Прочитај ми чланак

Усправна Србија Драгана Добрашиновића оспорава пословну способност Вучића

0

Удружење грађана Усправна Србија, које предводи Драган Добрашиновић, огласило се опширним саопштењем у коме тврди да је данас пред Првим основним судом у Београду покренуло поступак за „лишење пословне способности“ председника Србије Александра Вучића.

У саопштењу су подсетили да је Усправна Србија, на парламентарним изборима прошле године наступила као део Патриотског блока око покрета Двери, и навели да Вучић „дужи временски период испољава веома чудне и неуравнотежене реакције које драстично одударају од реалности“.

„Тако је, гостујући 9. марта у емисији „Ћирилица“ на телевизији Хепи, говорећи о Храму Светог Саве изјавио: ‘Нисмо га ми (мислећи вероватно на актуелну власт) сад завршили, него смо га сада направили, важно је да људи то знају’. Међутим, из јавно доступних и општепознатих извора, несумњиво је да је одлука о изградњи Храма донета 1904. године, на стогодишњицу Првог српског устанка, да је градња фактички започета 1935. године, тачно 35 година пре рођења Александра Вучића, а да су готово сви ;грађевински и значајан део декоративних радова окончани пре 2012. године“, пише у саопштењу овог удружења.

Навели су и да „сумњу“ у Вучићево расуђивање „додатно продубљује“ његова изјава у обраћању грађанима 19. марта да је на лету из Охрида, после разговора са косовским премијером Аљбином Куртијем, „натерао извесног Петра (вероватно Петковића, директора Канцеларије за Косово и Метохију), који је увек у посту, да поједе гибаницу“.

„Опште је познато да гибаница не спада у посну храну, те је јасно да је Александар Вучић, по сопственом признању датом пред вишемилионским аудиторијумом, православног верника који је ‘увек у посту’, користећи позицију надређености и ауторитет који код њега ужива, ‘натерао’ да прекине Велики Ускршњи пост“, навели су из Усправне Србије.

Оценили су да због „свега наведеног, верских уверења и личних својстава Александра Вучића, није могуће да се на овакав корак одлучио, а затим га 12 сати по самом чину самозадовољно препричавао, а да његово ментално здравље није нарушено у тој мери да то захтева моментално лишење пословне способности“.

„Ово је посебно важно како због могућности предузимања правних радњи које могу нанети штету Александру Вучићу лично, његовој породици и имовини, тако и због околности да лице са оваквим проблемима у расуђивању може својим изјавама воље преузимати обавезе које, у овом осетљивом политичком тренутку, могу нанети тешке последице државним интересима које заступа, нарочито у вези Косова и Метохије“, пише у саопштењу Усправне Србије.