Прочитај ми чланак

Уместо одговора с ким седи Вучићев син, напади и хајка на новинаре и опозицију

0

Уместо одговора на питање шта син председника ради у друштву особе са криминалним досијеом, ког је српска полиција означила као повезаног са кавачким кланом, власт и провладини медији воде хајку против политичких противника и медија који откривају афере.

Нико из власти не говори о томе ко је на фотографији са сином председника Србије и у чијем се он друштву налази. Од синоћ је у току синхронизован напад на редакцију КРИК-а, као и оптужбе да све организује лидер странке Слободе и правде Драган Ђилас. Александар Вучић најављује да ће о томе вечерас причати у једној емисији, а премијерка каже да се неће интересовати ко је Александар Видојевић, ког полиција води као члана кавачког криминалног клана, а у чијем је друштву већ неколико пута фотографисан син председника Србије, Данило Вучић.

На објављивање нове фотографије на којој је председников син Данило поново у друштву људи који имају криминалне досијее председник Србије одговорио је фотографијом испод које је написао: „Мој син Данило је поштен и пристојан младић“. Емоције, како каже, чува за једну телевизијску емисију.

„Ја сам само обичан тата, обичан отац, можда не ни најбољи на свету, можда им довољно ни пажње не поклањам, можда ни довољно времена, можда нисам ни умео са њима, али да ли ме боли, наравно да ме боли“, казао је Вучић у Пожеги. На питање новинара Пинка „јесу ли криви само зато што су ваша деца“, кратко је рекао: „Одговорићу вечерас.“

За то време премијерка Ана Брнабић саопштава да се неће распитати ко је Александар Видојевић којег полиција води као члана кавачког криминалног клана.

Н1: Када ће јавност сазнати ко су особе које су пре неко вече отеле телефон новинарки КРИК-а?

Брнабић: Вероватно када Министарство унутрашњих послова да податке о томе или заврши истрагу.

Н1: Је л’ верујете да ће се Министарство огласити, пошто се није оглашавало у претходним данима?

Брнабић: Не знам, немам идеју заиста, нисам сигурна да би негде у другом делу света било дозвољено да тек тако неко дође и фотографише децу председника републике и мислим да је то недопустиво, сад ово остало рећи ће и Министарство и независне институције. Ја мислим да то да ви малтретирате младића од 22 године, да човек ништа не уради, да изађе у центар града да седи у кафићу и гледа утакмицу, и да њега нон стоп неко малтретира, фотографише, снима, и вама је то прихватљиво. Ја не бих волела да живим у таквој Србији. Али вама је прихватљиво да се малтретира било ко са ким се ви не слажете. У овом тренутку Данило Вучић уопште није тема, тема је Александар Вучић.

Н1: Тема је Александар Видојевић. Је л’ можете да нам кажете ко је особа која је била у друштву председниковог сина?

Брнабић: Тема је Александар Вучић.

Н1: Ја вас питам ко је био у друштву председниковог сина, да ли знате ко је Александар Видојевић?

Брнабић: Не, не знам.

Н1: Да ли знате како га води полиција?

Брнабић: Не знам, а како ви знате?

Н1: Ја вас питам хоћете ли се распитати?

Брнабић: Нећу.

Функционери СНС-а утркују се ко ће више за фотографију окривити Драгана Ђиласа. Тако председник Владе Војводине Игор Мировић каже да иза свега стоји Ђилас са разним плаћеним медијским организацијама.

„Новинарка КРИК-а фотографисала је председниковог сина у друштву са људима који имају криминална досијеа. То сам видео као што сте ви сви видели. Крећу напади на мене да сам ја одговоран за то, да хушкам новинаре, да организујем да то раде, да цртам мету на челу тог момка, да политички хоћу да нашкодим његовом оцу, да сам срамота, да сам стока, да сам бедник, битанга, не знам шта су све изговорили и премијерка, и министри у Влади, и функционери СНС-а. Ја немам речи да оценим шта је то, знам само да то није нормало“, казао је Ђилас.

Премијерка Брнабић, с друге стране, тврди да је председников син мета напада свих оних „који су до јуче плакали“ зато су за неког ко није поменуо нечију децу, рекли да је то напад, а данас, како каже, „могу председниковог сина да стављају на насловнуу страну“.

На питање Н1 о коме говори, Брнабић је рекла: „Сви они.“

Н1: Који су то они, ако можете да дефинишете?

Брнабић: Заиста не могу зато што их има много.

Н1: Издвојте најбитније ко је најкривљи, ко је напао председниковог сина?

Брнабић: Сви они који су га кришом сликали и онда повезивали поново са мафијом што никакве везе нема, сви они који су рекли да то има било какве везе са мафијом и организованим криминалом, сви ти су га напали зато што је то лаж, то је неистина, и то директно црта њему мету на челу.

Н1: Значи Александар Видојевић нема везе, по вама, са криминалом?

Брнабић: О томе ви и ја можемо да расправљамо.

Док премијерка тврди да о томе ко је у криминалу може да се расправља, уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић најављују кривичне пријаве.

„Оно што је чињеница је да смо ми само пратили причу која је несумњиво од јавног значаја, и та прича није разјашњена и даље, да син председника државе се дружи и јако је близак са особом која је не само хулиган, већ и блиска једној опасној криминслној групи, и то је човек којем се тренутно суди“, подсећа Дојчиновић.

Новинар Времена Недим Сејдиновић каже да су 80 одсто повећани напади и притисци на новинаре у Србији за претходна три месеца.

„Према свим међународним актима и пракси Европског суда за људска права, људи који су јавне личности имају сужено право на приватност, па чак и чланови њихове породице. Ако се син састаје са људима из криминалног мљеа, то је информација коју грађани морају да знају“, истиче Сејдиновић.

Новинарки КРИК-а Бојани Павловић непознати мушкарац одузео је телефон након што је фотографисала сина председника Србије Данила Вучића како у друштву члана Партизанове навијачке групе „Јањичари“ Александра Видојевића гледа фудбалски дерби.