Прочитај ми чланак

УТИЦАЈНИ ЧАСОПИС АМЕРИКАН ИНТЕРЕСТ: Трамп удара на криминал на Балкану, Мило пада?

0

Амерички аналитичар Гордон Бардош нагласио је у утицајном америчком часопису АМЕРИЦАН ИНТЕРЕСТ да Закон о слободи вјероисповијести, економски гледано, омогућава предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу да преузме контролу над стотинама некретнина које користи Српска православна црква /СПЦ/, истовремено политички слабећи једину преосталу организовану институцију у тој земљи која је у стању да представља озбиљну пријетњу његовој владавини.

Бардош је нагласио да су тренутни протести у Црној Гори само симптом сукоба који је дуго у току, а ако се Вашингтон озбиљно бави промовисањем демократије на Балкану, онда ће прочистити пут првој демократској транзицији у црногорској историји.

– Осим што ће Вашингтон озбиљно ударити против организованог криминала и корупције у југоисточној Европи, потез против Мила Ђукановића, такође, би упутио снажну поруку осталим балканским ауторитетима да се њихово понашање више неће толерисати – навео је Бардош у ауторском тексту за амерички магазин Натионал Интерест.

Бардош упозора да готово неопажено, због догађаја на Блиском Истоку и драме о импичменту, на Балкану избија још једна криза.

– У Црној Гори хиљаде људи протестује против новог закона који је усвојио црногорски парламент и који је потписао дугогодишњи моћник државе Мило Ђукановић, а који Влади даје имовину коју вјерске организације у земљи користе најмање вијек. Докази о проблемима које ствара нови контроверзни закон могу се видјети у широкој осуди коју су добили од појединаца попут папе Фрање, екуменског патријарха Вартоломеја и руског православног патријарха Кирила – наводи Бардош.

Осим што ће Вашингтон озбиљно ударити против организованог криминала и корупције у југоисточној Европи, потез против Мила Ђукановића, такође, би упутио снажну поруку осталим балканским ауторитетима да се њихово понашање више неће толерисати – навео је Бардош у ауторском тексту за амерички магазин Натионал Интерест.

Он је оцијенио да је Ђукановићев план да црквене објекте без економске вриједности преда неканонској организацији која је под његовом контролом, а коју предводи “одбачени шарлатан…”, преноси црногорски портал Вијести.

– Међутим, тренутни протести у Црној Гори само су симптом сукоба који је дуго у току. Упадљиво је то што је најновија чланица НАТО једина бивша комунистичка европска земља која никада није имала демократску транзицију. Чак су и у Бјелорусији и Русији комунисти били без власти бар један изборни циклус. Али Ђукановићева владајућа Демократска партија социјалиста /ДПС/, која је само преименована комунистичка партија, непрекидно је на власти од 1945. године – наводи Бардош.

Према његовом мишљењу, Ђукановић је Црну Гору претворио у свој феудални посјед.

Након 30 година корупције и преваре, пише Бардош, црногорска истраживања јавног мњења разумљиво откривају да расте незадовољство правцем у коме је Ђукановић водио земљу.

– У међувремену, Ђукановић се суочава и са другим проблемима. Бивши пријатељски западни дипломати позвали су га да оде, један од главних финансијара његове странке га је преварио /и открио раширено рекетирање у које је укључена Ђукановићева партија/, и захваљујући сумњивом кинеском зајму од 1,5 милијарди долара за кинеску инфраструктуру, удио дуга у БДП-у сада је порастао на 80 процената. Ако Ђукановић не врати кредит, онда услови споразума омогућавају Кини да потражује црногорску територију као обезбјеђење – пише Бардош.

Он сматра да се Вашингтон сада суочава с једном од својих вишегодишњих стратешких и моралних вањскополитичких дилема.

– Притиском против њега са свих страна, Ђукановић ће прибјећи све очајнијим мјерама за останак на власти. То ће заузврат изазвати све већу конфронтацију са политичком опозицијом и цивилним друштвом у земљи – наводи Бардош.

Он оцјењује да Вашингтон сада има два избора пред собом, а један је наставак подржавања Ђукановићевог корумпираног режима.

– Током протекле деценије, Вашингтон је дозволио Ђукановићу да придруживање НАТО-у замијени за демократизацију. Ако Вашингтон настави овим путем, тада ће преузети стратешку одговорност за нестабилност и одступања које ће Ђукановићева владавина и даље изазивати и моралну одговорност за издавање сваке наде за мирну демократску реформу у земљи – упозорава Бардош.

Он додаје да “Вашингтон може остати вјеран својим наводним моралним принципима и престати да подржава Ђукановићеву тридесетогодишњу ауторитарну клептократију”.