Прочитај ми чланак

УСТАЛИ ЗЛАТИБОРЦИ: Неће спроводити одлуку Владе Србије – чека се Уставни суд

0

Информацију за медије, поводом одржавања ванредне седнице СО Чајетина, на којој је одлучено да СО Чајетина и сви њени органи неће учествовати у поступку раног јавног увида поводом Просторног плана подручја посебне намене Парка природе ''Златибор'' док се Уставни суд Србије не изјасни о уставности и законитости Уредбе о проглашењу Парка природе.

Одборници Скупштине општине Чајетина су, на јучерашњој ванредној седници, одлучили да СО Чајетина и сви њени органи убудуће не учествују у поступку раног јавног увида поводом Просторног плана подручја посебне намене Парка природе „Златибор“, као и у свакој даљој процедури израде и доношења овог акта, све док се Уставни суд Србије не изјасни о поступцима за оцену уставности и законитости Уредбе о проглашењу Парка природе „Златибор“ и Одлуке о изради Просторног плана подручја посебне намене Парка природе „Златибор“ које је покренула СО Чајетина – саопштила је Општина Чајетина, уз образложење да је реч о провидној политичкој одмазди коју, овим октроисаним актима којима се тзв. подручје посебне намене проширује чак знатно шире и од граница дефинисаних Парком природе „Златибор“, покушава да наметне Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Министарство нам налаже да почнемо са јавним увидом“, каже председник СО Чајетина Милоје Рајовић, а да нас нису контактирали нити обавестили о спровођењу поступка, да не помињемо да су границе Просторног плана знатно проширене, обимније од зоне Парка природе.

– Општина Чајетина има просторне, детаљне и урбанистичке планове на основу којих може несметано да ради и сматрамо да ова уредба одудара од претходних одлука које смо добили од министарства, а односе се на Парк природе „Златибор“. Држава је газдовање Парком природе поверила „Србија-шумама“ које су са 50 одсто власници тог подручја, док је преостала половина земљишта у својини приватних власника, чији интерес уопште није заступљен овом одлуком. Имамо лоша искуства и не желимо да учествујемо у оваквим одлукама. Ми ћемо се борити и надамо се да ће после овога доћи до договора и правих решења, како за општину Чајетина, тако и за околне општине – рекао је Рајовић.

Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић изјавио је да „држава отвара фронт према чајетинској општини и наставља са притисцима и доношењем неких одлука које нису у интересу грађана општине Чајетина, али нису ни у интересу државе Србије, већ у интересу Српске напредне странке и криминалаца у њиховим редовима који утичу на овакве одлуке“.