Прочитај ми чланак

Уринирање по сиротињи – Брнабић: Грађани и радници сваки дан живе боље

0

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас на обележавању 120 година рада Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) да градјани, укључујући и раднике свакога дана живе боље.

„Не бих се сложила са Орбовићем (Љубисав, председник СССС-а) да се не чују захтеви синдиката. Закон који је у Скупштини, а чији смо предлог усвојили на последњој седници Социјално-економског савета говори о заштити радника на раду. Он је показатељ да ми ипак имамо добар дијалог и да усвајамо велики део предлога синдиката. Не можемо све предлоге да усвојимо, али радимо на томе да положај радника буде све бољи“, рекла је Брнабић, након чега је тридесетак чланова публике напустило велику салу МТС-дворане у којој је одржана прослава годишњице СССС-а.

Подсетила је да је Влада заједно уз „одговран приступ СССС-а успела да обезбеди радна места у Србији.

Нагласила је да је пре 10 година незапосленост била велик проблем и да је тада 1,8 милиона људи било запослено, док је данас тај број око 2,35 милиона.

„То значи да је у последњих 10 година скоро пола милиона нових радних места више. Незапосленост је била близу 26 одсто тада, а данас је она испод девет одсто. Треба да будемо задовољни. Радили смо и радимо на томе да Србија не буде земља јефтине радне снаге“, рекла је Брнабић и додала да због све мање јефтине радне снаге и инвеститори све мање долазе.

Она је рекла да је просечна плата пре десет година била 330 евра, а сада је 718 евра.

„Да смо задовољни овиме, нисмо. Али смо много учинили отварањем радних места. Треба да радимо још много. Циљ је да до 2026. године просечна зарада у Србији буде 1.000 евра. На добром смо трагу да остваримо то“, рекла је Брнабић и додала да очекује да ће до краја ове године просечна плара бити око или изнад 820 евра.

Брабић је подсетила и да је минимална цена рада пре десет година износила 15.747 динара, а да је данас 40.020 динара.

„Нисам задовојна зарадама у Србији. Не верујем да смо могли да подижемо брже минималну зараду. Да смо то урадили значајно би скочила сива зона и незапосленост“, рекла је она. ;

Нагласила је да је потребно убрзати израду новог четворогодишњег Националног програма за достојанствени рад који је истекао 2022. године.