Прочитај ми чланак

Ускоро хапшења: На удару људи блиски Николићу и Дачићу

0

hapsenja

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да полиција проверава спорне приватизације, али да ради и на другим предметима и да ће ових дана бити нових хапшења. Први на удару наћи ће се функционери СПС, док ће на тапету бити и људи блиски председнику Србије Томиславу Николићу.

Милорад Вељовић је рекао да не жели да прејудицира ко ће се наћи први на списку.

– Полиција ради свој посао и да ли се тиче приватизације или других предмета уопште није битно, полиција ради свој посао и сигурно је да ће бити хапшења – рекао је он.

На то се премијер и министар полиције укључио “прецизирањем”: “Бићете информисани на време, преко новина”, рекао је Дачић.

Један од првих предмета који би могао да се нађе на дневном реду је већ отворен, а реч је о злоупотребама у “Галеници”. На списку оних који би могли да се нађу на удару закона је, према сазнањима “Блица”, и Дејан Бацковић, бивши председник управног одбора ове фармацеутске компаније, који је и директор СПС.

– Бацковић је, заједно са већ ухапшеним Ненадом Огњеновићем, вукао конце у компанији и ниједан већи пројекат није могао да буде реализован без његовог знања. Он мора да одговори како је дозвољено да се из компаније извуче 70 милиона евра за мање од две године и то само у послу са “Велефармом” – каже саговорник “Блица” близак истрази.

Иначе, директор СПС је у септембру изјавио да “стварно не зна ништа” о милионима евра који су нестали са рачуна овог фармацеутског гиганта.

Следеће недеље би требало да почне да се одмотава и клупко у вези са злоупотребама у Ветеринарском заводу “Земун”, а саслушање чека власника те фирме и “Зекстра групе” Драгана Ђурића, председника ФК Партизан.

– Ђурић се сумњичи за спорну приватизацију Завода, а има га и на листи оних који су узимали милионске кредите од Агробанке и никада их нису враћали – каже наш саговорник.

Случајност или не, син Томислава Николића, Бранислав, био је тренер ФК Телеоптик који је у власништву ФК Партизан, чији је Ђурић председник.

Наставак се очекује и када је реч о предмету “Азотара”, тако да се на списку за хапшење неће наћи само кадрови СПС већ и Српске напредне странке. Иако је већ био привођен, полицији би додатне одговоре могао да да и Душан Ступар, члан Скупштине ХИП “Азотара” и бивши шеф Државне безбедности Београда.

– Сумња се да је дошло до извлачења чак 20 милиона евра из Азотаре од којих је добар део завршио на рачуну Ступарове фирме „Универзал холдинг“ – наводи извор “Блица”.

Иначе, и Ступар важи за човека блиског председнику Србије. Николић је недавно изјавио “да је прво хапшења Ступара организовао Душан Бајатовић (потпредседник СПС и директор „Србијагаса“) како би избегао да и сам буде ухапшен”. Истрага је завршена и у случају злоупотреба у предузећу “Војводинапут-Бачкапут”.

– Директор ове фирме Милојица Марковић мораће да објасни како је Милу Ђурашковићу, власнику „Нибенс групе“, омогућио стицање преко милион и по евра користи кроз приватизацију “Бачкапута” која је касније раскинута – каже извор “Блица”.

Како сазнајемо, Ђурашковић је противзаконитим преузимањем акција које је Металс банка имала у “Бачкапуту” присвојио тај новац. Да би му се одужио, Ђурашковић је, како је истрага показала, у поступку приватизације ПЗП Београд помогао да присвоји близу 3,5 милиона евра.

(Блиц)