Прочитај ми чланак

Уставни суд – Бошко тврди да је у току државни удар: О свему одлучује само Вучић!

0

Председник Двери Бошко Обрадовић још једном је испред Уставног суда од те институције затражио да се изјасни о иницјативама за поништавање изборног процеса на свим нивоима.

Обрадовић је за изјавио да је ово финална провера да ли Србија уопште има Уставни суд или не, и подсетио да је УСтавном суду поднето најмање пет иницијатива за поништавање избора, од којих су Двери поднеле две.

Уставни суд и даље ћути, констатовао је лидер Двери и истакао да су троје судија Уставног суда чланови владајуће Српске напредне странке.

„И као такви сигурно не могу судити по Уставу и законима. Поставља се питање да ли осталих 10 сме да суди по Уставу и закону, а не по налозима са Андрићевог венца“, поручио је.

Подсетио је и да је затражио да све судије који су чланови политичких странака поднесу оставке и буду лустриране.

На питање да ли се његове конференције испред Уставног суда могу протумачити као притисак на суд, Обрадовић је одговорио да један опозициони посланик који не може да гостује ни на једном медију са националном фреквенцијом у Србији никако не може да врши притисак, већ супротно – да „притисак врше највише представници власти који су довели ове судије“.

„Од кад је СНС дошао на власт промењен је комплетан састав Уставног суда и под директном су контролом СНС-а и очигледно осећају дуг“, оценио је лидер Двери и додао:

„То није ништа када се сетимо да је 650 разрешених судија у контроверзној реформи правосуђа у време бивше власти узело чланске књижице тада опозиционе СНС, као и да након повратка на судијске функције никада нису показали исписнице из чланства у сада владајућој странци. Зато данас тражим да поменуто троје судија Уставног суда Србије који су чланови СНС хитно поднесу оставке, а осталих 10 судија почну да раде свој посао и докажу да они нису чланови владајуће странке. У супротном, нема друге него да сви буду лустрирани након политичких промена и смене актуелне власти, као и да им се доживотно забрани обављање било које јавне функције.

На крају, постављам питање да ли је нормално да се Уставни суд по свим кључним државним и друштвеним питањима у последњих неколико година прогласио ненадлежним: од антиуставних тзв. Бриселских споразума, преко закона о смањењу пензија и лекс специјалиса о „Београду на води“, до антиуставног увођења ванредног стања и сада незаузимања става о недемократским и противуставним изборима?“

Рок за конституисање Скупштине Србије истиче за недељу дана, а Обрадовић је уверен да ће седница бити одржана, упркос тешкој епидемилошкој ситуацији, иако парламент није заседао у марту и парилу, већ је, према његовим речима, „извршен државни удар“, заобилажењем Народне скупштине у одлуци о увођењу ванредног стања.

„Ова власт све злоупотребљава у своју корист. Не презају од кршења Устава и закона, па чак ни кршења епидемиолошких мера које је њихов Кризни штаб прописао“, казао је Обрадовић.

Истакао је и да ће уколико се Уставни суд прогласи ненадлежним то бити бар пети у низу велики случај о којем ћуте, а ако донесу одлуку да су избори били регуларни и демократски, онда је то, према његовом мишљењу, „скандал на скандалима“.

Подсетио је да су Закон о избору народних посланика и Закон о локалним изборима промењени усред изборног процеса, што је, према његовом мишљењу, довољно да се избори оборе.