Прочитај ми чланак

Ускоро царина Косова ка Србији

0

krstimir-pantic

Радост Крстимира Пантића, новоизабраног председника општине Косовска Митровица, због тесне победе на изборима, на које је изашао мали број Срба са севера Косова, могла би кратко трајати јер би већ 14. децембра, за када је најављен почетак царињења свих врста роба које из Србије улазе у „Републику Косово“, могле почети нове невоље и отпор Срба у Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Косовској Митровици.

Утврђена „граница“: Административни прелаз Јариње између уже Србије и Космета

На интегрисаним прелазима Брњак и Јариње увелико се припремају канцеларије за додатне царинаре, пореске, пољопривредне, шумарске и друге инспекторе. Према незваничним информацијама, влада Косова и Еулекс припремају ригорозну контролу, па и потпуно затварање свих алтернативних праваца јер самопроламована држава Косово жели да покаже суверенитет на целој својој територији.

Бриселским споразумом, који је Србија парафирала, а избори додатно оснажили, предвиђено је да косовска царина од 14. децембра почне у пуном капацитету да функционише и на ова два прелаза. Детаљи се још не знају, а овим поводом у Брисел је хитно отпутовао Управљачки тим за имплементацију Споразума на челу са Драганом Јаблановићем, новоизабраним председником општине Лепосавић. Тиму ће се придружити и премијер Србије Ивица Дачић.

Тим за имплементацију треба да разговара конституисању Заједнице српских општина и њеним надлежностима, које се различито тумаче у Београду и Приштини, али и о детаљима царињења робе која из Србије улази на Косово и Метохију и с Косова у Србију.

Нејасно је шта ће се све царинити на Брњаку и Јарињу, ко ће убирати приходе од царина, пореза и такси и како ће се прикупљени новац трошити. Приштина жели све у своју касу, па потом да део новца врати Србима на северу Косова, док Север сматра да све што се „убере“ на Брњаку и Јарињу треба да се искористи за развој северног Косова.

(Вести онлајн)