Прочитај ми чланак

Упозорење из Америке за Србију због руског оружја

0

Амерички Стејт департмент позвао је данас све савезнике и партнере да одустану од трансакција са Русијом које би могле да доведу до увођења санкција.

Санкције би биле уведене по Закону о супротстављању америчким противницима кроз санкције (ЦААТСА).

Тако је Стејт департмент одговорио на питање Гласа Америке шта мисли о испоруци првог дела руског противваздушног ракетног система „Панцир С“ Србији.

„У разговору са високим владиним званичницима више пута смо изразили забринутост због куповине руске војне опреме од стране Србије, укључујући и куповину система Панцир“, навео је портпарол Стејт департмента.

Из Европске уније је претходно саопштено да је за напредак на путу евроинтеграција „потребно да Србија усагласи своју спољну политику са спољном политиком Европске уније, у складу са преговарачким оквиром“.

„Влада Србије је интеграцију у Европску унију означила као стратешки приоритет државе. Очекујемо да се Србија понаша у складу са обавезама које је преузела“, саопштио је Петер Стано, портпарол високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ Жозепа Борела.

Договор о куповини руског ракетног система „Панцир С“ Србија и Русија су постигле током заједничке војне вежбе „Словенско братство“ одржане у октобру 2019.

НАТО у другачијем тону

Подсетимо, и НАТО се у понедељак огласио о руском оружју у Србији, наводећи да су набавке у области одбране национална одлука и да Србија има право избора.

То је био одговор Алијансе на питање Радија слободна Европа о испоруци руског противваздушног ракетног система „Панцир С1“, који је Србија купила на основу споразума из 2019.

„Србија има право да слободно бира своје политичке и безбедносне аранжмане. НАТО и Србија су блиски партнери и ми смо посвећени јачању нашег партнерства са Србијом, уз пуно поштовање њене политике неутралности“, наводи у саопштењу НАТО.