Прочитај ми чланак

Уставни суд: Радикали траже да се пониште избори и да се до јесени распишу нови

0

Српска радикална странка (СРС) затражила је данас, у уторак 18.08., поново од Уставног суда Србије (УСС) да престане да се понаша као тело власти и да коначно поступа „по праву и правди” и поништи одлуку којом се прогласио ненадлежним да поништи парламентарне изборе и одлуку о додели мандата посланицима, на коју су радикали поднели жалбу том суду.

Истичући да се УСС, по обичају, прогласио ненадлежним по том питању, потпредседник СРС Миљан Дамјановић новинарима је испред зграде суда рекао да су и проглашење резултата избора и одлука о додели мандата донети противно Уставу и законима.

Он је констатовао да ће УСС и даље остати „режимски”, како је постао у време власти Бориса Тадића, кад је он „почео да контролише ту институцију”, а онда је истим путем наставио следећи председник Србије Томислав Николић, а сад Александар Вучић.

Потпредседник Српске радикалне странке (СРС) Миљан Дамјановић затражио је и на данашњој конференцији за новинаре испред Уставног суда да та институција поништи резултате парламентарних избора одржаних у јуну и да до јесени распише нове изборе на којима ће се бирати народни посланици.

Дамјановић је казао да у складу с тим СРС почетком септембра креће у нову предизборну кампању.

„Данас смо овде да затражимо од председника овог режимског суда да коначно буде председник Уставног суда и да поступа по праву и правди, по Уставу и законима Републике Србије и да уједно поништи срамну одлуку коју су потписале три судије, Владан Петров, Тамаш Хоркец и Снежана Марковић, да су ненадлежни по питањима у изборном спору, односно жалби СРС, да се пониште избори и извештаји о укупним резултатима о избору народних посланика и доделе мандата посланицима јер је и једно и друго урадјено и против Устава и против закона“, рекао је Дамјановић.

Он је поручио председници Уставног суда Снежани Марковић да још једном погледа какве су одлуке донеле судије, и рекао да је данашњи захтев уједно и упозорење режиму и „њиховим институцијама које на силу покушавају да контролишу“.

„Не претимо, али тражимо да се уведе поштовање закона и Устава Републике Србије“, рекао је и позвао председницу Уставног суда да одабере време и телевизију за ТВ дуел, на којем ће заједно учествовати.

Дамјановић је рекао да неће одустати од овог захтева и да ће, уколико не добију адекватан одговор у најкраћем могућем року, наставити са даљим активностима.