Прочитај ми чланак

УРА: Ђукановић прекршио Устав скраћењем мандата Скупштини

0

Грађански покрет УРА је саопштио данас да је председник Црне Горе Мило Ðукановић предлогом за скраћење мандата Скупштини прекршио Устав, а да су Демократе рушењем 43. Владе вратили механизам председнику државе у руке.

„Демократе су рушењем 43. Владе вратиле механизам одлучивања о даљим политичким процесима у држави у руке Милу Ðукановићу, на шта је УРА на време упозоравала, а што је данас дошло на наплату“, поручују из ГП УРА, пренела је РТЦГ.Испоставља се, како кажу, да су Демократе на овај начин желеле само опструкцију, „заслепљени патолошком мржњом према ГП УРА и њеном лидеру Дритану Абазовићу“.

УРА подсећа да су нудили реконструкцију 43. Владе, а да су Демократе то одбациле и тиме вратиле механизам у руке Ðукановићу.

„Узгред Демократе су опструирале преговоре о новој влади избегавајући да за седам састанака донесемо конкретна решења и са својим бесмисленим захтевима минирале читав процес“, поручио је покрет УРА.

Неспорна је, кажу они, чињеница и да Миодраг Лекић има подршку ГП УРА за новог мандатара јер је Председништво тај предлог јуче потврдило на гласању, али и донело одлуку да се не потписује било какав документ до коначног договора и прецизирања свих ствари.

„Ðукановић је овим чином показао недемократски карактер, самовољу и аутократски манир, јер Уставом и законима није предвиђено да се за именовање мандатара Владе потписи морају скупити. Без потписа посланика одређени су готово сви мандатари влада у Црној Гори. У овом тренутку најважнија ствар за и даље актуелни састав парламента јесте да се постигне консензус око избора Судског савета и судија Уставног суда како због ЕУ пута Црне Горе тако и због регуларности изборних процеса који следе“, поручује ГП УРА.