Прочитај ми чланак

Ухвати Вучића у крађи: 1 од 5 милиона има апликацију за пријаву изборних… ВИДЕО

0

Преко апликације ФИСИ, сваки грађанин моћи ће да пријави изборну неправилност коју уочи, од дана расписивања избора до проглашења изборних резултата, и тиме учествује у контроли изборног процеса, саопштили су данас из Покрета #1од5милиона, представљајући платформу “Фер и слободни избори – ФИСИ”.

Будући да око 80 одсто грађана Србије користи интернет, овим ће Покрет #1од5милиона моћи да има преко пет милиона контролора читавог изборног процеса, а не само изборног дана, речено је данас на конференцији за новинаре.

Такође, апликацији ће моћи свако да приступи преко сајта www.фиси.рс, а од следеће недеље и да бесплатно преузме за своје мобилне телефоне са Гоогле Плаy продавнице.

Представница Покрета Софија Недељковић објаснила је да је апликација састављена из два дела.

У једном делу налази се мапа Србије на којој ће маркерима бити обележено свако место где се десила изборна неправилност, са описом и пратећом документацијом у виду фотографије, аудио, видео записа или неког другог документа.

У другом делу је секција где ће грађани пријављивати изборну неправилност коју уоче – било то злоупотреба личних података бирача, куповина гласова, застрашивање, вишеструко гласање… Уз опис неправилности и локације на којој се десила, грађани ће моћи да поставе и пратећу документацију.

„Овим се сваком грађанину даје могућност да учествује у контроли изборног процеса и самог изборног дана. Будући да су многи људи застрашени, прети им се ако подигну власт против ове власти, омогућили смо им потпуну анонимност при пријави неправилности. Нико, па чак ни интернет тим #1од5 милиона који је израдио апликацију, неће моћи да зна ко је унео пријаву. Наравно, ако неко буде желео да остави своје контакт податке, то им је омогућено“, навела је Софија Недељковић и додала да ће сви – и апстиненти, и они који бојкотују, и они који излазе на изборе, моћи да учествују у контроли изборног процеса.

Будући да власт стално тврди да су избори фер и слободни, али и да европарламентарци нису имали превелике замерке на изборне услове у Србији, сада ће сви они, захваљујући овој апликацији, моћи да виде како заиста изгледају избори у Србији, додала је Недељковић.

Представница Покрета Валентина Рековић истакла је да ФИСИ није једнократан пројекат направљен само за изборе 2020, већ ће важити и за све наредне изборе у Србији.

„Све унете неправилности овим се чувају на једном месту и никада нико неће моћи да их обрише“, навела је она и додала да то значи да за неколико година нећемо имати проблем да докажемо да је неко некада нудио брашно, шећер, комбајн, аутомобил за глас, као што је, ето, нуђено и 2008. године али нема докумената да то и докажемо“, рекла је Рековић.

Она је навела и да је ово други корак који је Покрет #1од5милиона направио у циљу постизања фер и слободних избора, те подсетила да је први био захтев овог покрета од пре пар дана, који се односи на увођење електронских читача личних карата на бирачким местима и њихово умрежавање са бирачким списком, како би се спречило вишеструко гласање односно „Рингишпил избори“.

Рековић је позвала и све организацје које прате изборе, као што су ОЕБС и ЦРТА, да преузму апликацију и да преко ње прате забележене изборне неправилности.

„Сведоци смо да активисти СНС иду људима на врата, носе неке спискове, знају ко са вама живи, ко вам је отац, ко вам је сестра, мајка… То јесте изборна неправилност. И ево ја једва чекам да покуцају и на моја врата, да им кажем пар реченица, снимим их и поставим на ФИСИ. Позивам и грађане да учине исто, па да не морамо такве, али и друге снимке, да јуримо по друштвеним мрежама, већ да их све имамо на једном месту“, навела је Рековић.

Она је такође позвала правнике да се прикључе овој платформи, анонимно или јавно, и да помогну Покрету у даљем процесуирању свих пристиглих неправилности.