађујемо са променама Устава у циљу независног судства, без икаквог утицаја политике и политичара и самосталног тужилаштва.

„Лепо, чули смо похвале, али да ли ћемо видети неке конкретне резултате, осим вербалних похвала, видећемо, ја искрено, не верујем. Мислим да је сада услов свих услова увођење санкција Русији, и без тога нам неће отварати ни поглавља, ни кластере“, поручила је Брнабић.

Она је додала да се нада да греши, јер би то био нови услов, будући да су то до сада били владавина права и дијалог са Приштином – као најважније за наше европске интеграције.

„У владавини права смо урадили много и радимо много, имамо конкретне помаке, тешке реформе које похваљују, али не видим да то убрзава наш европски пут. Што се тиче дијалога са Приштином, ми смо ту за дијалог, али не видим да је Приштина ту, и у том смислу би могли да имамо неке конкретне резултате у смислу отварања нових поглавља и кластера“, навела је премијерка.

Она је истакла да сада изгледа да то није довољно и да је у ствари степен усаглашености са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, односно увођење санкција Руској Федерацији услов свих услова, а да ће то можда бити и усвајање француско-немачког предлога.

„Али ми и даље радимо свој посао, то је оно што нас очекује. Министар (Михаило) Јовановић је доста добро урадио када је финализовао Нацрт закона о електронским комуникацијама, он је усвојен јуче на влади као Предлог закона и упућен у Скупштину. То је нешто што морамо да урадимо у оквиру европских интеграција и што је добро за нас“, рекла је Брнабић.

Додала је да нас сада чека рад на читавом низу закона о медијима, дефинисан медијском стратегијом.

„То је нешто ћемо даље радити. Ми радимо свој посао, а да ли ће ЕУ то конкретно ценити, видећемо, али не бисмо то радили да то није у интересу Србије и наших грађана“, поручила је премијерка.