Прочитај ми чланак

Усвојен Закон о пореклу имовине и Закон о несталим бебама

0

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу који предвиђа порез од чак 75 одсто, ако се утврди да порески обавезник није пријавио да је у року од три године узастопно увећао имовину за најмање 150.000 евра.

Провераваће се целокупна имовина појединца, нарочито некретнине, удели у правном лицу, моторна возила, штедња и готов новац.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је у расправи да се Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу бави имовином за коју физичко лице не може да докаже да ју је стекло на законит начин.

Он је објаснио да Пореска управа управа мора да учини вероватним и докаже да је лице стекло имовину већу од 150.000 евра, а онда је терет доказивања на физичком лицу.

Према његовим речима, Пореска управа има и обавезу да уколико инспектор посумња да је имовина стечена противзаконито да поднесе кривичну пријаву надлежном тужилаштву.

Сваки грађанин може доћи под удар провере имовине, с обзиром да је формулација на неки начин позајмљена из грађанског права – да се учини вероватним.

Стефановић је нагласио да је обавеза Пореске управе и Министарства финансија и Владе Србије који ће надгледати да се контрола врши правично.

Посланици су изгласали и измене и допуне Закона о парничном поступку и измене и допуне Закона о облигационим односима.

Усвојен Закон о несталим бебама

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о утврђивању чињеница о статусу деце за коју се сумња да су нестала у породилиштима у Србији, а који, по речима надлежних, треба да омогући да се дође до истине и помогне родитељима да дођу до одговора за којим трагају деценијама.

Усвојеним амандманима које је премијерка Србије Ана Брнабић договорила с представницима удружења, предвиђа се формирање комисије и тиме отвара јасан простор за покретање истрага, даље спровођење истрага и све неопходне истражне радње.

Комисију ће чинити представници државних органа, али и представници регистрованих удружења родитеља која се баве питањима нестале новорођене деце, а који ће у овој комисији имати већину.

Један од разлога за доношење закона јесте пресуда Европског суда за људска права из 2013. године по којој је утврђено да је Зорици Јовановић повређено право на породични живот.

Том пресудом је Србија обавезана да утврди чињенице и у другим случајевима.

Како је раније казао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, судски поступак као резултат може имати одбијање захтева ако се докаже да дете није нестало, ако се утврди смрт или конкретно шта се десило, као и која институција је одговорна, а може и да каже да није могуће утврдити шта се догодило.

Уколико није могуће утврдити статус детета на захтев предлагача може се досудити новчана наканда не већа од 10.000 евра.

Поступци ће се спроводити у оним случајевима ако се родитељ раније обраћао државним институцијама, како би се спречиле злоупотребе.

Ако истрага покаже да је дете нестало уз чињење кривичног дела, биће поднета кривична пријава, преноси Танјуг.