Прочитај ми чланак

Устанак или нестанак:Вучић дао дозволу Зиђину да рудари на неколико km од Београда

0

Министарство рударства и енергетике дало је дозволу кинеској компанији Зиђин на истраживање олова, цинка, сребра, бакра и злата на подручју три београдске општине - Барајево, Сопот и Вождовац.

Србија под режимом Александра Вучића лагано постаје сировинска база међународних компанија. Још се није завршила сага око Рио Тинта и ископавања литијума на подручју Јадра, а ново еколошко жариште се јавља на само неколико километара ваздушном линијом од центра Београда.

Наиме, на локалитету Бабе – Љута страна, који се простире на подручју три београдске општине (Барајево, Сопот, Вождовац), кинеска компанија Зиђин добила је истражна права на олово, цинк, сребро, бакар и злато.

Ако се неко пита колико је удаљена локација под именом Љута страна за коју је Зиђин почео са истраживањима за рудник олова на територији Београда, у питању је дистанца попут Сурчина или Панчева. Ваздушна линија око 10км од првих стамбених блокова на Вождовцу и Звездари.

Дозволу је издало Министарство рударства и енергетике, а на то су указали корисници друштвених мрежа са тог подручја, који су протеклих дана сретали представнике Зиђина на терену.

Локалитет Бабе – Љута страна је место скоро нетакнуте природе, где су се још у римско доба налазили рудници, па су и данас видљива поља јаловине.

Уколико Кинези отворе рудник на овом подручју, села која су у опасности да нестану су: Губеревац, Лисовић, Равни Гај, Караула, Средњи Крај, Стражарија, Глумчево брдо, Ненадовац, Стара Липовица, Парцани, Бабе.