Прочитај ми чланак

„Увешћемо полицијски час од 24 сата већ следеће недеље ако резултати не буду бољи?

0

Председник Републике Србије Александар Вучић у емисији "Прва тема" на ТВ Првој.


„Ако бих рекао добро не бих сасвим био искрен, ако бих рекао лоше не бих мотивисао људе“, одговорио је он на почетку емисије на питање како се осећа.

„Срећан сам ако некад унесем немир, у оваквој ситуацији то је мој посао“, навео је председник објашњавајући да му је запала улога „лошег полицајца“.

Он наводи да ових дана полиција моли људе да иду кући након почетка полицијског часа објашњавајући да је и јуче на Газели била гужва, и да зато данас полиција писала казне.

Када изводе љубимце људи се скупљају и разговарају, сматра председник, и наводи да је зато та мера укинута. Поред тога наводи и низ ризика са којима се људи, који кућне љубимце изводе напоље, сусрећу – од лифта до гелендера на којима се можда налази вирус.

Ипак, наводи да због 8 до 10 посто људи који мере не поштују сви остали морају да поштују рестриктивније мере.

„Хоћете ли правду или животе?“, упитао је он.

“Сваки такав излазак нам додатно компликује ситуацију. Знам да се већина осећа да су јаки, да нису угрожени, што није далеко од истине, али не смемо да ризикујемо, то морају да разумеју”, рекао је Вучић.

Додао је и да су гојазни такође ризична група, поред старијих и људи са хроничним болестима.

И поред мишљења људи да мере нису демократске Вучић сматра да ми ипак јесмо демократско друштво, али да се на тему шта јесте а шта није демократија може разговарати сатима.

“Које је вама то демократско парво ускраћено, парво на слободу речи, парво на критику? Кретање вам је ускраћено – то је тачно. Некад ми дође да плачем што сам то урадио”, наводи председник.

„Не знам да ли разумете колико је тешка ситуација, нама су све болнице у Београду скоро пуне“, објашњава председник наводећи да ће се болнице поред Сајма правити и у Хали Спортова и Пиониру.

„Ја вас не плашим, ја вам кажем шта ће бити, идемо са додатним тестирањем и зато морамо да градимо и купујемо кревете“, наводи председник.

Нисмо бли спремни да примимо 400.000 људи у Србију без велике штете, а од тренутка када је граница затворена примљено.

„Нама је девет војника који су радили на Моровићу заражено“, наводи Вучић и каже да је 642 лица у војсци под изолацијом.

„Баш ме брига за нечији комфор 14 или 28 дана и 99 % њих ће да оздрави. Свако ко оде на Сајам треба да буде срећан. Ја бих волео да одем на Сајам“, рекао је Вучић.

Што се слободе кретања тиче, нема ниједне земље у Европи која није ускраћена, додао је он.

На питање о краху здравственог ситема у Италији и Шпанији, зашто нисмо видели овде слике Драгише Мишовић и Инфективне, каже да они изгледају одлично и да су као и у Земунској болници донети нови респиратори. Од нових 440 убацили смо 400 већ у систем. Платили смо 470 који би требалод а нам стигну у року од 10 дана.

„Људи треба да буду свесни шта се дешава на тржишту, да ми платимо и потпишемо уговор и они нестану. Ту увек раде посредничке компаније. Можете да радите са произвођачем, као што смо са Кинезима, али сви они желе у свету преко посредника да би зарадили више. Зато што када Трамп каже Америка тражи 30.000 респиратора, он је спреман да плати, а ми кажемо да имамо у уговору 32.000 е да платимо, он каже да је спреман 70.000, нама ће рећи да им дају све што имају из магацина, а нама кад стигне“, истакао је Вучић, и закључено је у емисији, да Србија није преварена већ је само померен је рок испоруке респиратора.

На сајам иду најлакши болеснициа, они за које је установљено да су позитивни али немају симптоме.

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће, у тренутку када се буде тестирало и до 4.500 грађана, позитивно бити 1.000 људи, па касније и више, те да ће у том моменту и Сајам и Арена бити пуни, а ти пацијенти ће морати да буду смештени негде у једном дану.

Председник је рекао и да би било потпуно погрешно очекивати да се такав сценарио неће десити и Србији.

„Ја сам реалан, видим којим темпом идемо и зато је страшно важно да грађани остану код куце. Није погрешно да се надате, али је погрешно да очекујете“, рекао је Вучић.

Каже да Србија сада има довољно тестова на корона вирус, да су проблем биле лабораторије, али да се и на њима ради, те истакао да би било погрешно надати се да Србија неће доживети сценарио у којем се открива више од 1.000 заражених дневно.

Вучић је на телевизији Прва рекао да ће већ сутра бити тестирано 500 људи, а за седам дана и до 3.000 дневно, те истакао да тестови нису проблем, већ лабораторије.

„Али и то смо успели да уредимо, као што сад сами производимо и квасац… Трудимо се да што више ствари сами производимо, да не зависимо од других“, рекао је Вучић.

Он је навео да пољопривредна лабораторија у Батајници сада ради као швајцарски сат.

Каже да ће најбоља лабораторија, коју ће донирати Кина, бити завршена 8. или 9. априла, када Србија буде на врхунцу или близу врхунца кризе и када буде најтеже стање.

На питање како је пре месец дана тон био оптимистичан, док је данас песимистичан председник наводи да разуме политичку потребу да се покаже да је неко за нешто крив обашњавујћи оптимистичан тон доктора Несторовића

„Нисам се сакрио и да бринем само за своје здравље. Др Несторовић је желео пре свега желео да ободри људе, није се спрдао. Да био је оптимистичнији тон и био је када немате мртвих. И на тој конференцији за новинаре смо то рекли. Ја разумем ту потребу свакога да за нешто окриви. Ја кажем – ја сам крив и први смо увели полицијски час. Нећу да дозволим да нападају лекаре зато што су рекли да смо урадили све што једна држава може да уради.

Вучић је рекао да је Несторовић генијалац.

На питање да ли је пре месец дана могло да се замисли да ће се увести ванредно стање и полицијски час Вучић наводи да се очекивало да ће бити тешко, али не оволико тешко.

„У оваквој ситуацији морам да кажем да нисам заинтересован шта каже неко, већ само шта кажу лекари“, објашњава.

„Предложићу Влади полицијскичас од 24 сата“, рекао је и додао: „Нико неће моћи на улицу. Нкада“.

На питање како ће људи одлазити у продавницу одговара: „Као што пензионери сада не иду“, али и каже да не зна како би то стварно функционисало.

Мањина неодговрних угрожава одговорне, према мишљењу Вучића, и управо зато су уведене све мере.

„Моје је да молим људе и да им укажем на чињенице. Мој посао је да се борим за наше људе и за нашу земљу.“

Ми имамо најтеже мере у Европи објашњава председник и наводи да ће се у току следеће недеље увести полицијски час ако резултати не буду бољи.

Хиљаде грађана крши полцијски час, али како председник наводи „добро је док смо на хиљадама“.

Лекари сматрају да нам је неопходна потпуна изолација, али се са увођењем додатних мера чека став кинеских стручњака. Ипак, са свим овим мерама које су на снази ако будемо дисцпилиновани из ове ситуације би се изашло за мање од два месеца.

Бројеви, статистика и очекивања нису сјајни, наводи председник али је одбио да о томе говори.